OSC482X USB osciloskop 2 x 20MHz od LOTO Instruments

OSC482X USB osciloskop 2 x 20MHz od LOTO Instruments
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  596 zobrazení
0
 0
Recenzie meracej techniky

Dnešný test bude o modulárnom USB osciloskope od LOTO Instruments, ktorý kúpite u čínskych predajcov za približne 100€. Jedná sa o dvojkanálový osciloskop USB so šírkou pásma 20 MHz a vzorkovacou rýchlosťou 50 Msa / s, dataloggerom, funkčným generátorom a štvorkanálovým logickým analyzátorom. Jeho zaujímavím doplnkom, je podpora pre Android. Takže, pozrime sa naňho bližšie.

Tento osciloskop si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Tento osciloskop si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)

Doplnkový modul S02 - Signálny generátor 1 Hz ~ 13MHz - klikni (Banggood)

Doplnkový modul S02 - Signálny generátor 1 Hz ~ 13MHz - klikni (Aliexpress)

Doplnkový modul L01 - Logický analyzér - klikni (Banggood)

Výrobca a vyrábané typy

Tento USB osciloskop je výrábaný čínskym výrobcom LOTO Instruments a predáva sa prostredníctvom známych internetových predajných stránok. V sérii OSC482 je k dispozícii sedem typov. Všetky typy majú šírku pásma 2 x 20 MHz, vzorkovaciu rýchlosť až 50 Msa / s a môžu pracovať so všetkými verziami Windows.
Stručný prehľad rozdielov medzi typmi:

  • OSC482 - Základný model bez doplnkov.
  • OSC482M - Základný model + podpora systému Android.
  • OSC482S - Základný modul + modul generátora funkcií.
  • OSC482L - Základný model + modul logického analyzátora.
  • OSC482X - Základný model + modul generátora funkcií + modul logického analyzátora.
  • OSC482F - Základný model + podpora systému Android + modul generátora funkcií + modul logického analyzátora.
  • OSC482H - Základný model + podpora systému Android + modul generátora funkcií + modul logického analyzátora + modul diferenciálneho vstupu.

Všetky ďalšie moduly je možné zakúpiť samostatne. Takže môžete začať s lacným základným modelom OSC482, ktorý stojí asi 60€ a následne si dokúpiť ďalšie moduly podľa potreby. Pretože som osobne nepotreboval podporu systému Android, tak bol pre tento test vybraný model OSC482X.

Dodaný produkt

Po skúsenosti s nízkymi čínskymi normami balenia sa OSC482X dodáva veľmi elegantne. Všetky komponenty sú v pevnej kartónovej krabici. USB Osciloskop je umiestnený v hornej časti a je tak dobre chránený proti možnému poškodeniu počas prepravy. Spodná priehradka obsahuje všetky káble a modul generátora funkcií. Príručka a softvér nie sú súčasťou, musíte si ich stiahnuť z internetu.

Balenie OSC482X.

Obsah balenia OSC482X

Na obrázku nižšie sú uvedené všetko dodané príslušenstva OSC482X:

    1 - Osciloskop USB OSC482X.
    2 - Dva skúšobné sondy 1/1 a 1/10 BNC s dĺžkou 110 cm a šírkou pásma 60 MHz s deličom 1/10.
    3 - Testovací vodič s dĺžkou 90 cm s krokosvorkami.
    4 - Kábel USB-A / USB-B s dĺžkou 120 cm.
    5 - 30 cm dlhý šesťžilový plochý kábel pre logický analyzátor s konektorom DB-15 na jednej strane a šiestimi miniatúrnymi svorkami na druhej strane.
    6 - Modul generátora digitálnych funkcií sínusový výstup do 13 MHz, trojuholníkový výstup do 8 MHz a obdĺžnikový výstup do 1 MHz.

Obsah dodaného príslušenstva k osciloskopu OSC482X.

Modul osciloskopu OSC482X

USB osciloskop je uložený v pekne spracovanom elegantnom púzdre, ktoré pozostáva z dvoch častí, ktoré sú navzájom prepojené prostredníctvom konektora. V ľavej časti je ovládanie, USB a pamäť obsahujúca firmvér, v pravej časti analógové vstupné obvody a ADC. Kryt je z hliníka a plastu.
Kompletné zariadenie má rozmery 14,0 cm x 9,5 cm x 2,3 cm a váži 210 g.
Na prednom paneli sú dva BNC konektory pre dva vstupné kanály a konektor DB-15 na pripojenie funkčného generátora, kábla logického analyzátora alebo modulu diferenciálneho vstupu, alebo iného príslušenstva.
Ľavý BNC konektor je pripojený ku kanálu A. Je dôležité si uvedomiť, že osciloskop spúšťa iba signál pripojený k tomuto kanálu.
Na zadnom paneli je konektor USB-B na pripojenie osciloskopu k počítaču alebo notebooku. Červená a zelená dióda LED zobrazuje aktuálny stav zariadenia.

