Odhad magnetickej permeability a indukčnosti neznámeho feritového toroidného jadra

Odhad magnetickej permeability a indukčnosti neznámeho feritového toroidného jadra
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  245 zobrazení
3
 0
Kalkulačky
   

Každý z nás má určite vo svojich zásobách nejaké neznáme feritové toroidné jadro o ktorom nič neviete, respektíve nepoznáte jeho vlastnosti ako sú činiteľ indukčnosti AL, alebo relatívna permeabilitu jadra µr . Pokiaľ je magnetický tok v jadre uzavretý a nemáme na jadre vzduchovú medzeru, môžeme však tieto hodnoty pomerne ľahko odhadnúť. Musíme len na jadro navinúť niekoľko závitov a získanú indukčnosť zmerať pomocou LCR-metra. Kalkulačka nižšie vám pomôže určiť charakteristiky vášho toroidného jadra.

Pre výpočet je potrebné získať niekoľko parametrov, ktoré môžete zistiť jednoduchým meraním pomocou posuvného meradla.

  • L - indukčnosť cievky [μH];
  • N - počet závitov;
  • OD - vonkajší priemer jadra [mm];
  • ID - vnútorný priemer jadra [mm];
  • h - výška jadra [mm];
  • C - fazeta / hrana jadra [mm];

Výpočet magnetické permeability a indukčnosti feritového toroidného jadra je pomerne zložitý proces, ktorý zahrňuje viacero faktorov a metód. Tu je jednoduchý postup, ktorý sa často používa na odhad týchto parametrov:

  1. Pripravte si merací obvod: Na meranie indukčnosti a magnetické permeability budete potrebovať merací obvod, ktorý obsahuje feritové toroidné jadro a vhodné meracie zariadenie, ako je napríklad LCR meter.
  2. Skontrolujte LCR meter: Uistite sa, že meracie zariadenie je kalibrované a správne nastavené pre meranie indukčnosti a impedancie.
  3. Namotajte vinutie: Namotajte niekoľko závitov odpovedajúcim vodičom na feritové toroidné jadro. Počet závitov a spôsob zapojenia závisia od typu a konštrukcie, indukčnosť tohoto vinutia zmerajte LCR metrom a hodnoty si zaznamenajte.
  4. Výpočet: Na základe nameraných hodnôt indukčnosti a nameraných rozmerov môžete použiť kalkulačku nižšie pre určenie reôlatívnej magnetické permeability µr a faktora indukčnosti feritového toroidného jadra AL.

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button