Najlepší čip na svete bol vyvinutý Slovákmi.

Na jeho výkon sa nechytajú ani svetové značky ako Nvidia či Intel
Najlepší čip na svete bol vyvinutý Slovákmi.
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  531 zobrazení
1
 0
Počítače a výpočtová technika

Slovenský startup Tachyum úspešne otestoval svoj vynález, procesor Prodigy. Ukázalo sa, že ento univerzálny čip je omnoho rýchlejší a energeticky menej náročný ako konkurencia. Pre Tachyum je to dôležitý míľnik, pretože už na budúci rok chce začať Prodigy vyrábať a predávať.

 

Tento posledný míľnik nášho hardvéru je dôkazom usilovnej práce technického tímu a rozsiahlych ľudských zdrojov, ktoré sme boli schopní zhromaždiť, aby sme dokončili revolučné riešenie, aké doteraz ešte nikto nevidel,

povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO Tachyum.

Rozhodli sme sa vyrobiť najvýkonnejší procesor s najnižšou spotrebou energie a nákladovo najefektívnejší procesor pre trhy hyperscale, HPC a AI a tieto míľniky dokazujú, že tieto ciele dosahujeme. S produktom, ktorý je rýchlejší než najrýchlejší čip Intel Xeon alebo NVIDIA A100, sa Prodigy blíži všetkým stanoveným cieľom a je na dobrej ceste, aby debutoval podľa plánu v budúcom roku.

 

Zjednodušene povedané, ide o procesor, ktorý dokáže urobiť naozaj všetko, čo mu prikážeš. Využívať sa má najmä vo veľkých dátových centrách, ale aj v oblasti umelej inteligencie. Práve dátové centrá majú byť významným monetarizačným prvkom. Tento trh má obrat 50 miliárd dolárov a každoročne narastie o 20 percent.

 

Vlajkový produkt, ktorý sa v roku 2021 dostane do sériovej výroby, je 64-jadrový procesor s jednotlivými jadrami usporiadanými v mriežke 8×8, pričom každé jadro je prepojené so „susedom“ pomocou synchrónnych spojení. Každé jadro pracuje na frekvencii 4 GHz.

Ďalej má procesor prepojené globálne hodiny z jadier PLL na Prodigy a integrované kľúčové radiče ako PCIE 5,0, 112Gb SERDES, USB, GPIO či RAMBIST. Svoju jedinečnú univerzálnosť čip dokazuje aj prevádzkovaním starších binárnych kódov akými sú x86, ARM a RISC-V.

Keďze procesor Prodigy dokáže hladko a dynamicky prepínať medzi rôznymi pracovnými zaťaženiami (rôzne druhy záťaže pre umelú inteligenciu, dátové centrá, neurónové siete) a to na jedinej homogénnej platforme procesorov,  nevyužité servery sa môžu podľa potreby využívať ako ad hoc AI alebo HPC siete.

Vďaka spomínaným nízkym nákladom a jedinečnej univerzálnosti oproti iným konkurenčnými procesorom je procesor Prodigy schopný spoločnostiam ako Google, Amazon a Facebook ušetriť ročne rádovo niekoľko miliárd dolárov.

Dátové centrá však majú pomerne vysokú spotrebu energie- až tri percentá svetovej spotreby. Odhaduje sa, že v budúcnosti bude spotreba energie na tieto účely stúpať. Nový čip by mal problém s vysokým odberom vyriešiť.

Úspešný príbeh

Tachyum založil doktor Radoslav Danilák v roku 2016 a dodnes je CEO spoločnosti. Firma má vývojové centrum na Slovensku, ale aj v USA. Cieľom nie je iba vytvorenie superčipu, ale aj „príliv mozgov“. Tachyum do Bratislavy prilákalo mnoho odborníkov v oblasti technológií.

Procesor Tachyum Prodigy má potenciál znížiť náklady za rovnakú jednotku výkonu trojnásobne, celkové náklady na obstaranie a prevádzku dátových centier (TCO*) až štyrikrát a spotrebu elektrickej energie procesorov pre servery o viac ako desaťnásobne. Pôvodne mal byť vynález na trhu už tento rok, produkcia sa však mierne posunula a prvé čipy by mali uzrieť svetlo sveta už začiatkom roka 2021.

Tachyum sa orientuje na kombináciu equity, grantového a dlhového financovania. Minulý rok získalo pôžičku 15 miliónov eur od slovenskej vlády. Momentálne má Tachyum otvorené posledné ekvitné kolo, ktoré je vedené ich hlavným investorom, IPM Group, slovensko-britskou spoločnosťou a priekopníkom v InfraTech triede aktív. Podľa verejne dostupných finančných údajov má firma značnú finančnú stratu, to sa má čoskoro zmeniť. 

Zdroj :

Tachyum.com

Techradar.com

Poznámka : Oficiálne ohlásenie bolo zhruba pred rokom, oficiálny News Release na stránkach tachyun.com bol vydaný 29.12.2020. Priznávam - článok, je síce staršieho dáta, ale nie je prezentovaný ako Top novinka. Myslím, si však, že v tejto dobe "iných tém" je toto vhodným odreagovaním sa.

Become a Patron!



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button