Detail vyhotovenia a usporiadania fukčných prvkov osciloskopu.

Špecifikácie OSC482X

Podľa výrobcu má OSC482X nasledujúce špecifikácie:

  • Vertikálne rozlíšenie: 8-bitov hardvérové, 13-bitové prevzorkovanie pomocou softvéru
  • Vzorkovacia rýchlosť: 50 MSa / s
  • Interpolácia medzi vzorkami: lineárna alebo sin (x) / x
  • Akvizičné režimy: normálne, s vysokým rozlíšením a najvyššia detekcia
  • Rozloženie obrazovky: 10 div horizontálne a vertikálne
  • Analógová šírka pásma: 2 x 20 MHz
  • Vstupný signál: AC / DC
  • Vstupná impedancia: 1 MΩ // 25 pF
  • Vstupná citlivosť: 20 mV / div ~ 2 V / div v 7 krokoch
  • Maximálne vstupné napätie: ± 60,0 V
  • Časová základňa: 25 s / div ~ 50 ns / div v 24 krokoch
  • Spúšťací zdroj: Kanál A stúpajúca alebo klesajúca hrana
  • Spúšťacie režimy: normálne alebo jednoduché
  • Meranie napätia: Peak-to-Peak, maximálny, minimálny, priemerný, RMS
  • Meranie času: perióda, kladná šírka impulzu, záporná šírka impulzu
  • Ostatné merania: frekvencia, čas nábehu, pracovný cyklus
  • Rýchla Fourierova transformácia: 1 024 ~ 16 000 bodov
  • FFT algoritmy: Obdĺžnik, Hanning, Hamming, Blackman
  • Matematické funkcie: A + B, A-B, A ● B, X / Y
  • Screenshots: JPG / GIF / BMP
  • Rekordér: max. 20 GB. veľkosť súboru
  • Interval vzorkovania dátového záznamníka: 1 s ~ 1 h
  • Trvanie protokolovania záznamníka: 1 m ~ 73 h
  • Dekódovanie protokolu: UART / RS-232/485/422, I²C, CAN
  • Operačný systém: Windows XP, Win7, Win8.1, Win10 (32 bitov a 64 bitov)
  • Napájanie: 5 V DC, 250 mA cez USB kábel

Elektronika v OSC482X

Na nasledujúcom obrázku sú zobrazené dve strany oboch PCB . Ľavá PCB obsahuje rozhranie USB používané rôznymi výrobcami USB osciloskopov. Táto ľavá doska plošných spojov sa dá napríklad nájsť aj v USB osciloskope SainSmart DS802 - ktorý mimochodom vyzerá identicky. Táto DPS je založená na mikroprocesore Cypress CY7C68013A s integrovaným protokolom USB 2.0. Doska obsahuje aj pamäť EEPROM 24lC64, ktorá pravdepodobne obsahuje firmvér osciloskopu.
Pravá PCB je špecifická pre OSC482X. Na tejto doske je prekvapivo veľmi málo elektroniky. Srdcom roho celého je MXT2088 od MXTronics Corporation. Je to dvojkanálový 8-bitový ADC s maximálnou vzorkovacou rýchlosťou 100 MSa / s a integrovanou vzorkovacou a zadržiavacou funkciou. Ďalej na PCB nájdeme dva analógové multiplexory CD4052 a dvojicu relé.


Detail "vnútra" osciloskopu, s prekvapivo malým počtom komponentov.
 

Softvér a príručka

Musíte si stiahnuť dva programy a ovládač USB
Aby ste mohli využívať všetky možnosti OSC482X, potrebujete dve aplikácie, jednu pre prevádzku ako osciloskop a druhú pre prevádzku ako datalogger. Samozrejme budete musieť načítať ovládač, ktorý poskytuje komunikáciu cez USB do vášho PC. Tento softvér nájdete na Disku Google, kde nájdete aj príručku vo formáte PDF, ktorý nájdete na tomto odkaze - klikni, kde nájdete všetko potrebné pre jeho spustenie.

