Marketingový fail menom USB alebo keď sa tvorcovia nedohodnú na názve ani na konektore

Marketingový fail menom USB alebo keď sa tvorcovia nedohodnú na názve ani na konektore
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  414 zobrazení
1
 0
Počítače a výpočtová technika

Ak na svete existuje peklo, nájdeme ho v centrále USB Implementers Fora. Nezisková organizácia sa už 25 rokov stará o vývoj dnes najrozšírenejšieho sériového rozhrania pre pripájanie čohokoľvek. Posledných sedem rokov má ale na starosť aj inú agendu - motať ľuďom hlavu.

Až do USB 3.0 (rok 2008) malo rozhranie očakávaný vývoj a pomenovanie. S každou novou verziou stúpla rýchlosť, trojka navyše dostala nový typ konektoru s viacerými kontaktmi, ktorý išlo jednoducho poznať podľa toho, že boli modré. (Hoci výrobcovia neskôr toto značenie porušovali.)

Zmätky už pochopiteľne boli aj vtedy. Ešte v prvej verzii rozhraní fungovalo v dvoch režimoch s priepustnosťou 1,5 a 12 Mb / s. USB-IF preto zaviedlo ešte marketingové názvy Low Speed ​​a Full Speed. Lenže keď pár rokov nato dorazilo 40 × rýchlejšie USB 2.0, vymyslelo pre neho termín High Speed. Čo je pre laika viac? Plná (full) rýchlosť, alebo vysoká (high)? Absurditu dotiahlo dokonca USB 3.0 s označením SuperSpeed.

Porovnanie generácií USB

Súčasný názov Pôvodný názov Marketingový názov Max. priepustnosť Uvedenie
USB 1.0 USB 1.0 Low Speed 1,5 Mb/s 1996
USB 1.1 USB 1.1 Full Speed 12 Mb/s 1998
USB 2.0 USB 2.0 High Speed 480 Mb/s 2000
USB 3.2 Gen 1 USB 3.0
USB 3.1 Gen 1
SuperSpeed USB 5 Gb/s 2008
USB 3.2 Gen 2 USB 3.1
USB 3.1 Gen 2
SuperSpeed USB 10Gbps 10 Gb/s 2013
USB 3.2 Gen 2×2 USB 3.2 SuperSpeed USB 20Gbps 20 Gb/s 2017
USB4 Gen 2×2 USB4 Gen 2×2 - 20 Gb/s 2019
USB4 Gen 3×2 USB4 Gen 3×2 - 40 Gb/s 2019

 

Píše sa rok 2013 a tvorcovia oznamujú špecifikácie USB 3.1 s rýchlosťou až 10 Gb / s. Ono "až" je dôležité. Rozhranie bude dostupný v dvoch verziách. Jedno zvládne len 5 Gb / s, preto sa označovalo ako USB 3.1 Gen 1. Druhé išlo plných 10 Gb / s a ​​to sa volalo USB 3.1 Gen 2 (alias SuperSpeed ​​+, SuperSpeed ​​Plus alebo dokonca Enhanced SuperSpeed). To prvé ale nebolo nič iné ako staré dobré USB 3.0.

Za ďalšie štyri roky sme obočie pozdvihli druhýkrát. Prichádza USB 3.2 s priepustnosťou až 20 Gb / s. História sa opakovala. USB 3.0 neskôr premenovanej na USB 3.1 Gen 1 bolo novo USB 3.2 Gen 1. Predchádzajúca USB 3.1 Gen 2 sa volalo USB 3.2 Gen 2. A nakoniec skutočná novinka medzigeneračne zvyšovanie priepustnosti na dvojnásobok sa nevvolala podľa očakávaní USB 3.2 Gen 3, ale USB 3.2 2 × 2. Pretože má dve dvojgeneračné (10Gb / s) linky. Marketingové názvy sa ustálili na jednoznačných termínoch SuperSpeed ​​USB, SuperSpeed ​​USB 10Gbps a SuperSpeed ​​USB 20Gbps.

