Od uvedenia na trh prvej vedeckej vreckovej kalkulačky HP-35 uplynulo 50 rokov.

Od uvedenia na trh prvej vedeckej vreckovej kalkulačky HP-35 uplynulo 50 rokov.
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  307 zobrazení
3
 0
História elektroniky
   

HP-35 bola malá ale dokázala viac ako len základné matematické operácie. Bol to neočakávaný úspech, spoločnosť HP, ktorá pôvodne plánovala len malosériovú výrobu. Navyše prvá verzia bola chybná, takže dnes je vzácnym zberateľským artiklom.

4. januára 1972 bola predstavená prvá vrecková vedecká elektronická  kalkulačka HP-35. Ako prvá na svete vykonával logaritmické a trigonometrické operácie stlačením jediného tlačidla. Spoločnosť Hewlett-Packard pôvodne plánovala vyrobiť len niekoľko kusov pre svojich inžinierov, pretože sa domnievala, že nikto iný by o takéto zariadenie nemal záujem. Nakoniec to vyskúšala a predala niekoľko stoviek tisíc kusov.

Na rozdiel od neskorších kalkulačiek HP tento model počítal trigonometrické funkcie len v stupňoch a nemal kláves Shift na prístup k iným funkciám. Povráva sa, že vývoj inicioval William Redington Hewlett, ktorý svojim inžinierom ukázal stolný kalkulátor HP9100 a požiadal ich o verziu, ktorá by sa mu zmestila do vrecka košele.

Stolová kalkulačka Hewlett-Packard 9100A

V tom čase bolo jediným praktickým prenosným zariadením na vykonávanie trigonometrických a exponenciálnych funkcií posuvné logaritmické pravítko. Existujúce vreckové kalkulačky mohli vykonávať len základné operácie - sčítanie, odčítanie, násobenie a delenie.

Vznik legendy

V čase uvedenia na trh stál HP-35 395 dolárov, čo po prepočte na súčasné ceny predstavuje 2444 dolárov, teda približne 2156 eur. Do konca výroby vo februári 1975 klesla jej cena na 195 USD. Podobne ako prvá stolová vedecká kalkulačka, aj kalkulačka HP 9100A používala na zadávanie príkladov reverznú poľskú notáciu (RPN).

Kalkulačka používala tradičné zobrazenie s pohyblivou desatinnou čiarkou pre čísla, ktoré sa dali zobraziť v tomto formáte, zatiaľ čo veľmi veľké alebo malé čísla sa automaticky prepínali do vedeckého zápisu. Na 15-miestnom LED displeji bolo možné zobraziť desaťmiestnu mantisu a jej znamienko, desatinnú čiarku a dvojmiestny exponent a jeho znamienko.

Prvá vedecká vrecková kalkulačka HP-35

Napájanie zabezpečovali tri batérie v odnímateľnom patentovanom bloku. Náhradné batérie už dnes nie sú k dispozícii, takže existujúce kalkulačky HP-35 sa spoliehajú na napájanie zo zásuvky alebo si ich používatelia obnovujú vlastné batérie pomocou dostupných článkov. K dispozícii bola externá nabíjačka a kalkulačka fungovala s nainštalovanou nabíjačkou aj bez nej.

Srdcom bol jednobitový čip vyrobený na základe zmluvy so spoločnosťou Mostek, ktorý spracovával 56-bitové čísla s pohyblivou rádovou čiarkou predstavujúce 14-miestne čísla. Podporované boli tieto funkcie: +, −, ×, ÷; sin, arc sin; cos, arc cos; tan, arc tan; log10 x; loge x, ex; 1/x, √x, xy a π.

Zberateľské kúsky s otvorom

Podľa webovej stránky Vintage Calculators inžinieri pôvodne navrhli dva základné prototypy, pričom do výroby sa dostal ten jednoduchší. Druhý model mal údajne zlaté lemovanie, ale existoval len vo forme nefunkčného modelu. Počas výroby došlo k niekoľkým zmenám dizajnu - napríklad farba popiskov tlačidiel sa zmenila z bielej na čiernu.

Určitou zaujímavosťou prvých sériovo vyrábaných kusov bol malý otvor v blízkosti vypínača. Keď bola kalkulačka zapnutá, cez otvor bolo vidieť červenú farbu. V neskorších verziách sa od tohto "vylepšenia" upustilo. Bolo to úplne zbytočné, pretože zapnutie sa dalo ľahko zistiť podľa svietiacich číslic na displeji a túto informáciu bolo možné získať aj z polohy mechanického posuvného spínača.

Vyrobilo sa približne desaťtisíc kalkulačiek s farebným indikátorom a v súčasnosti sú vyhľadávaným zberateľským artiklom. Za tento model v dobrom stave sú zberatelia ochotní zaplatiť až 250 dolárov, teda približne 220 €.

Prvé série, boli určené len na interné použitie spoločnosti HP, mali v priestore pre batériu logo. Na zadnej strane, medzi dvoma gumovými nožičkami, bol vyrazený štítok so sériovým číslom 1143A, za ktorým nasledovalo číslo série. Na prvých modeloch boli písmená vysoké len 1 milimeter, ale na neskorších verziách narástli až na 3 milimetre.

Neočakávaný úspech

Keď sa ukázalo, že vrecková vedecká kalkulačka je populárnejšia, než výrobca predpokladal, zvýšil sa objem výroby. Okrem odstránenia otvoru pre indikátor zapnutia/vypnutia bol štítok so sériovým číslom presunutý do priestoru pre batérie.

