Na čo si treba dať pozor pri kúpe fotovoltaického systému

Na čo si treba dať pozor pri kúpe fotovoltaického systému
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  543 zobrazení
1
 0
Výroba energie alternatívnym spôsobom

Jednotlivé komponenty fotovoltickej elektrárne musia počas roka odolávať najrôznejším podmienkam a zaistiť stabilnú a bezpečnú prevádzku. Pri výbere modulu je vhodné zamerať sa okrem ceny na jeho vlastnosti, technické riešenie, kvalitu použitých materiálov a spracovanie. Aké parametre a informácie pritom treba sledovať?

1. Nominálny výkon

V prípade najrozšírenejšej technológie založenej na kremíkových článkoch prvej generácie má modul bežnej veľkosti (asi 1 × 1,65 m) so 60 článkami nominálny výkon v rozmedzí 210 až 240 Wp. Pozor, ide o nominálny výkon pri štandardných podmienkach!

2. Teplotný koeficient

Teplota je pre výkon modulu veľmi dôležitým parametrom. Jednou z charakteristík kremíkovej technológie je totiž to, že so stúpajúcou teplotou klesá výkon článkov. Teplotný koeficient udáva, ako sa mení výkon modulu v závislosti od teploty.

3. Výkonová tolerancia

Výkonová tolerancia uvádza, aký je minimálny (a maximálny) prípustný výkon panela v danej triede. Často sa tolerancia uvádza ako kladná aj záporná. Veľký rozsah tolerancií je pre inštaláciu nevýhodný. Rovnako ako v prípade panela, ktorý má výkon daný najslabším kremíkovým článkom, platí aj v prípade sústavy modulov, že jej výkon je určený najslabším panelom.

4. Komponenty a súčasti inštalácie

Na odolnosť a životnosť panela má veľký vplyv rám, krycie sklo a prípojná škatuľa. Rám tvorí spravidla hliníkový profil. Jeho tuhosť je dôležitá na ochranu panela pri doprave aj inštalácii a musí odolať náročným podmienkam počas minimálne 20-ročnej životnosti. Preto je vhodné vyhnúť sa rámom už na pohľad slabým, s rohovými spojmi z plastových prvkov či len ledabolo zlisovanými. Rizikové sú aj rámy z dutých profilov, ktoré môže zatekajúca a následne mrznúca voda o niekoľko rokov poškodiť. Krycie sklo chráni a nesie fotovoltické články. Dôležitým parametrom je jeho únosnosť, a to hlavne v smere pôsobiaceho tlaku. Prípojnú škatuľu (Junction Box) na zadnej strane panela po inštalácii už zväčša nie je vidieť, ale má vplyv ako na výnos panela, tak aj na požiarnu bezpečnosť inštalácie. Počas prevádzky sa tento obal môže zohriať aj na 140 °C, je preto nevhodné, keď je celoplošne nalepený na zadnej strane panela. Prehriaty box v spojení s použitím nevhodného plastu je častým dôvodom požiarov fotovoltických inštalácií.

Kvalita a presnosť spracovania ovplyvňuje životnosť aj výkon panela. Je potrebné sa vyvarovať výrobkov, na ktorých sú nepravidelné rozstupy medzi článkami, alebo sa články dokonca vzájomne dotýkajú. Vzájomný kontakt článkov môže ľahko spôsobiť lokálne prehriatie a požiar. Výsledky testov a certifikácia pre rôzne prostredia a podmienky sú preto dôležitým parametrom pri výbere panelov a môžu nám napovedať, aká je kvalita produktu.

Niekoľko praktických poznatkov

  • Čas potrebný na inštaláciu FV elektrárne záleží predovšetkým na veľkosti inštalovaného výkonu (počte panelov); malú sústavu s výkonom 10 až 15 kWp vám šikovná firma kompletne zapojí v priebehu pár dní.
  • V našich zemepisných podmienkach vyrobí 1kWp nainštalovaného výkonu za rok priemerne 1 000 kWh elektrickej energie, pričom 1kWp nainštalovaného výkonu znamená približne 8 m2 kremíkových panelov (mono - alebo polykryštalických).
  • Životnosť fotovoltických panelov udáva väčšina výrobcov viac ako 30 rokov, záruka na panely a meniče napätia je zvyčajne 5 rokov.
  • Návratnosť investície do FV systému by mala byť pri vlastnom financovaní približne osem rokov, pri financovaní bankovým úverom do 12 rokov a zhruba rovnako aj pri štátnej dotácii.
  • Solárne panely odolávajú poveternostným vplyvom a majú samočistiacu schopnosť – vhodný sklon a hladký povrch vo väčšine prípadov zaručuje bezúdržbovú prevádzku (panely priebežne umýva dážď, sneh sa z hladkého povrchu samovoľne zosúva).
  • Fotovoltické panely možno umiestniť v podstate kamkoľvek, tak na voľný terén, na podporné konštrukcie, ako aj na fasády, balkóny alebo strechy (ploché aj šikmé a s ľubovoľnou strešnou krytinou); prípadne je možné panely do strechy alebo fasády integrovať.
  • Fotovoltický systém tvoria fotovoltické panely, meniče (striedače), podporné a istiace prvky (prepäťové a podpäťové ochrany) a kabeláž.
  • Náklady sa môžu veľmi líšiť podľa vybraných súčastí systému – zväčša pritom spoľahlivo platí zásada, že cena zodpovedá kvalite.
  • Maximálny energetický zisk sa v našich podmienkach dosiahne pri orientácii panelov presne na juh, so sklonom panelov 30°. Odchýlkou od tohto odporúčania sa znižuje výkon systému o 5 až 30 %.


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button