Poslednou novinkou je vlani predstavené USB4. Tentoraz bez medzery (USB 4) aj desatinného miesta (USB 4.0). Zatiaľ i bez marketingového názvu v podobe HyperUltraSpeed ​​alebo podobné vylomeniny. Od svojich predchodcov sa líši, lebo je založený na konkurenčnom rozhraní Intel Thunderbolt 3, avšak zostáva spätne kompatibilné.

Tiež USB4 bude existovať v dvoch verziách. Tá s označenom Gen 2 × 2 ponúkne priepustnosť 20 Gb / s (ale nejde o premenovanú USB 3.2 Gen 2 × 2). Vyššia verzia USB4 Gen 3 × 2 pobeží na plných 40 Gb / s.

Keby sa v USB-IF držali sedliackeho rozumu, dávno by vyhodili nič nehovoriace marketingové označenie "niečoSpeed" ​​a rozhranie pomenovali postupne USB 3.0, USB 3.1 a USB 3.2 podľa dosahovanej priepustnosti 5, 10 a 20 Gb / s. Nástupnícke USB4 si nové číslo zaslúži, v jadre má totiž veľa zmien. Avšak USB 4.0 by bolo konzistentnejšie.

Súčasnému stavu totiž rozhodne neprispieva fakt, že v názvoch robia zmätky aj sami výrobcovia hardvéru či príslušenstva. Laik uvidí USB 3.2 (často bez označenia generácie) a nadobudne dojem, že je to lepšie ako USB 3.0. Nemusí byť, pokiaľ ide fakticky o USB 3.1 Gen 1.

Cez 10 konektorov

Pri USB nie sú mätúce len názvy rozhrania, ale tiež aj konektory. Historicky platí, že USB-IF definuje štandardy protokolov pre prenos dát (USB 3.0 atď.) a štandardy konektorov (USB-C atď.). Až na výnimky * jedno nezávisí na druhom (* USB 3.2 2 × 2 vyžaduje USB-C). Počas štvrť storočia sa na trhu objavilo preto presne 11 konektorov USB.

Líšia sa veľkosťou (štandard, mini, micro) a tým, na ktorom zariadení sa nachádzajú. Podľa toho nesú označenie A, B, AB alebo C. Áčka sú ony veľké klasické konektory, ktoré spravidla nájdeme na počítačoch. B a AB potom boli na zariadeniach, ktoré sa k počítačom pripájajú. Veľký Type B obvykle nájdeme na tlačiarňach a skeneroch. Mini B alebo Micro B potom boli na mobiloch, myšiach, klávesniciach, na zvukovej technike atď.

USB-C je 11. konektorom USB, snáď na dlhú dobu poslednom (zdroj:wikipedia.com)

Donedávna platilo, že všetky konektory išlo zapojiť len jedným smerom. V orientácii však rozhodne nepomohol tvar konektorov. Revolúciu priniesol až USB Type C (prezývaný USB-C) z roku 2014. Prvýkrát je obojstranný, takže ho nie je možné zapojiť zle. Má najviac pinov zo všetkých (24) a stavaný bol tak, aby mohol byť na strane počítačov, mobilov i ďalších zariadení. Delenie na veľkosti a triedy skončilo, konektor je plne univerzálny.

Jeden konektor pre všetko

Plná univerzalita má ale aj tienisté stránky. Tvorcovia hardvéru doslova znásilňujú USB-C. To už neslúži len k prenosu dát a nižšieho elektrického výkonu. Môže im prúdiť aj zvuk, obraz alebo zabezpečí vysoký prenos energie až do 100 W. Lenže tieto vlastnosti nie sú povinné. Ak máme na notebooku dva USB-C, nemusia byť rovnocenné. Notebook môžete nabíjať len jedným z nich či oboma. Obraz cez USB-C potom môžu poslať oba, len jeden či žiadny.

