Oprava APC Smart-UPS 620

Oprava APC Smart-UPS 620
Tomáš Nevřela Pridal  Tomáš Nevřela
  474 zobrazení
5
 0
Servis a opravy

Tuto UPS jsem koupil na aukčním portále a po prvotním odzkoušení vypadala funkčně. Pak jsem ale zjistil, že UPS né vždy spolehlivě naběhne na baterii. Závada se projevovala tak, že když po výpadku sítě měl naběhnout měnič z baterie na UPS se rozsvítila kontrolka přetížení UPS nezačala pracovat na baterii a pískala akustická signalizace. Závada se projevovala i při studeném startu kdy se UPS zapíná tlačítkem bez sítě na provoz jen z baterie. Nejprve jsem se domníval, že je problém v obvodu hlídaní zatížení měniče ale přetížení začalo signalizovat i když nebyla připojena žádná zátěž.

UPS jsem na zkoušku připojil i k autobaterii 12V/55Ah abych vyloučil vadnou baterii ale ani to nepomohlo. Většinou z pěti simulovaných výpadků napajení alespoň jednou spadla UPS do poruchy. Nakonec jsem UPS rozebral a proměřil měřičem ESR všechny elektrolyty.

V UPS bylo mimo jiné šest elektrolytů 22µF/16V a z toho pět jich vykazovalo vysoké hodnoty od 15 do 100Ω. Všech šest elektrolytů jsem pro jistotu vyměnil.

Po poskládání a odzkoušení UPS funguje perfektně. Opět jsem se přesvědčil, že elektrolyty jsou jedny z nejvíce poruchových součástek dnešní elektroniky a měřič ESR kondenzátorů je jeden z nejdůležitějších přístrojů při opravách.

 

Schémata UPS APC Smart-UPS 620 - klikni

Užívatelská příručka UPS APC Smart-UPS 620 - klikni

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button