Miliohmeter AE20218 od spoločnosti ASCEL ELECTRONIC

Miliohmeter AE20218 od spoločnosti ASCEL ELECTRONIC
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  415 zobrazení
1
 0
Vybavenie dielne

Pred nedávnom som v blogu predstavil sadu meracej techniky respektíve sadu stavebníc meracej techniky od nemeckej spoločnosti ASCEL ELECTRONIC, ktorá ich predáva formou stavebníc. Tentoraz sa pozrieme na jednu z týchto stavebníc a to konkrétne na Miliohmeter AE20218. Výrobca v špecifikácii udáva, že veľmi malé odpory môžete merať až do 240 Ω v dvoch rozsahoch s maximálnym rozlíšením 0,1 mΩ. Takže sa naň pozrieme bližšie.

Miliohmeter AE20218

Tento miliohmeter je ako "Ready-made" zobrazený na fotografii nižšie, z ktorej si môžete odvodiť skutočnú veľkosť tohto zariadenia. Je osadený v plastovej krabičke s rozmermi len 11,0 cm x 6,0 cm x 10,6 cm. V krabičke avšak nie je žiaden zdroj napájania aj keď by sa tam s prehľadom vošiel, ale ibahlavný vypínač a konektor na pripojenie sieťového adaptéra, ktorý napája celé zariadenie napätím 7,5 VDC pri odbere 150 mA.
Na prednej strane sú štyri štandardné 4 mm zásuvky na pripojenie špeciálneho meracieho kábla typu Kelvin, ktorý si môžete k zariadeniu doobjednať, nakoľko nie je súčasťou stavebnice. Rovnako ako všetky iné miliohmetre tak, aj AE20218 funguje na základe štvorvodičového princípu merania.

Presne daný jednosmerný prúd sa vysiela cez odpor, ktorý sa meria dvoma vodičmi. Napätie cez odpor sa privádza späť do merača pomocou dvoch ďalších vodičov. Procesor v merači môže následne vypočítať výsledný odpor pomocou Ohmovho zákona. Týmto spôsobom sa nemerajú parazitné odpory, ako napríklad odpory káblov a konektorov, čo je plus, nakoľko sa tak neskresľujú výsledky merania.
Napodiv uvidíte na prednej strane konektor USB-A, pomocou ktorého môžete zariadenie pripojiť k počítaču so systémom Windows. Prečo tu nebol zvolený štandardný port USB-B, ktorý je k dispozícii takmer na všetkých meracích zariadeniach, je záhadou. Ak si zakúpite verziu s rozhraním USB, môžete vykonávať merania pomocou dodaného softvéru.
Relatívne merania môžete vykonať pomocou tlačidla "∆ REL", takže z výsledkov merania môžete odstrániť všetky namerané parazitické odpory. Druhým tlačidlom "RANGE" môžete prepínať merací rozsah medzi 240 Ω a 24 Ω. Viac ovládacích prvkov na prístroji nenájdete (pokiaľ nepočítam kalibračné trimre označené ako "Iset100" a "Iset10").

Skutočná veľkosť miliohmetra AE20218.

Špecifikácie AE20218
Podľa výrobcu má miliohmeter nasledujúce špecifikácie:

  • Rozsahy: 24 Ω a 240 Ω
  • Rozlíšenie: 0,1 mΩ a 1 mΩ
  • Meracie prúdy: 100 mA a 10 mA
  • Odčítanie: 240 000 max.
  • Meracie napätie: menej ako 5 V.
  • Technika merania: štvorvodičová metóda (Kelvinov princíp)
  • Funkcia: relatívny režim
  • Rýchlosť vzorkovania: 1 meranie za sekundu
  • Displej: 2 x 16 bodový maticový LCD s podsvietením
  • Rozhranie PC: USB-A (voliteľné)
  • Napájacie napätie: 8 V ~ 12 VDC
  • Spotreba energie: max. 3 W

Dôležitá špecifikácia pre každé meracie zariadenie -  presnosť, tu však nie je uvedená.

