Multimetre a bezpečnosť používania meracej techniky

Multimetre a bezpečnosť používania meracej techniky
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  382 zobrazení
1
 0
Recenzie meracej techniky

Použitie multimetra - respektíve ľubovoľného multimetra - predstavuje vždy určitú úroveň rizika, ktorá závisí od mnohých premenných, a je životne dôležité, aby užívateľ bol plne schopný vyhodnotiť toto riziko a podľa toho aj konať.

Existujú ľudia, ktorí trvajú na tom, že nikto by nemal používať lacné multimetre za žiadnych okolností, a hoci majú pravdu - a zvyčajne toto tvrdenie podložia s najlepšími úmyslami - je dôležité si uvedomiť, že nie každý si môže dovoliť alebo zdôvodniť nákup drahého multimetra. Pre niektorých je elektronika skôr koníčkom než profesionálnym zamestnaním, takže prostriedky potrebné na kúpu Fluke 87V alebo podobného jednoducho nebudú tak skoro k dispozícii. Môžme byť v takom prípade pragmatickí? Predtým, ako si na to odpovieme, zodpovedzme si zopár otázok.

Aké sú problémi s lacnými multimetrami?

V prvom rade je to bezpečnosť. Je zrejmé, že kvalita môže byť tiež problémom, ale na tomto konci trhu je ľahké akceptovať skutočnosť, že lacný multimeter nemusí fungovať večne alebo mať posledné slovo čo sa týka  presnosti - preto sa najlacnejšie multimetre dajú jednoducho považovať viac menej za "jednorazovky". Zatiaľ čo lacné multimetre môžu byť pre vás s finančného hľadiska zaujímavejšie a najmä dostupnejšie, tak ešte pred začatím ľutovania sa že si nemôžete dovoliť kúpiť Fluke za 300 eur, tak vedzte, že spálite ešte veľa lacných "jednorazoviek" za 10€ v tom lepšom prípade a v tom horšom prípade, vám elektrický prúd dá pocítiť fakt že "kope".

Bezpečnostná otázka je však oveľa zložitejšia a v takom krátkom článku je ťažké byť spravodlivý ku všetkým aspektom bezpečnosti, ale jadro tohto problému je toto:

Lacné multimetre sú často vydávané neoprávnene za bezpečné a týmto faktom sa zahrávate zo svojim zdravím, či životom !

 

Nebezpečným výrobkom, konkrétne aj multimetrom, sa venujeme aj v tejto kategórii článkov - klikni. Odporúčame vám preto, aby ste sa pred nákupom "lacného multimetra" pozreli, či práve ten, ktorý máte vyhliadnutý, nespadá do kategórie "Nebezpečné výrobky". Všetky výrobky v tejto kategórii, sú preberané z akreditovaných a overených zdrojov a ich zoznam je priebežne dopĺňaný o ďalšie výrobky, preto vám odporúčame, aby ste čas od času nahliadli aj do tejto kategórie - najmä kôli bezpečnosti vašej, ale aj iných,

Už mnoho rokov máme vo svete zavedený uznávaný systém hodnotenia CAT. Toto poskytuje objektívnosť a identifikáciu bezpečnostnej triedy multimetra a posúdenie jeho vhodnosti pre určitú úlohu. Bohužiaľ, toto označenie mnohým výrobcom často nič nehovorí a berú ju iba ako "kozmetický doplnok" na nálepke štítku multimetra popri iných značkách na multimetri. Rovnako nie všetci výrobcovia majú svoje multimetre nezávisle testované a overené skúšobnými orgánmi ako TÜV a UL. Proces testovania a certifikácie je zložitý a najmä finančne nákladný, takže ho jednoducho obídu. Stručne povedané, hodnotenie bezpečnosti na lacných multimetroch je viac menej fiktívne a nepravdivé!

Ak to vzbudilo váš záujem, je dostuné veľa materiálu na čítanie. Možno by bola dobrým začiatkom táto poznámka od spoločnosti Fluke, ktorá poskytuje dobrý prehľad o systéme klasifikácie CAT a opisuje, ako vysokoenergetické prechody predstavujú vážny problém. Rovnako vo videu nižšie, tiež od spoločnosti Fluke nájdete hodnotné informácie ohľadom bezpečnosti. Od spoločnosti Fluke je na ich stránkach Fluke News Plus k dispozícii oveľa viac relevantných zdrojov - všetky odporúčame prečítať. A kvôli objektivite, tu je podobný prehľad aj od spoločnosti  Keysight. Je zrejmé, že bezpečnosť je súčasťou marketingového nástroja pre popredných výrobcov, čo je pochopiteľné vzhľadom na to, koľko úsilia vynaložili na výrobu bezpečných multimetrov. Ak však chcete informácie získať priamo zo zdroja, tu je link, ale samozrejme, že to nie je zadarmo BS EN 61010-1: 2010.

Video je v anglickom jazyku.

Profesionáli a ich požiadavky

Ak si kupujete multimeter na prácu, budete určite naštvaní, že si napríklad na eBay vyberiete 10 multimetrov a ani jeden nezodpovedá požiadavkám na bezpečnosť! V ideálnom prípade by ste chceli niečo od známejšej značky, ktorá má svoje multimetre nezávisle overené, ale ak je váš rozpočet dosť tesný, a jeho minimálna hodnota, za ktorú by ste ho kúpili, je cca 31€ -  RS Pro RS14. Je tento multimeter preto bezpečnejšou alternatívou ako ten z eBay za 10€? Možno. Ale aj keby boli úplne rovnocenné, ktorý z nich by bol "lepší" a ktorý "horší" čo sa týka bezpečnosti, ak by stala nepredvídaná situácia  v podobe úrazu elektrickým prúdom či smrti? Úprimne povedané, nestojí to za riziko. Správne vybavenie predstavuje náklady na podnikanie a vždy sa dá odpísať.