  • OSC_Driver
  • OSC48X PC osciloskop pre Windows v5.80.0 (x86 a x64) - (anglicky)
  • PC Paperless Recorder PCC OSC48X pre Windows v1.0.2 (x86 a x64) - (v angličtine)
  • 88-stranová príručka OSCxxx_SoftwareUserManual_v5.6.0.PDF je v priečinku osciloskopu.

Inštalácia ovládača USB

To, ako sa to robí, tak trochu závisí od verzie systému Windows, s ktorou pracujete. Metóda, ktorú popisujem, funguje pokiaľ viem, pre všetky verzie. Pripojte OSC482X ku konektoru USB počítača alebo prenosného počítača. Niektoré verzie systému Windows nainštalujú ovládač automaticky, iné vyžadujú manuálne nastavenie.
Prejdite cez "Ovládací panel" do "Správca zariaden"“. V zozname pripojených zariadení v časti "Iné zariadenia" uvidíte osciloskop ako "OSC802". Kliknite na toto zariadenie. V rozbaľovacom menu vyberte možnosť "Aktualizovať softvér ovládača". V nasledujúcom okne vyberte priečinok na pevnom disku, z ktorého ste extrahovali OSC_Driver. Systém Windows nájde potrebné ovládače a nainštaluje ich do systémového priečinka v počítači.

Spustenie programov
Dva programy potrebné pre funkcie osciloskopu a dataloggeru:

  • OSC48XX.exe
  • OSC48XX recorder.exe

Oba programy nie je potrebné inštalovať do systému Windows, fungujú úplne nezávisle. Na spustenie programov stačí dvojité kliknutie na ikonu programu.

Osciloskop pre Windows: OSC48XX.exe

Úvodné poznámky
Táto recenzia je založená na verzii 5.80.0 OSC48XX.exe. Tento softvér má veľa funkcií, niektoré sú užitočné, niektoré sú dosť diskutabilné. V tomto teste by bolo príliš podrobne popísať všetky tieto možnosti na samostatný a značne dlhý článok. Predpokladám, že dátové zbernice nemusíte skúmať veľmi často. Preto sa obmedzujem na popis toho, ako tento osciloskop vykonáva bežné merania, a zobrazuje merané signály.

Obrazovka osciloskopu
Po spustení programu sa obrazovka vášho počítača zmení na osciloskop, pozri obrázok nižšie. Aby som ukázal kvalitu OSC482X, tak bola na obe kanály preivedený sínusový signál 1 kHz a obdĺžnikový signál. Tieto signály vyzerajú viac než dobre.
Dizajnéri predpokladali, že na obrazovke chcete vidieť iba najčastejšie používané tlačidlá. Preto je veľa kariet skrytých a celé ovládanie je robené záložkami. Pretože známe tlačidlá, ktoré vidíte na "skutočnom" osciloskope, teraz chýbajú a preto sa javí používateľské rozhranie tohto osciloskopu ako nie je veľmi užívateľsky prívetivé. Ale verte tomu, ža za chvíľu si naň zvyknete a ovládanie sa stane intuitívnym.
Vľavo od a pod oknom oscilogramu sú dve stupnice kalibrované napätím a časom. Ešte nižšie pod týmto oknom sa numericky zobrazujú najdôležitejšie parametre týchto dvoch signálov, ako sú napätia a časy.

Užívateľské rozhranie osciloskopu.

Dva vertikálne kanály
Na obrázku nižšie je zväčšený ovládací panel dvoch vstupných kanálov. Prvá vec, ktorá vyniká, je, že oba kanály majú iba sedem pozícií citlivosti: 20 mV / div ~ 50 mV / div ~ 100 mV / div ~ 0,2 V / div ~ 0,5 / div ~ 1 V / div ~ 2 V / div.
Toto je podľa mňa veľmi málo, normálny osciloskop má najmenej 12 pozícií a ide nad OSC482X na najcitlivejšej aj na najmenej citlivej strane. Našťastie je to trochu kompenzované prítomnosťou dvoch posuvných potenciometrov, pomocou ktorých môžete nastaviť citlivosť medzi hodnotami otočného enkódera. Týmto spôsobom môžete zvýšiť citlivosť na 10 mV / div. Presná hodnota citlivosti sa zobrazí v poli. V nižšie uvedenom príklade je citlivosť kanálu B nastavená na 1,332 V / div. Použite gombík so šípkou proti smeru hodinových ručičiek, aby ste obnovili kalibrovanú citlivosť otočného spínača.
Tlačidlami označenými „chA“ a „chB“ zapnete alebo vypnete oba kanály. Tlačidlá „AC / DC“ sú samozrejme známe z každého osciloskopu. Pomocou tlačidla „baseline“ softvér umiestni na obrazovku dve vodorovné čiary pri 0 V referenciách oboch kanálov.
Pomocou tlačidla vedľa notácie „1X“ môžete do výpočtu signálu pridať útlm sondy. Toto tlačidlo má štyri polohy: 1X ~ 10X ~ 100X ~ 20X.
Na kanáli B uvidíte ďalšie tlačidlo s digitálnym signálom nakresleným vedľa neho. S týmto tlačidlom sa kanál B stáva logickým analyzátorom.