Ceny verzií
DPS si môžete kúpiť iba s komponentami, alebo aj ako úplnú verziou so všetkými doplnkami. Zvolil som druhú možnosť. Ceny uvedené nižšie sú aktuálne v júli 2020:

  • Len DPS s komponentami: 67,98 EUR
  • Rozhranie USB na DPS: 5,00 €
  • Skrinka: 12,00 €
  • Merací kábel Kelvin: 19,98 €
  • Napájací zdroj: 5,00 €

Celá sada stojí 109,96 EUR. Pretože spoločnosť ASCEL ELECTRONIC v súčasnosti nemá v CZ a SK žiadne obchodné zastúpenie, musíte pri preprave cez Deutsche Post (DHL) zohľadniť dodatočné náklady na prepravu (cca 10€). Platba je možná prostredníctvom vašej banky alebo cez PayPal. Možno si poviete, že sa jedná o pomerne drahú stavebnicu, ale berte na zreteľ, že s kvalitnými komponentami dostanete aj obsiahlu užívateľskú príručku a zákaznícky servis - v prípade čínskych stavebníc ani omylom.

Kde objednať
Stavebnicu, alebo jej rôzne varianty si môžete objednať prostredníctvom tohoto odkazu - klikni.

Obsah dodávky
Nie je čo povedať, nakoľko všetky objednané komponenty sú úhľadne zabalené vo veľkej plochej krabici s množstvom ochranného materiálu. Číňania si môžu zobrať príklad! Elektronické komponenty sú zabalené v priestrannom plastovom sáčku. IC sú na páse z antistatickej penovej gumy. Anglická príručka má hrúbku 38 strán a podrobne vysvetľuje fungovanie elektroniky, samozrejme je s úplnými schémami zapojenia celého miliohmetra. Vo väčšine prípadov si musíte stiahnuť softvér z internetu. ASCEL ELECTRONIC to robí inak: CD-ROM s manuálom, ovládačom pre USB a počítačovým softvérom je skutočne zahrnutý v balíku. Vynikajúci servis!
V krátkosti, prvý dojem, ktorý získate z tejto stavebnice, je vynikajúci.

Pohľad na dodávané balenie "All-in-One" miliohmetra.

Meracie sondy
Chcel by sme vás na ne hneď na začiatku upozorniť, pretože tu je jeden zjavný problém. Fotografia uvedená nižšie bola prevzatá priamo z webovej stránky výrobcu. Táto dvojica meracích káblov s dĺžkou 65 cm má pozlátené konektory a svorky. Vyzerá to fantasticky! Káble, ktoré boli dodané, však majú "zaujímavé" koncovky, pričom skrutka, pod ktorou je kábel prichytený, je "TOUCHABLE", viď príloha. To je niečo, čo v roku 2020 už nie je možné a je to vidno iba u lacných čínskych káblov, kde sa šporí na kade čom a hlavne na kábloch a koncovkách! Avšak pravdepodobnosť, že pri meraní odporov v ráde mΩ narazíte na nebezpečné kontaktné napätie, je nízka. Tento druh nedbanlivosti by sa však nemal vyskytnúť vo výrobku, ktorý stojí viac ako sto eur!
Zoči-voči tejto kritickej poznámke spoločnosťi ASCEL ELECTRONIC prišla odpoveď, že mám pravdu a že tieto káble budú čo najskôr nahradené káblami s úplne izolovanými koncovkami.

Vo výreze vpravo vidno zjavný nedostatok dodávaných meracích káblov - obnažená skrutka meracieho vodiča!

Napájací zdroj
Čo sa týka dodávaného napájacieho zdroja, typ FW4199 od nemeckého výrobcu Friwo, sú zrejmé jeho rozmery a aj hmotnosť. Nepochybne sa tu stále používa "staromódny" transformátor a štandardný usmerňovač. Ak ho otvoríte, toto podozrenie sa potvrdí, pozri prílohu na fotografii nižšie. Výborne! Ak s takýmto citlivým meracím prístrojom nechceme merať veci ako sú vysokofrekvenčné šumy, ktoré dodávajú všetky spínané napájacie zdroje, tak zaručene dosiahneme dobrý výsledok merania. Adaptér však obsahuje iba transformátor a štyri usmerňovacie diódy 1N4004. Vyhlazovanie a stabilizácia tohto  napätia sa uskutočňuje na DPS milivoltmetra. Bohužiaľ, tento zdroj sa dodáva bez zástrčky. Tá je súčasťou stvebnice a je nutné ju prispájkovať. Je však nepríjemné, pretože obe vodiče sú čierne a na určenie toho, ktorý z nich predstavuje plus a mínus, musíte použiť multimeter.