Čo na to amatérska verejnosť?

Ako je toto všetko relevantné pre nadšencov, ktorí sú cieľovou skupinou tejto série recenzií? Predpokladám, že nebudú otvárať priemyselné elektrické rozvádzače, však? Teoreticky ich sféra záujmu, pri meraniach by mala byť na úrovni zariadení, ktoré opravujú alebo renovujú pri povahe napätia, ktoré je vo všeobecnosti považované za bezpečné, čo prináleží pod triedu bezpečnosti CAT I. Ale samozrejme, ak vlastnia multimeter, ktorý podľa všetkého nemá problémy s meraním sieťového napätia, mohli by byť v pokušení používať tento multimeter pri vykonávaní elektrických prác okolo domu? A ak by to urobili, uvedomili by si, že sa teraz nachádzajú v situácii CAT II alebo CAT III, kde by maximálne hodnoty napätí mohli byť oveľa, oveľa vyššie?

Ako som už povedal na začiatku, existujú tí, ktorí tvrdia, že nikto by nemal riskovať použitím lacných multimetrov. Bohužiaľ to môže viesť - a to celkom neúmyselne - k určitému vzdoru, kde niektorí amatéri toto vnímajú ako pocity snobstva a dokonca aj odcudzenia sa od profesionálov, a namiesto toho, aby boli povzbudzovaní hlbšie premýšľať o skutočných bezpečnostných problémoch, niektorí ďalej aj tak obhajujú svoje lacné multimetre ako tie najkvalitnejšie a najlepšie. Vidím, že sa to deje na fórach všade, a preto sa nechcem k tejto otázke veľmi vyjadrovať. Namiesto toho by som chcel osloviť tých, ktorí používajú lacné multimetre, a povzbudiť ich - a každého a kohokoľvek -, aby si prečítali dostupné informácie o bezpečnosti multimetrov a meracej techniky ako takej. V posledných rokoch táto téma pritiahla veľa pozornosti a existuje veľa informácií, ktoré ste možno ešte nevedeli alebo nezobrali do úvahy. Nakoniec si každý musí vytvoriť vlastný názor na to, ale mojím cieľom je, aby to každý urobil sám na základe informovaného rozhodnutia.

Nie je to len multimeter!

Na záver by som chcel uviesť toto: najdôležitejšou súčasťou elektrickej bezpečnosti ste v prvom rade vy! Žiadny multimeter na svete nemôže zachrániť nekvalifikovanú alebo nemysliacu osobu pred nehodou. Paradoxne existuje skutočne riziko, že aj známy a relatívne  bezpečný multimeter môže mať za následok nesprávny, či falošný pocit bezpečia! Zakaždým, keď používate multimeter, existuje určité riziko, ktoré je potrebné včas a zodpovedne vyhodnotiť, aj keď veľa krát je toto riziko minimálne až neexistujúce.

Vylúčenie našej zodpovednosti

Musím zdôrazniť, že všetky tu posudzované multimetre, alebo iné meracie prístroje a zariadenia - pokiaľ nie je výslovne uvedené inak - slúžia iba na nízkoenergetické použitie a využitie. Mali by byť absolútne v poriadku pre prácu na  vašom pracovnom stole, ale pri ich používaní by ste mali byť opatrní najmä pri meraní sieťového napätia vo vnútri elektrických zariadení a rozvodov alebo dokonca pri práci v obvodoch s vysokom napätím a teraz nenarážam na tie "lacné", ale aj na tie "drahé" multimetre. Rozhodne by som ich nenechal nikde blízko vnútorných živých častí sieťových rozvádzačov (alebo iných zariadení na rozvod energie) alebo indukčných záťaží, ako sú motory a iné zariadenia. Rovnako vás dôrazne upozorňujem, aby ste boli oboznámení ešte pred prácou s elektrickým meracím zariadením a to pomocou užívateľskej príručky či návodu. Rovnako, pokiaľ si nie ste istý ohľadom zapojenia, či merania daného obvodu - môžte sa pýtať aj na našom fóre, je tam plno ochotných ľudí, ktorí vám určite ochotne a nezištne poradia.

Moje pripomienky, poznámky a dojmy z používania v týchto recenziách sa musia brať práve v tomto kontexte. Všetci používatelia musia z vlastného pohľadu posúdiť možné riziká vždy sami za seba. V žiadnom prípade preto nezodpovedám za akúkoľvek možnú škodu spôsobenú nesprávnym použitím meracej techniky opisovanej na týchto strákach.

Moje recenzie sú iba informačné. Nemôžem v žiadnom prípade zaručiť, že iné meracie prístroje budú fungovať rovnako ako meracie prístroje a zariadenia, ktoré som dostal k testu. Preto vaše špecifické otázky ohľadom používania meracej techniky adresujte priamo predajcom, alebo výrobcom. Všetky meracie prístroje, zariadenia a technické pomôcky boli zakúpené na účely recenzie sú bežné prístroje zakúpené tak povediac "z radu" - bez možnosti výberu.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button