Aj keby boli plne vybavené oba, potom ešte existujú rôzne typy USB-C káblov, ktoré nemajú plnú pinovú výbavu alebo dostatočné parametre na to, aby podporovali všetky funkcie. Že má nejaké zariadenie USB-C, skrátka nevypovedá nič o tom, čo dokáže.

Schéma pinov na USB-C (zdroj:Altium).

A pretože fyzický konektor (USB-C) a elektrické zapojenie (USB 3.0) spolu nesúvisí, nie je ani jasné, akú dátovú rýchlosť budú podporovať. Starosti nám robia hlavne výrobcovia mobilov. V nich nájdeme rýchle UFS úložiska schopné čítať aj zapisovať dáta v stovkách megabajtov za sekundu. Lenže ak skombinujú USB-C a USB 2.0 (obvyklé u čínskych výrobcov), s počítačom potom mobil bude komunikovať rýchlosťou nanajvýš 60 MB / s, v praxi ale aj pokojne o polovicu pomalšie. Napríklad Samsung mal vo zvyku síce integrovať USB 3.2 Gen 1 (podľa aktuálnej nomenklatúry), avšak pribalil len kábel so schopnosťami USB 2.0.

Čo je vlastne USB-C?

Každé zariadenie aj kábel s USB-C musí podporovať aspoň USB 2.0 a prenos až 15 W energie (3 A, 5 V). Všetko ostatné je bonus navyše. A pretože výrobcovia hardvéru ani príslušenstva neoznačujú svoje produkty poriadne, dopredu hocikedy nemožno zistiť, či niečo naviac skutočne vie.

USB-IF vyvíja aj štandard USB Power Delivery, ktorý dokáže cez USB-C posielať až 100 W (5 A, 20 V). To sa hodí na nabíjanie notebookov, dnes už ale k podobným výkonom mierime aj u mobilov. Tie však väčšinou nevyužívajú čistý protokol USB PD, ale nasadzujú vlastné proprietárne rýchlonabíjací technológie. Ale to by bolo na osobitný článok ...

Ďalšími voliteľnými funkciami USB-C sú tzv. Alternate Modes. Ako už sme písali vyššie, to ony majú na svedomí prenos obrazu alebo zvuku. Existuje AM pre HDMI alebo DisplayPort, takže USB-C prepustí audiovizuálne dáta, bez toho aby sa museli používať známe konektory späté s HDMI a DisplayPortom.

Jedným z AM je tiež Thunderbolt 3. To je zvláštny prípad rozhrania, ktoré má iba vlastnú elektrickú / logickú časť, avšak fyzicky využíva už hotové konektory. Thunderbolt 1 a 2 boli postavené na miniDisplayPorte, Thunderbolt 3 a 4 využijú USB-C.

Thunderbolt 3 je pritom najpokročilejším sériovým rozhraním. Pre prenos zužitkuje PCIe linky, takže ponúka rýchlosti až 40 Gb / s. Je spätne kompatibilný s USB 3.x a USB 2.0, prepustí DisplayPort a v základe tiež 15 W energie. Keď v popisku pri počítači uvidíte USB-C, nič vám to nepovie. Keď tam bude Thunderbolt 3, viete, čo zvládne. Intel vlani otvoril špecifikácie Thunderbolt 3, preto ich USB-IF využilo a postavilo na nich USB4 s rovnakými vlastnosťami.

Práve odtiaľ už budúcnosť vyzerá ružovejšia. USB4 bude mať len jeden konektor a najlepšie možné vlastnosti. Úplne bez problémov to ale tiež nebude. Po Thunderbolt zdedil problém s kabelážou. Tie môžu byť lacné, pasívne, ale krátke. Alebo drahé, aktívne a dlhšie. Avšak tie najdlhšie využívajúce optické vlákna miesto medených spojov zase neprenesú energiu. A ak nebudú mať v názve explicitne uvedené, že sa jedná o káble pre USB4, bude ešte veselo.

Až o pár rokov dorazí "USB V", určite to bude oveľa lepšie!

 

Autor : Lukáš Václavík

Zdroj : zive.cz



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button