Detail sieťového napájacieho zdroja - áno je použitý klasický transformátor a gretzov mostík. Je to "základný lineárny zdroj" čiže šum je do značnej miery odstránený.

Elektronika v AE20218
Srdcom celého prístroja je samozrejme mikrokontrolér. Používa sa ATMEGA328P, ktorý je samozrejme dodávaný plne naprogramovaný. Zaujímavosťou je, že ak sa vám ho podarí z nejakého dôvodu zničiť, tak si ho môžte bez problémov opätovne zakúpiť u výrobcu tejo stavebnice - samozrejme naprogramovaný! Ako zobrazovací prvok bol vybraný známy a lacný typ displeja 1602A, ktorý nájdete takmer vo všetkých týchto typoch digitálnych meračov. Ale plne postačuje. Komunikácia s portom USB je zverená obvodu FT230X.
Dôležitejšími obvodmi sú samozrejme zdroj napätia a voltmeter. V nasledujúcej blokovej schéme, sú tieto dva čiastkové obvody zvýraznené.
Dva veľmi presné a stabilné prúdy sú generované pomocou IC5 prúdového zdroja typu LT3092. Veľmi stabilné odpory R2, R3, R5, R8 a desaťotáčkové potenciometre P1 a P2 nastavujú tieto dva meracie prúdy na požadované hodnoty 100 mA a 10 mA. Štyri pevné rezistory majú toleranciu 0,1% a tepelnú stabilitu 25 ppm / °C. Prúdy sa preínajú pomocou dvoch kontaktov relé K1a a K1b. Toto relé je samozrejme ovládané z mikrokontroléra.

Na zabezpečenie stability meracích prúdov je LT3092 napájaný z veľmi stabilného zdroja referenčného napätia IC6, LT1634.
Napätie, ktoré vzniká pri meranom odpore, sa priamo privádza na vstupy ADC IC2 MCP3551 s rozlíšením 22 bitov. Tento obvod má referenciu IC7 na externé napätie typu LT1460. Vstupné napätie je cez štyri diódy D2, D3, D4 a D5 obmedzené na 5,6 V.
Ako je možné vidieť na obrázku, prúd 100 mA preteká odpormi R5, R8 a nastavovacím potenciometrom P1. Otázkou preto je, či to nepovedie k neúnosnému zahrievaniu týchto komponentov. To však nie je tento prípad. Rezistor R5 má hodnotu 15 Ω, R8 47 Ω a P1 100 Ω. Prevažná väčšina tohto prúdu preto preteká cez R5. Ak spočítame rozptýlený výkon tak v najhoršom prípade, dostaneme iba 0,15 W. Je preto zbytočné očakávať zvýšenie nepresnosti v dôsledku tepelných účinkov.

Bloková schéma.

Konštrukcia AE20218

DPS
DPS s rozmermi 95 mm až 55 mm je zobrazená na obrázku nižšie a vyzerá naozaj profesionálne. Tri SMD komponenty sú predspájkované, všetky ostatné komponenty sú axiálne verzie, ktoré môžete bez problémov prispájkovať na DPS. Spájkovacie body sú samozrejme prekovené a pozlátené. V príručke nie je opísaná postupnosť spájkovania krok za krokom. Musíte to urobiť na základe zoznamu a veľkosti súčiastok, výkresu DPS a dvoch jasných fotografií, na ktorých sú jasne označené všetky diely, ktoré sa majú spájkovať. Odporúčam použiť spájku o hrúbke 0.5 až 0.75mm a jemný spájkovací hrot, nakoľko niektoré spájkovacie body sú pomerne  "na tesno".

Detail dodanej DPS. Všetky spájkovacie body sú pozlátené - kvalita!

