Mikro spájkovačka TS100

Mikro spájkovačka TS100
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  2528 zobrazení
5
 2
Vybavenie dielne

Pred nedávnom som vám predstavil v recenzii mikro spájkovačku T80, ktorá je mladším príbuzným spájkovačky TS100 a nakoľko padla otázka na fb ohľadom recenzie na typ T100, ktorý mám tiež na stole už dlhší čas, (ale nebol čas) tak sa pozrieme konečne aj na tento model.

Spájkovačka TS100 je pravdepodobne jednou z najlepších prenosných spájkovačiek vo svojej cenovej kategórii a dovolím si povedať, že je lepšia ako mnoho "bežných" spájkovačiek v rovnakom cenovom rozpätí. V tejto recenzii sa pozrieme na toto malé, šikovné a kvalitné zariadenie.

Spájkovačka je bežnou súčasťou vašej sady nástrojov, či už ste profesionál, alebo amatér, či potrebujete vytvoriť vlastnú DPS pre svoje projekty alebo ju využívate v domácnosti na bežné opravy. Ak však potrebujete vykonať nejaké práce v teréne, tak je to už problém, pretože "klasická" spájkovacia stanica môže byť dosť náročná na prepravu a zaberá veľa miesta.

Riešením týchto problémov je prenosná mini spájkovačka TS100. Jedná sa o pomerne lacnú, ľahkú, prenosnú a vysokokvalitnú spájkovačku s inteligentnou reguláciou teploty. Okrem toho má tiež niekoľko výborných inteligentných funkcií, ako je napríklad režim spánku.

Kde kúpiť?

Mikro spájkovačka TS100 je dostupná na predajných stránkach Aliexpress spolu aj s potrebným príslušenstvom. V čase písania tejto recenzie (august 2020) bola cena spájkovačky približne 50€.

Mikro spájkovačka TS100 je dostupná na tomto odkaze - klikni (Aliexpress)

Sada spájkovacích hrotov pre TS100 je dostupná na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Spájkovačka môže byť napájaná pomocou vstupného rozhrania s veľkosťou zdroja 12 V až 24 V s rozmermi 5,5 mm x 2,5 mm. Takže, ak ho máte, nemusíte si ani objednávať

Obsah balenia TS100

Spájkovačka TS100 bola dodaná v malej čiernej kartónovej krabici potiahnutej plastom o rozmeroch 147 mm x 90 mm x 20 mm,

V balení je telo spájkovačky, jeden imbusový kľúč pre upevnenie hrotu,pár skrutiek a jeden hrot s označením  B2.

Príprava a zostavenie spájkovačky TS100

Nastavenie spájkovačky je skutočne jednoduché. Stačí len dať dohromady rukoväť a vyhrievací prvok a utiahnuť jednu skrutku. Na tele spájkovačky sa nachádza dodatočná skrutka, ktorú môžte využiť pre dodatočné uzemnenie spájkovačky - respektíve jej hrotu ako ochranu citlivých komponentov pred ESD. Nič viac a nič menej.

Na prevádzku by ste mali použiť 12 až 24 V napájací zdroj. Osobne používam 12 V napájací adaptér zo starého LED pásu. Akýkoľvek iný zdroj so správnymi parametrami by  mal byť v poriadku. Nezabudnite, že veľkosť konektora je 5,5 mm x 2,5 mm.

Rôzne zdroje napájania poskytnú rôzne výsledky, pokiaľ ide o čas zahrievania.

Napätie (V) Výkon (W) Čas (s)
12 V 17 W 40 sekúnd
16 V 30 W 20 sekúnd
19 V 40 W 15 sekúnd
24 V 65 W 11 sekúnd

 

Funkcie spájkovačky TS100

Spájkovačka TS100 je veľmi malá, ľahká a v ruke sa drží veľmi dobre. Čo ovšem chýba tak ako pri T80 je vyvýšená predná hrana, ktorá by bránila zošmyknutiu prstov k hrotu spájkovačky.

Je dlhá približne 16 cm a váži 30 gramov. Na rozdiel od TS80 ktorej telo je z hliníka je telo spájkovačky TS100 z plastu.

Spájkovačka TS100 je vybavená OLED displejom, dvoma tlačidlami (tlačidlo A a tlačidlo B), zásuvkou pre hlavne napájanie a zásuvkou micro-USB. Zásuvka micro-USB vám umožňuje pripojiť spájkovačku k počítaču a aktualizovať firmvér. Spájkovačka využíva "Open Source Software", čo znamená, že môžete napísať a nahrať svoj vlastný kód, ak chcete.

Obsluha spájkovačky TS100

Pred použitím, pripojte napájanie a uvidíte nasledujúcu obrazovku: toto je pohotovostný režim. Prevádzková teplota spájkovačky je nastaviteľná v rozsahu od 100 ºC do 400 ºC, čo postačuje pre väčšinu prác. Ak ju chcete začať používať, stačí stlačiť tlačidlo A a začne sa zahrievať na predvolenú teplotu, ktorá je predvolene nastavená na 300 °C (predvolená teplota je nastaviteľná, na to sa pozrieme neskôr). Teplota sa zobrazuje v stupňoch Celzia, ale spájku môžete nakonfigurovať tak, aby namiesto toho zobrazovala Fahrenheit - čo je v našich končinách nepodstatný údaj.

