MediaTek s čipom Dimensity 7200 vytvára novú sériu high-endových čipov

MediaTek s čipom Dimensity 7200 vytvára novú sériu high-endových čipov
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  72 zobrazení
1
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie

Napriek veľkosti a rozsahu odvetvia smartfónov sa niekedy zdá, že trhu dominuje len niekoľko hráčov. Zatiaľ čo spoločnosť Apple nepredáva svoj hardvér dizajnérom, spoločnosti Qualcomm a MediaTek sa považujú za dvoch najväčších hráčov na trhu, ktorí tak robia.

Hoci si obe spoločnosti na trhu konkurujú, v minulosti sa držali rôznych trhových segmentov s minimálnym presahom. Teraz MediaTek mení tento príbeh oznámením ďalšej high-endovej čipovej sady pre smartfóny, ktorá nadväzuje na jej úspešný rad Dimensity 9000+ pre smartfóny.

V tomto článku sa pozrieme na nový čip Dimensity 7200 od spoločnosti MediaTek a na to, ako môže táto čipová súprava ovplyvniť postavenie spoločnosti MediaTek v porovnaní so spoločnosťou Qualcomm, jedným z najlepších svetových výrobcov čipov pre smartfóny.

Qualcomm a MediaTek sa zameriavajú na rôzne úrovne smartfónov

Qualcomm a MediaTek sú dvaja najväčší hráči na svetovom trhu s procesormi pre smartfóny. Hoci obe spoločnosti sídlia v Ázii a majú niektoré spoločné črty, pokiaľ ide o ponuku produktov, odlišuje ich niekoľko kľúčových rozdielov.

Jedným z hlavných rozdielov medzi spoločnosťami Qualcomm a MediaTek sú ich cieľové trhy. Qualcomm je všeobecne známy svojimi špičkovými procesormi, ktoré poháňajú vlajkové smartfóny značiek ako Samsung, Google a OnePlus. Tieto čipy sú navrhnuté tak, aby poskytovali maximálny výkon a podporovali pokročilé funkcie, ako je pripojenie 5G, umelá inteligencia a mobilné hry. Vzhľadom na svoju cieľovú skupinu má spoločnosť Qualcomm tendenciu optimalizovať výkon nad cenu, čo vedie k drahším čipovým súpravám.

Podiel na trhu smartfónov podľa tržieb v roku 2022

Naproti tomu spoločnosť MediaTek sa zameriava na smartfóny strednej a nižšej triedy, ktoré zvyčajne stoja menej ako 300 USD. Čipy MediaTek sú navrhnuté tak, aby vyvážili výkon a cenovú dostupnosť a poskytovali cenovo výhodné riešenie pre výrobcov, ktorí chcú ponúkať konkurencieschopné zariadenia.

Pokiaľ ide o podiel na trhu, spoločnosť Qualcomm v súčasnosti dominuje v segmente špičkových smartfónov s odhadovaným podielom 40-75 % na celosvetovom trhu. Na druhej strane MediaTek má väčší podiel na trhu so smartfónmi strednej a lacnej triedy, kde konkuruje spoločnostiam ako Exynos od Samsungu a Kirin od Huawei. V súčasnosti sa odhaduje, že MediaTek vlastní približne 22 % celkového svetového trhu so smartfónmi podľa tržieb.

MediaTek zvyšuje svoj výkon v oblasti smartfónov s Dimensity 7200

Spoločnosť MediaTek teraz zvyšuje konkurenciu v segmente špičkových smartfónov oznámením novej čipovej sady.

Tento 4nm čipset s názvom Dimensity 7200 je úvodným čipsetom radu Dimensity 7000 a prináša so sebou niekoľko zaujímavých funkcií. Z hľadiska výpočtovej techniky je čipová súprava založená na osemjadrovom výpočtovom klastri procesora, ktorý obsahuje dve jadrá Arm Cortex-A715 s frekvenciou 2,8 GHz spolu so šiestimi jadrami Cortex-A510. Okrem toho je čip vybavený grafickým procesorom Arm Mali-G610 MC4 pre aplikácie na spracovanie médií a grafiky. So zameraním na umelú inteligenciu spoločnosť MediaTek integrovala akcelerátor umelej inteligencie MediaTek APU 650, ktorý maximalizuje efektivitu úloh umelej inteligencie a spracovania fúzie.

Bloková schéma Dimensity 7200.

Na spracovanie obrazu je čipová súprava vybavená procesorom Imagiq 765 od spoločnosti MediaTek a 14-bitovým procesorom obrazového signálu HDR-ISP. Vďaka týmto hardvérovým blokom môžu smartfóny vybavené Dimensity 7200 podporovať hlavné fotoaparáty s rozlíšením 200 MP, ako aj video 4K HDR.

A napokon, pokiaľ ide o konektivitu, Dimensity 7200 integruje modem 3GPP R16 5G, ktorý podporuje 5G s rýchlosťou zostupu až 4,7 Gb/s. Okrem mobilných sietí čip obsahuje hardvér na podporu Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3.

Konkurencia pre Qualcomm?

V porovnaní s portfóliom Snapdragon od Qualcommu sa Dimensity 7200 od MediaTeku najviac podobá sérii Snapdragon 7 Gen 1.

Snapdragon 7 Gen 1 má podobné taktovacie frekvencie (až 2,4 GHz), konfigurácie GPU a možnosti bezdrôtového pripojenia ako Dimensity 7200. Qualcomm však už vyvíja Snapdragon 8 Gen 2. Takže hoci MediaTek určite rozširuje svoju ponuku Dimensity a približuje sa k vyššej ponuke Qualcommu, nie je celkom vyrovnaný s Qualcommom v najvyššej ponuke spoločností.

Napriek tomu je Dimensity 7200 sľubný čip, ktorý ukazuje potenciál spoločnosti MediaTek rozšíriť svoj záber a začať konkurovať na vyšších úrovniach trhu so smartfónmi.

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 300.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button