Mikro spájkovačka TS80

Mikro spájkovačka TS80
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1323 zobrazení
4
 0
Vybavenie dielne

TS80 je vynikajúca, malá, ľahká a kvalitná prenosná spájkovačka. Používam ju už pár dní v mojich malých projektoch s elektronikou a som s ňou absolútne spokojný. V tomto článku sa podelím o svoje hodnotenie tejto spájkovačky.

Spájkovačku TS80 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)

Spájkovačka TS80 je nástupcom modelu TS100. Je značne podobná s modelom TS100, ale s vylepšenými funkciami, ale tiež aj s malými "nedostatkami". Jedná sa o ľahko regulovateľnú, ľahkú, prenosnú, rýchlo vyhrievanú spájkovačku a v porovnaní s niektorými spájkovacími stanicami v rovnakom cenovom rozpätí pravdepodobne dokáže lepšie vykonať svoju prácu.

Ak máte radi drony, RC hračky, alebo ak potrebujete často opravovať elektronické zariadenia a vykonávať nejaké práce tak povediac v "teréne", tak táto spájkovačka bude pre vás veľmi užitočným pomocníkom. Tiež, ak nemáte na pracovnom stole veľa miesta a potrebujete niečo spájkovať, TS80 odvedie skvelú prácu. Navyše, ak ste začiatočník, je to jedna z najjednoduchších, ale pritom najkonfortnejších spájkovačiek, s ktorou začať.

Väčšina obchodov ponúka možnosť vybrať si medzi verziami kde je iba samotná spájkovačka alebo verziou zo sieťovým  adaptérom. Odporúčam, aby ste si objednali verziu s adaptérom, nakoľko je to praktickejšie než hľadať dodatočne po šuplíkoch vhodný napájací zdroj. Ak už máte napájací adaptér, ktorý podporuje QC 3.0, nemusíte si kupovať ďalší.

Okrem napájacieho adaptéra sa dodáva aj s dobrým káblom USB káblom typu C, bezpečnostným uzemňovacím vodičom a imbusovým kľúčom. Nákup verzie s väčším počtom príslušenstva je lacnejší ako samostatné dokupovanie vybavenia. Rovnako môžte napríklad pri práci v teréne využiť dostatočne silnú powerbanku ako zdroj napájania spájkovačky - získate tak úplnú mobilitu pri práci.

Príslušenstvo TS80

K TS80 je možné dokúpiť niekoľko druhov príslušenstva, ktoré určite pri práci oceníte , ako sú odkladací stojan, dodatočne druhy spájkovacích hrotov a prenosné púzdro.

Stojan

Napríklad, TS80 nie je dodávané s odkladacím stojanom, takže je praktické objednať ho nakoľko si tak môžte bezpečne položiť spájkovačku, pokiaľ ju práve nepotrebujete.

Stojan k TS80 si môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Aliexpress)

Spájkovacie hroty

Existuje niekoľko druhov vymeniteľných hrotov pre TS80. Môžete si kúpiť hroty s označením TS-K4, TS-D25, TS-B02, TS-J02, TS-BC2. Štandardne sa dodáva hrot s označením - TS-B02

Spájkovaci hroty k TS80 si môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Aliexpress)

Púzdro

Nakoniec, ak potrebujete so sebou prenášať spájkovačku veľmi často, môžete využiť malé púzdro, ktoré sa perfektne zmestí do vrecka.

Ochranné púzdro k TS80 si môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Aliexpress)

Napájanie spájkovačky TS80

Spájkovačka TS80 sa dá napájať pomocou kábla USB typu C, ktorý podporuje rýchle nabíjanie 3.0 (QC 3.0). Ak si kúpite model TS80 spolu s príslušenstvom, nemusíte ho dokupovať, pretože je už súčasťou balenia. Rovnako stojí za zmienku aj použitie výkonnejšej power banky - získate tak neoceniteľnú mobilitu najmä pri prácach mimo dostupnosti siete, kde nie je možné použiť sieťový adaptér.

Napájací, ale aj komunikačný konektor je USB typu C, ktorý podporuje rýchle nabíjanie 3.0 (QC 3.0)

Pozitívom, je, že spájkovačku je možné napájať aj s powerbanky, čo ju predurčuje na prácu v teréne.

Vlastnosti spájkovačky TS80

TS80 je veľmi malá spájkovačka, dokonca menšia ako TS100. Na porovnanie je na obrázku nižšie.

 Telo spájkovačky je vyrobené z hliníka, a preto je o niečo ťažšie ako TS100 (ktorá je vyrobená z plastu a hmotností približne 30 g, ale rozdiel si určite všimnete).

Je približne 15,5 cm (srotom) dlhá a má hmotnosť iba 36,5 g.

Dodáva sa zo spájkovacím hrotom s označením TS-B02.

Spájkovacie hroty sú ľahko zameniteľné a to vďaka konektoru typu Jack 3.5, ktorý sa využíva najmä pre audio. Aj keď nie vždy meníte hrot, je dobré vedieť, že to môžete urobiť za pár sekúnd.

Nemám žiadne sťažnosti týkajúce sa hrotu, ktorý je dodávaný ako čtandardný. Ľahko sa s ním spájkujú aj malé SMD komponenty. Pretože sú tieto hroty také malé, sú ideálne pre prácu s malými komponentami.