Poznámky k spájkovaniu komponentov na DPS
Vzdialenosť medzi dierami, do ktorých patria diódy, je relatívne príliš malá, preto je lepšie namontovať diódy zvislo na DPS, rovnako ako rezistory.
Po prispájkovaní všetkých komponentov na obojstrannú DPS musíte pripevniť zobrazovaciu jednotku - displey k základnej doske štyrmi malými rozperami a ôsmimi skrutkami. Potom môžte dosku displeja prispájkovať priamo k základnej PCB. To však má jednu nevýhodu, že je prakticky nemožné tieto dve dosky oddeliť. Predpokladajme, že po kompletnej montáži zariadenia zistíte, že zdroje napájania nefungujú. Vďaka kompaktnej konštrukcii je potom absolútne nemožné merať alebo spájkovať v analógovej časti obvodov. Takže musíte dúfať, že ste všetko zostavili správne a všetko bude fungovať na prvé zapnutie. Preto sa radšej zo spájkovaním neponáhľajte, vyhnete sa tak zbytočným problémom.
Ak ste si zakúpili kryt, neosádzajte dvojpólovú svorkovnicu na dosku plošných spojov na pripojenie napájania - vedľa diódy D1. Namiesto svorkovnice prispájkujte dva flexibilné vodiče priamo do DPS - inak krabičku nezatvoríte.

Detail kompletne osadenej DPS.

Zostavenie DPS s predným panelom
Potom musíte spojiť osadenú DPS s predným panelom. Ide to ale dosť komplikovane. Podľa manuálu musíte z týchto častí najskôr odstrániť plastové diely a holé kovové zásuvky prispájkovať priamo na DPS. Potom musíte tieto zásuvky pretlačiť cez štyri otvory prednej platne a plastové diely naskrutkovať späť. Dôrazne neodporúčame tento spôsob. Ak sa vám stane, že prispájkovali jednu z kovových kontaktných zásuviek mierne nakrivo voči doske plošných spojov, tak vedzte, že už nebude správne zapadať do predného panela a nebudete môcť nasadiť plastové časti zásuvky. Oprava je v tomto prípadne značne riskantná, nakoľko môže dôjsť k nenávratnému poškodenu DPS!
Je lepšie najskôr pripevniť štyri časti svoriek k prednému panelu a potom natlačiť dosku plošných spojov čo najviac na štyri zásuvky. Potom rýchlo všetko zospájkovať tak aby ste nepoškodili okolie spoja a DPS. Majte na pamäti! Ak toto spájkovanie trvá príliš dlho, je viac než pravdepodobné, že sa plastové časti plastových svoriek roztavia!

"Predpríprava" na spojenie predného pnela a DPS. Takto predpripravený panel a DPS môžte dať do kopy a zospájkovať.

Osadenie do skrinky
V skrinke sú samozrejme výrezy, do ktorých môžete pripevniť predný panel a aj DPS. Na spodnej časti skrinky sú dve štrbiny, do ktorých musia zapadnúť rohy DPS (mali by). U mojej dosky plošných spojov to bolo absolútne nemožné, takže horná a spodná časť krytu spolu nelícovali - protiľahlé štrbiny sa nestretali. Našťastie sa tieto sloty dajú ľahko odstrániť pomocou klieští. Na zadnej strane sú otvory pre napájací konektor a vypínač ON / OFF, ktoré osadíte ešte pred prispájkovaním vodičov. Plus pól - červený vodič, pripojíte pomocou prepínača k doske plošných spojov. Potom pripojíte Mínus pól - modrý vodič, k doske plošných spojov. Odporúčam zmerať multimetrom ešte pred prispájkovaním, ktorý vodič napájacieho konektora ide kladné napätie. Obvykle je to stredový kolík konektora.

 

Zostavená DPS v skrinke.

