Olovené uhlíkové batérie - budúcnosť olovenej batérie?

Olovené uhlíkové batérie - budúcnosť olovenej batérie?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  647 zobrazení
6
 2
Batérie a akumulátory

Nové "olovené uhlíkové" batérie znamenajú revolúciou v priemysle skladovania elektrickej energie. Olovená uhlíková batéria vznikla vývojom z tradičnej, osvedčenej olovnatej technológie batérií VRLA AGM.

V olovnatej uhlíkovej batérii sa uhlík dotuje k negatívnej elektróde, čo má za následok oveľa dlhšiu životnosť samotnej batérie. Pridaný uhlík v skutočnosti dodáva k elektróde batérie a poskytuje mu mnoho vlastností, ktoré sú bežné napríklad superkondenzátora, čím sa výrazne sa zlepšuje výkon pri nabíjaní a vybíjaní.

Oveľa vylepšený je aj výkon čiastočného stavu nabitia (PSoC), pri ktorom medzi 30 a 70% SoC, teda takmer nedochádza k sulfatácii. Sulfatácia je jednou z hlavných príčin porúch tradičných olovených batérií a je zvyčajne spôsobená čiastočným nabitím a starnutím.

Sulfatácia je jav, pri ktorom sa na negatívnej elektróde začnú vytvárať kryštály síry. Pri bežnom používaní sa väčšina z týchto kryštálov znovu absorbuje, keď je batéria nabitá - ak je však batéria ponechaná v PSoC, niektoré z týchto kryštálov sa trvale spoja s negatívnou elektródou akumulátora. To značne zmenšuje povrch na negatívnej elektróde, čo znamená značné zniženie kapacity batérie, alebo aj jej úplne znehodnotenie.

Výhody olovených uhlíkových batérií

  • Veľmi vysoká cyklická životnosť.
  • Vysoká účinnosť nabíjania (95%).
  • Vynikajúce nabíjacie a vybíjacie charakteristiky.
  • Znížená tvorba sulfatácie.
  • Výrazne vylepšený výkon PSoC.
  • Nízke náklady na údržbu bez potreby dolievania.
  • Utesnená konštrukcia VRLA - takmer nulové plynovanie.
  • Olovené batérie sú recyklovateľné z> 96%.
  • Vysoká spoľahlivosť a predvídateľný výkon.
  • Široká teplotná tolerancia (-30 až + 60 ° C).

Výrobcovia / Dodávatelia

Olovené uhlíkové batérie sú v súčasnosti k dispozícii od spoločností Victron Energy, OutBack Power, DBS Leoch, JPC a Narada. Každý výrobca však tvrdí, že jeho batérie majú výrazne odlišné cyklické vlastnosti.

Batérie LRC spoločnosti DBS Leoch majú udávané až 3 000 cyklov na 60% hĺbku vybitia (DoD). Rad LRC je k dispozícii iba ako 2V články s kapacitami od 300 do 1 200 Ah. Leoch tiež ponúka rozsah 12V s názvom 'PLH + C', ktorý ponúka 2500 cyklov do 60% DoD (Depth Of Discharge). Tento rad je k dispozícii v štandardnom bloku 100 Ah, 12V a tiež ako bloky FT (predná svorka) od 40 do 210 Ah.

Batérie PLC spoločnosti Outback sú schopné 3000 cyklov až 50% DoD. Spoločnosť Victron je spočiatku omnoho konzervatívnejšia, pokiaľ ide o údajné cyklické čísla, ktoré uvádzajú "viac ako" 1 000 cyklov pri 60% hodnote DoD (Depth Of Discharge) - aj keď pripúšťajú prebiehajúce testy.

Charakteristika PLH + C - olovenej uhlíkovej batérie od spoločnosti DBS Leoch

Hodnoty nabíjania

Takmer všetky olovené uhlíkové batérie používajú veľmi podobné požadované hodnoty nabíjania ako bežné gélové alebo AGM batérie a sú zvyčajne priamou náhradou za bežné olovené batérie.

Požadované hodnoty Outback Pure Lead Carbon pre blok 12V sú 14,1 V pre nabíjanie a 13,5 V pre prevádzku, čo je v rámci programovateľného rozsahu takmer všetkých dobrých solárnych regulátorov PV a sieťových nabíjačiek. Výrobcovia tvrdia, že akumulátory majú široký prevádzkový rozsah teplôt -30 °C až + 60 °C, čo je veľkou výhodou pri ich použitiach.

Budúcnosť

Tak ako vždy bude to samozrejme chvíľu trvať, kým budeme mať k dispozícii relevantné údaje o ich výkonnosti pri reálnom použití - avšak už teraz je jasné, že pri použitej technológii prekonávajú mnoho problémov ako sú známe u lítiových batérií, ako sú napríklad nabíjanie pri nízkych teplotách, náklady, spoľahlivosť a recyklovateľnosť.

Pri použití týchto akumulátorov v energetických systémoch mimo sieť ponúkajú tieto nové olovené uhlíkové batérie vynikajúce úložné riešenie pre mnoho aplikácií, ale najmä ako úložiská energie napríklad vo fotovoltaických systémoch.

Vysvetlivky:

Depth Of Discharge "DoD"- Hĺbka vybitia

Partial state of charge "PSoC" - Čiastkový stav nabitia

State of charge "SoC" - Stav nabitia

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 360.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Bányai Tibor pred rokom

kde môžem kupiť OLOVENU UHLÍKOVU BATÉRIU Victron energy 12V 200 AH ??/kole1@zoznam.sk

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button