Spájkovačka sa zahrieva veľmi rýchlo. Používam napájanie 12 V a zahriatie z 25 ° C na 300 ° C trvalo približne 30 sekúnd. Ak použijete napájací zdroj, ktorý poskytuje vyššie napätie, môžete dosiahnuť kratšiu dobu zahrievania. Podľa výrobcu môžete čas zohriatia skrátiť až na 11 sekúnd pri 24 V 65 W.

Na nastavenie spájkovačky na špecifickú teplotu podržte tlačidlo B, až kým neuvidíte dve šípky. Potom stačí stlačiť tlačidlo B na zvýšenie teploty alebo tlačidlo A na zníženie.

Režim spánku

Skutočne skvelou vlastnosťou tejto spájkovačky je režim spánku. Ak nepoužívate spájku po zapnutí dlhšie ako 180 sekúnd, spustí sa režim spánku a teplota sa nastaví na teplotu režimu spánku (predvolená teplota spánku je 200 °C). Ak uchopíte spájkovačku, automaticky sa reštartuje prevádzkový režim a zahrieva sa na teplotu, ktorú ste definovali predtým. Ak nepoužívate spájku dlhšie ako čas spánku plus čas nečinnosti (celkom 9 minút), prepne sa do pohotovostného režimu.

Konfigurácia predvolených nastavení

Všetky tieto nastavenia sú konfigurovateľné:

  • teplota v pohotovostnom režime
  • pracovná teplota
  • čas prechodu z prevádzkového režimu do režimu spánku
  • čas prechodu od hlbokého spánku do pohotovostného režimu

Ak chcete zmeniť predvolené nastavenia, spájkovačka musí byť v pohotovostnom režime. Potom stlačte tlačidlo B, aby ste prešli všetkými nastaveniami. Podržte stlačené tlačidlo A alebo B a upravte konkrétne nastavenie. Nestlačte žiadne tlačidlo po dobu 5 sekúnd, aby sa zmeny prejavili a nastavenia uložili do pamäte. Niektoré spájkovačky so starším firmvérom neumožňujú zmenu nastavení. Ak chcete zmeniť predvolené parametre, musíte ju pripojiť k počítaču prosredníctvom USB kábla a manuálne upraviť konfiguračný súbor. Dostupný je jak firmware od výrobcu, tak aj rôzne verzie alternatívneho firmware.

GitHub TS100 alternative firmware - klikni - podporuje až 25 jazykov, vlastné logo, BOOST mode, a mnoho iného.

Original firmware for TS100 - klikni - stránky výrobcu (v čínštine, ale podstatné veci sa dajú dohľadať).

Schéma zapojenia spájkovačky TS100

Srdcom spájkovačky je STM32F103T8U6 a o detekciu "polohy" a tým pádom aj voľbu režimu spájkovačky sa stará akcelerometer MA8652FC. Meranie, vyhodnocovanie a reguláciu teploty zastáva TMP36GRTZ.

Testovanie spájkovačky TS100

Teraz vyskúšajme spájkovačku. Pripojte napájanie a stlačte tlačidlo A. Po 30 sekundách je spájkovačka pripravená na použitie.

Pri svojej práci potrebujem spájkovať hlavne malé elektronické súčiastky a túto spájkovačku považujem za ideálnu pre túto prácu.

Spájkovacie hroty

Každá spájkovačka potrebuje logicky sadu rôznych hroto použiteľných pre rôzne práce. Je tomu tak aj v tomto prípade. Cena jedného hrotu (ľubovoľného), je cca 10€ za kus.

Sada hrotov pre požitie s TS100

Zhrnutie

Stručne povedané, TS100 stojí za tie peniaze. Je ľahká, zahrieva sa naozaj rýchlo a funguje veľmi dobre. Navyše je veľmi malá, takže nezaberá veľa miesta na vašom pracovnom stole. Ľahko ho môžete nosiť vo vrecku. Spájkovačka TS100 je veľmi dobrým pomocníkom a preto ju odporúčam.

Mikro spájkovačka TS100 je dostupná na tomto odkaze - klikni (Aliexpress)

Sada spájkovacích hrotov pre TS100 je dostupná na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Wili pred 3 rokmi

Mam presne tuto a je to najlepsia vec do dielne ktoru som si kedy kupil :) vykon neskutocny a je lahka ako pierko, pouzivam s 24V adapterom a s novym firmwarom sa nahreje asi za 4-5 sekund, tiez refresh time pre teplotu je ovela rychlejsi, inu pajkovacku by som uz nechcel... da sa velmi dobre pouzit aj z baterie bez ptoreby siete, napr. lidlovsky 20V akumulator :)

Elektrolab pred 3 rokmi

Áno je dobrá mám TS80 a aj TS100 a k obom musím povedať, že sú to podarené kúsky a stoja za tie peniaze.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button