Testovanie a nastavenie AE20218

Funguje to alebo nie?
Teraz prichádza okamih pravdy. Pripojte napájací zdroj do zásuvky a zapnite spínač napájania. Spustenie firmvéru je veľmi rýchle a o sekundu sú údaje zobrazené na displeji. Všetko, čo sa objaví, je zhrnuté na obrázku nižšie. Displej ukazuje nameraný odpor v hornom riadku, testovací prúd v pravom dolnom rohu, merací rozsah v strede a to, či je funkcia ∆  REL aktivovaná v ľavom dolnom rohu. Ak je táto funkcia zapnutá, aktuálne nameraná hodnota sa nastaví ako nulová referencia. Týmto spôsobom môžete kompenzovať akékoľvek malé nepresnosti prítomné z Adc. Vľavo dole bliká bodka. Keď Adc vykonal nový merací cyklus, krátko sa rozsvieti.

Údaje na displeji.

Veľkosť ofsetu
Toto zariadenie meria odpor meraním napätia cez odpor. Takže ak nepripojíte nič k vstupom Vin, merač by mal zobrazovať údaj 0,0000 Ω. Ak vidíte niečo iné, jedná sa o ofset ADC. Napodiv, s týmto obvodom je nemožné kompenzovať ho inak ako povolením funkcie ∆  REL.
Mimochodom, táto hodnota posunu nebola príliš vysoká:

  • Merací rozsah 240 Ω: 0,006 Ω
  • Rozsah merania 24 Ω: 0,0006 Ω

Po stlačení tlačidla "∆  REL" merač zobrazí "ZERO CALIBRATION" a hodnota sa zmení na "0,0000 Ω".

Nastavenie zdrojov napájania
Ďalším krokom je čo najpresnejšie nastavenie oboch prúdových zdrojov na 10,00 mA a 100,0 mA. Pre toto nastavenie musíte použiť multimeter. Prepnite multimeter na meranie jednosmerného prúdu a pripojte ho k dvom Iout terminálom. Počkajte pätnásť minút. Pomocou dvoch otočných trimrov, ktoré sú na prednom panely v malých otvoroch za použitia malého skrutkovača, môžete teraz nastaviť požadovanú hodnotu prúdu.
V mojom prípade som dokázal nastaviť prúdy na najpresnejšie hodnoty a to 99,97 mA a 10,003 mA. Presnosť môjho multimetra je ± 0,1%. Teoreticky by sa dalo toto nastavenie vykonať ešte pred kompletáciou predného panela a dosky plošných spojov, môžte to skúsiť a potom dodatočne overiť presnosť tohoto nastavenia po skompletovaní.

Meranie pomocou AE20218
Dve čierne banánové zástrčky sondy Kelvin vždy pripojte k čiernym konektorom na panely a dve červené banánové konektory k červeným konektorom na panely. V tomto okamihu sa na displeji zobrazí "-OL-", skratka "overrange". To je logické, pretože ak nepripojíte žiaden odpor, medzi vstupné svorky Iout tak je prítomné maximálne napätie. V mojom prípade je toto napätie 4,34 V v oboch meracích rozsahoch.
Potom rozpojte / otvorte obe meracie svorky sondy a hodnota by mala klesnúť na nulu. V mojom prípade :

  • Merací rozsah 240 Ω: 0,000 Ω
  • Merací rozsah 24 Ω: 0,0002 Ω

Toto sú vynikajúce hodnoty kalibrácie!

Testovaná presnosť
Aj keď presnosť tohto miliohmetra nie je uvedená v špecifikácii, tak je nutné sa nejakým spôsobom dopátrať k hodnovernému údaju. Mám odporovú dekádu, ktorá sa skladá z rezistorov so zaručenou odchýlkou ​​maximálne ± 0,1%. Bohužiaľ, na testovanie s AE20218 sa môžu použiť iba dva odpory: 10,0 Ω a 100,0 Ω. Ostatné hodnoty sú mimo meracieho rozsahu miliohmetra. Výsledky sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Minimálne rozdiely v týchto dvoch rozsahoch sú čiastočne spôsobené toleranciami úpravy oboch prúdov a pravdepodobne aj malou nelinearitou použitého Adc, ale výsledky nie sú zlé.