Prvé jednotky tejto konštrukcie mali ešte sériové čísla začínajúce na 1143A. Ďalší súbor sériových čísel sa začínal číslom 1230A, čo dokazuje, že sériové čísla v tom čase nijako neodrážali dátum výroby. Ďalšou zmenou, ktorá nastala v nasledujúcich rokoch, bolo odstránenie vyčnievajúcej bodky na tlačidle 5, ktorá mala uľahčiť jeho vyhľadávanie hmatom.

Základná doska kalkulačky HP-35

Spočiatku sa model HP-35 vyrábal len v Spojených štátoch v spoločnosti Advanced Products v Cupertine. Divízia kalkulačiek sa následne presťahovala do Corvallisu v Oregone, ale čoskoro sa výroba presunula do Singapuru, čo bol štandardný postup spoločnosti HP.

Prvé singapurské modely majú tiež sériové čísla začínajúce na 1143S. Výrobu HP-35 v Singapure riadil Keng Joo Khaw, ktorý neskôr viedol celú ázijsko-pacifickú divíziu osobných počítačov, a mal tak na starosti vreckové počítače tejto značky. Táto verzia kalkulačky je oveľa rozšírenejšia ako prvá, čo znižuje jej historickú hodnotu. Medzi zberateľmi sa predáva za 80 dolárov, čo je približne 70 €.

Rozšírenie ponuky

Pokiaľ bol model HP-35 jedinou vreckovou kalkulačkou vyrábanou spoločnosťou Hewlett-Packard, nebolo potrebné uvádzať číslo modelu. Na štítku pod klávesnicou bolo jednoducho napísané "HEWLETT-PACKARD".

Neočakávaný úspech tohto modelu však viedol k uvedeniu kalkulačky HP-80, takže číslo modelu na štítku sa stalo nevyhnutnosťou. Dizajn zostal nezmenený, ale pod klávesmi bol umiestnený iný štítok s nápisom "HEWLETT-PACKARD 35".

Na všetkých verziách tejto kalkulačky boli štítky vytlačené priamo na tlačidlách v prípade čísel, desatinnej čiarky, tlačidiel aritmetických operácií, Ludolfovho čísla a Enteru. V prípade ostatných klávesov boli štítky umiestnené nad klávesmi z dôvodu menšej veľkosti klávesov.

Za veľkú zberateľskú kuriozitu sa považujú verzie, ktoré pri zadaní sekvencie 2,02 ln ex zobrazovali chybu. Čoskoro došlo k náprave a spoločnosť ponúkla majiteľom týchto kalkulačiek bezplatnú výmenu. To je jeden z dôvodov, prečo sa dodnes zachoval len obmedzený počet týchto kalkulačiek.

Prvá vedecká vrecková kalkulačka

Model HP-35 sa často označuje ako prvý model prvej generácie vedeckých vreckových kalkulačiek. Model HP-65 sa považuje za začiatok druhej generácie a bol prvým programovateľným kalkulátorom. Tretia generácia začína modelom HP-28C, ktorý ako prvý umožňoval symbolické výpočty.

Programovateľná kalkulačka HP-65

Základnou inováciou modelu HP-35 oproti vtedajším kalkulačkám bolo, že to bola prvá vrecková kalkulačka schopná počítať transcendentálne funkcie. Ide o funkcie, ako sú trigonometrické a logaritmické výpočty, ktorých hodnoty nemožno vypočítať z jednoduchého algebraického výrazu. HP-35 a iné používali na tieto účely metódu nazývanú CORDIC.

CORDIC je algoritmus používaný na jednoduchý výpočet goniometrických a iných matematických funkcií v jednoduchých číselných systémoch. Skratka CORDIC znamená COordinate ROtation DIgital Computer a v podstate vyjadruje princíp fungovania.

Algoritmus navrhol a opísal Jack Volder v roku 1959. Pôvodne bol určený na goniometrické funkcie, neskôr sa začal používať aj na iné matematické funkcie a postupy - napríklad na prevody polárnych súradníc alebo výpočet inverzných goniometrických funkcií. Neskôr sa ukázal ako užitočný na výpočet hyperbolických a logaritmických funkcií.

Predvoj novej generácie

Úspech modelu HP-35 - a konkurencia iných výrobcov - viedli spoločnosť HP k navrhovaniu ďalších modelov s novými a vylepšenými funkciami. Nasledoval model HP-80 a potom ďalšie verzie kalkulačiek s viac-menej rovnakou základnou konštrukciou, ale s čoraz väčším počtom funkcií.

Modely HP-35, HP-80, HP-45, HP-70 a HP-55 mali rozmery 14,0 × 7,6 × 3,0 cm. Modely HP-65 a HP-67, ktoré mali zabudovanú čítačku kariet, boli o niečo väčšie a mali rozmery 14,8 × 7,8 × 3,3 cm.

Číslo 35 v označení prvého modelu znamená, že kalkulačka mala 35 tlačidiel. Čísla neskorších verzií nemajú také jasné zdôvodnenie - napríklad druhý vedecký model sa volal HP-45 len preto, aby sa ukázalo, že je oproti HP-35 výrazne lepší - o 10 krokov smerom hore!

Kalkulačka HP-35s

O tom, aká legendárna je kalkulačka HP-35 z dnešného pohľadu, svedčí skutočnosť, že v roku 2007 spoločnosť Hewlett-Packard oznámila vydanie "retro modelu" HP 35 na počesť 35. výročia jej vzniku. Jeho cena bola 60 dolárov.

Zdroj : Článok bol preložený a redakčne upravený zo stránok zive.cz

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button