Opravujete elektroniku? Tak verte, že výmenou modulov si na chleba nezarobíte.

Opravujete elektroniku? Tak verte, že výmenou modulov si na chleba nezarobíte.
Neo Cambell Pridal  Neo Cambell
  1609 zobrazení
18
 0
Servis a opravy

Na malú chvíľu si predstavte, že ste servisný technik v špecializovanom servise elektroniky a snažíte sa opraviť poškodený televízor. Zákazník vám ho doniesol, zveril vám ho do rúk a vy sa snažíme jednak za svoju prácu dostať adekvátne peniaze a na druhej strane mať rýchlo uzavretú opravu a samozrejme spokojného zákazníka.

Televízny prijímač ste rozobrali a po krátkej chvíli ste opticky prišli na príčinu poruchy - odpálený zdroj ktorý na sebe nesie známky zuhoľnateného miesta. Nuž čo teraz ? Samozrejme ako prvé vás napadne skontrolovať svoje zásoby - nič, náhradný modul nemáte. Potom je na rade prelustrovať všetky možné bazáre na náhradné dielce, kontaktovanie inzerentov a pri troche šťastia nájdete hľadaný diel za dobrú cenu. Kontaktovali ste predajcu a on odpísal, má ho v ponuke, je používaný a je za cenu napríklad 45€, čo je veľmi dobrá cena. Naozaj super cena, ak si pomyslíte že za nový (nový určite nie je nakoľko výrobcovia televízorov nepredávajú náhradné diely a najskôr sa jedná o modul vybratý z iného televízora, takže šanca, že je funkčný je tak 50/50)  vám odpísal predajca na váš dopyt, že cena je 75€ a tak sa už tešíte ako budete ziskový a ako si zarobíte.

Je to naozaj tak, alebo ...?

Nuž keby sme brali v úvahu, že daný servisný technik bude iba sedieť na zadku a "skrutkovať skrutky o sto šesť" a má zabezpečený nekonečný rad podobných zákazok tak ozaj klobúk dole a do roka sa vozí na "bavoráku". No v skutočnosti tomu tak nie je. Prečo? Pretože výmena dielu - v tomto prípade modulu ako taká nie je oprava a v servise by sa k nej mali uchyľovať ozaj iba v krajnej núdzi. Opravár opravuje - nevymieňa. Dajme tomu že daný zdroj má poruchu v sekundárnej časti. Poškodenie prerušilo ochrannú poistku, diódový mostík a kondenzátor na vstupe. Suma sumárum cena náhradných komponentov je v tomto prípade do 14€ aj s poštovným, čas na výmenu tak do 10 minút + príprava, takže máme opravené a aj zarobené.

Čo je príčina?

Príčin takejto nazveme to pohodlnosti je viacero.

Ako prvú z nich by som uviedol pohodlnosť, pretože tu panuje vo všeobecnosti názor, že je jednoduchšie použiť pri oprave "recyklovaný" diel, čo je do istej miery chvályhodné voči životnému prostrediu, ale rozumnejšie by bolo samotný vadný diel zrepasovať a ten následne použiť pri oprave.

Ďalšou príčinou je relatívne dobrá dostupnosť dielov. Určite to poznáte, keď pri listovaní inzercie narazíte na relatívne nový televízor, ktorý má napríklad rozbitú obrazovku a jej výmena je už finančne nerentabilná, nakoľko je to podľa typu a použitej technológie cena rádovo aj v stovkách eur. V tomto prípade chválim majiteľa tohto televízora, že ho nezaniesol hneď do zberného dvora, ale poskytol ho tak povediac "na orgány".

Jednou z ďalších príčin je aj akákoľvek nedostupnosť servisných manuálov - ruku hore, kto robíte v autorizovaných servisoch bez manuálov, meníte iba celé moduly bez toho, žeby ste sa na nich podrobnejšie pozreli, nakoľko vám zamestnávateľ a ani výrobca neposkytuje žiadne servisné manuály, je vás dosť, že? Výrobcovia totižto často uvádzajú svoje výrobky na trh zo statusom neopraviteľné, a len dostať sa do niektorých zariadení je doslova o nervy.

Školstvo - áno školstvo, respektíve nezáujem žiakov sa niečo naučiť. Je to divné, no je tomu tak. Áno aj to je príčina, nakoľko doba je taká, že väčšina žiakov je v škole iba kvôli rodičom, či maturite a naozaj je iba mizivé percento žiakov, ktorí majú ozajstný záujem o toto povolanie - zvyšok skončí s maturitným vysvedčením, vyhláškou § 20 či 21 v nejakom elektroobchode kde predávajú práčky.

Ale nepozerajme sa hneď na všetko čierno a verme, že sa za štyri roky na nich málo čo "nalepilo". Ak sa uchytia a budú pracovať v obore tak ich spôsob vykonávania opráv bude poväčšine iba výmena dielov podľa nejakého manuálu.Čo bude ďalej? Správna otázka - uvidíme časom.

Ale ako to v živote chodí, svet nie je pekné miesto a nie stále je všetko ideálne. Náhradný diel sa často krát nedá zohnať, je neprimerane drahý, nemá ho ani dodávateľ, nie je ani na žiadnom bazáre, do opravy sa preto nepustím, nakoľko oprava je komplikovaná lenže čo teraz. Patová situácia, nakoľko na stole máme rozobratý spotrebič a zákazníka, ktorý čaká na jeho opravu. Existuje ešte jedna možnosť, ktorá tu existuje, ale vie o nej len málo technikov, elektronikov či domácich majstrov. Jednoducho si dať opraviť pôvodný diel treťou stranou, čo vychádza pre servis cenovo častokrát výhodnejšie než kúpa "nového" používaného dielu. Inak vo svete sa už dávno využíva táto služba. Jej zákazníkmi sú práve servisné centrá, ktoré vykonávajú takéto opravy. Postup je jednoduchý - technik v servise demontuje poškodený diel, pridá k nemu popis chyby a diel následne odošle do ďalšieho, tentokrát špecializovaného servisu, ktorý vykonáva opravy výhradne poškodených dielov pre takéto servisné centrá - dobré nie? V čom je prínos takejto služby? Vy ako technik nestrácate čas s hľadaním modulu, ktorý nakoniec nemusí byť ani funkčný, odošlete vadný diel na opravu, diel vám bude opravený a náležite otestovaný a spätne doručený. Diel zapojíte a oprava je hotová.

Na záver

Zamyslite sa preto na záver, čo je pre vás prínosnejšie - či neustále vyhľadávať moduly na svoje opravy, alebo si ich opravovať a tak ich prinavracať do obehu. Cena takéhoto "nového" modulu môže kľudne dosiahne aj na cenu 70€ a viac, no cena opravy takéhoto modulu vás bude stáť akurát váš čas a pár eur. Takéto opravy modulov robím aj ja a časom som zistil že keď to robím vo voľnom čase tak sa to cenovo  oplatí, no v malom počte to nie je ani zaujímavá činnosť a nie je ani rentabilná.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button