Referenčný odpor s toleranciou 1% Merací rozsah 24Ω Merací rozsah 240Ω
10 Ω 10.0075 Ω 10.016 Ω
100 Ω - - - 100.089 Ω

 

Meranie odporu klasických rezistorov
Ako ďalší test som zmeral množstvo klasických drôtových rezistorov s toleranciou ± 10% v oboch rozsahoch, čiže štandardne používaných rezistorov. Výsledky sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Cieľom bolo zistiť, aké veľké sú rozdiely v oboch meracích rozsahoch, pri meraní daného rezistora.

Rezistor s toleranciou 10% Meranie na rozsahu 24Ω Meranie na rozsahu 240Ω
0.10 Ω 0.0928 Ω 0.094 Ω
0.15 Ω 0.1506 Ω 0.151 Ω
0.22 Ω 0.2244 Ω 0.225 Ω
0.33 Ω 0.3033 Ω 0.304 Ω
0.39 Ω 0.3780 Ω 0.378 Ω
0.47 Ω 0.4396 Ω 0.438 Ω
0.51 Ω 0.5208 Ω 0.520 Ω
0.56 Ω 0.5642 Ω 0.563 Ω
0.68 Ω 0.7024 Ω 0.701 Ω
0.82 Ω 0.8191 Ω 0.818 Ω
1.00 Ω 1.0248 Ω 1.030 Ω

 

Kontrola stability meracích prúdov
Obidva prúdy pochádzajú zo stabilizovaného zdroja, a preto musia zostať konštantné. Ich presnosť bola zmeraná dvoma spôsobmi.
Najdôležitejšia je samozrejme dlhodobá stabilita. Dva prúdy boli merané dve hodiny a z toho sa potom určila minimálna a maximálna hodnota. Tieto údaje sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Možno tieto čísla pre vás veľa neznamenajú. Prejdime teda na percentá. Ak stotožníme 100,000 mA so 100%, potom namerané maximálne rozpätie 0,013 mA za dve hodiny znamená percentuálnu odchýlku iba 0,13%, čo je veľmi dobrý výsledok!

Merací rozsah Mimimálny merací prúd Maximálny merací prúd
24 Ω 9.996 mA 10.009 mA
240 Ω 99.97 mA 100.09 mA

 

Potom som sa pozrel na to, ako sú stabilné konštantné prúdy aj pri funkcii merania odporu. Výsledky sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Ako vidíte, prúd zostáva konštantný v rozsahu 240 Ω a v rozsahu 24 Ω nastáva jeho mierny posun.

Pripojený rezistor Merací prúd na rosahu 24Ω Merací prúd na rozsahu 240Ω
0 Ω 10.005 mA 99.95 mA
1 Ω 10.005 mA 99.95 mA
2 Ω 10.005 mA 99.96 mA
4 Ω 10.005 mA 99.97 mA
8 Ω 10.005 mA 99.97 mA
12 Ω 10.005 mA 100.05 mA
20 Ω 10.005 mA 100.05 mA
100 Ω 10.005 mA  
200 Ω 10.005 mA  

 

Ďalšie merania, ktoré môžete vykonať s AE20218

Meranie malého jednosmerného napätia s AE20218 - "milivoltmeter"
Aj keď sú namerané hodnoty na displeji uvedené ako "Ohmy", nikdy nezabudnite, že AE20218 je v skutočnosti merač jednosmerného napätia. Medzi dvoma svorkami "Vin" môžete pripojiť jednosmerné napätie do 2 V a AE20218 bude veľmi presne zobrazovať hodnotu tohto napätia na displeji s konverzným faktorom 1 V na vstupe, ktorý na displeji zobrazí výsledok na meracom rozsahu 10 000 000 Ω. 24 Ω. Použitá Adc typu MCP3551 má diferenciálnu vstupnú impedanciu 2,4 MΩ.
Aby som to mohol otestovať, priviedol som napätie od 100,00 mV a 2, 000 V na vstupy "Vin" AE20218. Tieto napätia boli z digitálne nastaviteľného napájacieho zdroja s použitím veľmi presného referenčného merača a skontrolovali sa hodnoty. Výsledky sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke.