TS80 má dobrú ergonomickú rukoväť (ktorá je odnímateľná). Spájkovačka sa drží dobre v ruke, ale pretože priľnavosť je omnoho menšia v porovnaní s bežnými spájkovačkami, je ľahké spáliť si prsty, ak nie ste opatrní, nakoľko na konci je len malá zábrana, ktrá by tomu mala zabrániť.

Pohľad do "vnútra"

Vo vnútri je veľmi, veľmi, veľmi, malá DPS. Na vrchu je OLED display, tlačidlá pre ovládanie a mikroprocesor STM32. Osadený je aj tiež veľmi malý čip, ktorým by mohol byť akcelerometer, ktorý by detekoval režim spánku. Na zadnej strane je konektor USB a komponenty prevodníka Buck pre 3,3 V pre µC. Potom  MOSFET pre reguláciu výkonu ohrevu a OPAMP pre snímanie teploty. DPS je pomerne jednoduchá a dobre vyrobená.

Ovládanie teploty

Spájkovačka používa pre zobrazovanie hodnôt a funkcií efektný OLED display. Pracovnú teplotu môžete upraviť v ponuke teploty. Predvolená pracovná teplota je 300 °C a pohotovostná teplota je 200  °C.

Spájkovačka sa zahrieva neuveriteľne rýchlo. Pri izbovej teplote to trvá približne 22 sekúnd, kým sa nedosiahne 300 °C, a je pripravená k práci.

Režim spánku

Rovnako ako spájkovačka TS100, aj TS80 prichádza s užitočnými funkciami, ako je napríklad režim spánku. Ak je spájkovačka zapnutá, a ak ju nepoužívate viac ako 180 sekúnd, zmení pracovnú teplotu na pohotovostnú teplotu (predvolene 200 °C).

Špecifikácie TS80

Tu je zhrnutie špecifikácií spájkovačky TS80:

Rozsah teploty 100ºC až 400ºC(max.)
Napájacie napätie 3.6V – 6.5V (2A) akebo
6.5V – 9V (2A) alebo
9V – 12V (1.5A)
QC3.0 (Quick charge 3.0)
Data/power Interface USB Type-C
Tepelná stabilita +/- 3%
Display OLED
Váha 36.5g

 

Obsluha spájkovačky TS80

TS80 má OLED displej a dve tlačidlá na pohyb v ponukách a nastaveniach. Ovládanie spájkovačky pomocou tejto ponuky môže byť spočiatku trochu zložitejšie a frustrujúce, aj keď na to nie ste zvyknutí (TS100 má oveľa intuitívnejšiu ponuku). Pred spustením spájkovačky odporúčam pozrieť sa do príručky "TS80 manual“ a prečítať si návod na obsluhu, aby ste sa oboznámili s ponukami a nastaveniami. Po požadovaných konfiguráciách a nastaveniach je obsluha spájkovačky veľmi jednoduchá. Pripojte napájanie a stlačte tlačidlo A (úplne vľavo), aby sa spájka začala zohrievať.

Ak ste ľavák, môžete nakonfigurovať spájkovačku tak, aby sa ponuky nezobrazovali hore nohami.

Konfigurácia nastavení TS80

Nastavenia spájkovačky TS80 môžete ľahko nakonfigurovať pripojením k počítaču pomocou kábla USB typu C. Upravte súbor config.txt a zmeňte parametre tak, aby vyhovovali vašim požiadavkám.

Softvér TS80 je open source, do svojej spájkovačky môžete nahrať ďalšie verzie firmvéru. Ak hľadáte „aktualizáciu firmvéru TS80“, mali by ste nájsť najnovšiu verziu firmvéru. Vyhľadajte návod na spájkovačku TS80 a zistite, ako nahrať nový firmvér, napríklad na stránkach výrobcu - klikni

TS80 vs TS100

  TS80 TS100
Rozsah teploty 100ºC až 400ºC (max.) 100ºC ža 400ºC (max.)
Napájanie 3.6V – 6.5V (2A) alebo
6.5V – 9V (2A) alebo
9V – 12V (1.5A)
(quick charge 3.0)
12V – 24V
Napájací konektor USB port typ C s QC 3.0 12-24V cez 5.5mm napájací konektor
Display OLED OLED
Váha 36.5g 30g
Materiál Hliník Plast
Ergonomiká rukoväť x
Hrot (dodávaný) chisel conical
Rýchlosť ohrevu hrotu 22 sec. 11 až 40 sec. (podľa typu zdroja)
Menu nie veľmi intutívne veľmi intuitívne
Open source firmware

 

Záver

Ako som už spomenul, spájkovačku TS80 používam už nejaký čas som s ňou spokojný. Je veľmi praktická pre drobné práce a v pracovnom stole nezaberá veľa miesta. Aj keď osobne nemám veľa skúseností zo spájkovaním SMD súčiastok, zistil som, že s touto spájkvačkou je to jednoduchšie.

Mnoho ľudí v RC komunite má radšej TS100, pretože ju môžu napájať z LiPo batérie s pomocou 5,5 mm konektora. TS80 môžete však veľmi ľahko pripojiť k power banke, čím získate úplnú mobilitu. Každopádne odporúčam.

Spájkovačku TS80 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button