Privedené vstupné napätie Namerané napätie
100.00 mV 100.06 mV
200.00 mV 200.06 mV
300.00 mV 300.54 mV
400.00 mV 401.00 mV
500.00 mV 500.76 mV
1000.00 mV 1001.71 mV
1500.00 mV 1502.16 mV
2000.00 mV 2002.93 mV

 

Avšak buďte opatrní!
Táto metóda je dosť riskantná. Koniec koncov, merač nemá žiadnu ochranu pred príliš vysokým vstupným napätím. Medzi svorky Vin nikdy nepripájajte napätie vyššie ako 2,5 V.

 

USB rozhranie a AE20218

Netestované
Kvôli mojej dosť hlúpej chybe pri spájkovaní komponentov na DPS som spôsobil nenapraviteľné poškodenie čipu FT230X - odtrhol som nejako nožičku. Výsledkom toho je, že rozhranie USB nefunguje, a túto funkciu nemôžem zatiaľ otestovať, ale celková funkčnosť nie je ohrozená.

Ovládač rozhrania USB
Dodávaný disk CD-ROM obsahuje ovládače USB pre všetky možné operačné systémy. V systéme Windows 7 sa ovládač automaticky vyhľadá a nainštaluje po pripojení kábla USB. Win 10 je na tom rovnako.

Kábel, USB-A na USB-A
Nerozumiem tomu, čo to bol za nápad osadiť konektor USB-A do DPS. Všetky meracie zariadenia, o ktorých viem, že majú rozhranie USB, používajú konektor USB-B. Takže každý má niekde kábel USB-B na USB-A. Koniec koncov je toštandardný kábel napríklad na pripojenie tlačiarne, skenera, externého HDD....... Predpokladám, že asi len málo z vás bude mať doma kábel USB-A / USB-A. Ja osobne som nenašiel ani jeden, tak som ho musel "vyrobiť" z dvoch káblov.

Softvér
Na disku CD-ROM sú dve verzie softvéru. Program môžete nainštalovať klasicky cez dodaný inštalátor prvú do svojho počítača so systémom Windows. Alebo zvolíte druhú verziu, ktorou  je "Portable software" ktorá nevyžaduje inštaláciu - čiže je ju možné okamžite spustiť. Kliknutím na názov spustiteľného súboru "AE20218 Milliohm Meter.exe" sa aktivuje rozhranie USB a spustí sa program.
Samotný program zobrazuje nielen hodnotu nameraného odporu (vľavo), ale poskytuje aj funkciu záznamníka. Do tabuľky (vpravo) môžete zahrnúť nielen následné merania, ale aj ich zobrazovať vo forme grafu. Tento graf môžete uložiť alebo vytlačiť. Softvér navyše ponúka funkciu "Pass / Fail". Nastavíte si vopred minimálnu a maximálnu hodnotu, medzi ktorou môže ležať hodnota meraného odporu. Ak hodnota klesne, alebo stúpne mimo tieto limity, zobrazí sa hlásenie. Program zároveň tiež počíta, ako často sa takáto situácia vyskytne.

Rozhranie ovládacieho programu miliohmetra.

Zhrnutie a konečné slovo k AE20218

Po prečítaní tohto článku vám bude jasné, že som s touto stavebnicou  spokojní. Precíznosť pri stavbe sa jasne odráža vo výsledkoch testov. Tieto možno označiť ako vynikajúce. Čo ovšem nie je môj prípad, nakoľko som poškodil (nechtiac) FT230X, ale už sa pracuje na oprave. Jediné čo by som výrobcovi vytkol je nezvyčajný port USB-A, ktorý by bolo oveľa lepšie a najmä praktickejšie nahradiť portom USB-B a zároveň ho neosádzať na preplnenú prednú stranu, kde aj tak nie je dostatok miesta, ale na zadnú stranu. Štvorkolíkový konektor, zopár vodičov a konektor na zadnú stranu - toto je logické a najmä praktické riešenie.
Mojou jedinou skutočnou kritikou sú 4 mm meracie konektory s obnaženými skrutkami na kelvinovej sonde, ale aj s tým sa niečo dá urobiť - zmršťovacia bužírka, alebo výmena svoriek za iný typ, poprípade počkať až výrobca zmení konentory podľa prísľubu.

 



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button