Ovládací panel pre nastavenie vertikálneho rozlíšenia.

Perzistencia
Nakoniec sa na kanáli A zobrazí tlačidlo „Persistence“ (vedľa baseline). Táto voľba zobrazí na obrazovke údaje prekrývajúce sa kanál A. Stará stopa nebude nahradená novou stopou, ale stopy budú zobrazené na seba. Týmto spôsobom sa zviditeľní maximálna hodnota možného šumu na signále, pozri obrázok nižšie, kde je zobrazený rovnaký signál nad a pod touto voľbou. Z nejakého dôvodu táto možnosť funguje iba na kanále A.

Perzistančný efekt kanála A.

Časová základňa
Ako je znázornené na obrázku nižšie, otočný prepínač časovej základne má iba osem polôh: 0,5 ms / div ~ 0,2 ms / div ~ 20 μs / div ~ 4 μs / div ~ 1 μs / div ~ 0,5 μs / div ~ 0,2 μs / div ~ 0,1 μs / div. Avšak s dvoma ďalšími pozíciami môžete kliknúť na ponuku, ktorá vám umožní vybrať si zo 16 ďalších na spodnej strane a iba na jednej rýchlosti na vysokej strane: 50 ns / div.
Využívanie časovej rýchlosti vyššej ako 1 s / div je záhadou. Ak si chcete pozrieť takéto pomaly sa meniace signály, radšej zapnite „Paperless Recorder“.
Vrchná strana je samozrejme oveľa zaujímavejšia. Najrýchlejšie nastavenie 50 ns / div je stále pomerne pomalé, ale našťastie je k dispozícii aj potenciometer posuvu, ktorým môžete zvýšiť rýchlosť na 10 ns / div. S gombíkom so šípkou proti smeru hodinových ručičiek sa môžete vrátiť k kalibrovanej hodnote otočného spínača.
Pomocou tlačidla „auto“ OSC482X vyhľadá najvhodnejšiu rýchlosť základnej časovej základne. Na obrazovke sa potom objaví približne päť periód signálu.

Nastavenie a možnosti časovej základne osciloskopu OSC482X.

Spúšťanie OSC482X
Spúšťacia funkcia je veľmi dôležitou funkciou každého osciloskopu. Vďaka nej získate na obrazovke úplne statický obrázok. Väčšina osciloskopov venuje tejto funkcii veľa pozornosti, takže môžete nastaviť presne to, čo chcete vidieť na obrazovke a ako to chcete vidieť. Je zvláštne, že dizajnéri OSC482X tejto funkcii takmer vôbec nevenujú pozornosť. Spúšťacie okno je skryté pod kartou „Tri“ kanálu A. Keď otvoríte toto políčko, všimnete si, že môžete spustiť iba kanál A a že existujú iba dve možnosti:

  • Spúšťanie na prednej alebo zadnej hrane.
  • Normálne alebo Jednoduché.

Pri tomto poslednom nastavení osciloskop čaká na úroveň signálu, ktorá sa zhoduje so spúšťacou úrovňou, a potom zapíše jednu stopu na obrazovku. Úroveň spúšťača môžete nastaviť posunutím modrého trojuholníka napravo od okna oscilogramu nahor a nadol pomocou myši.

Ponuka spúšťania osciloskopu.

Čo je pri tomto osciloskope na škodu je fakt, že spúšťanie umožňuje iba do základnej rýchlosti času 0,2 ms / div. Vyššie rýchlosti používajú štandardné spúšťanie pomocou hardvéru. To znamená, že pri základných rýchlostiach od 20 μs / diel nemusíte mať nevyhnutne na obrazovke úplne statický obraz. Niekedy je to tak, ale pri mierne odlišnej frekvencii vstupného signálu sa obraz začne chvieť trochu dozadu a dopredu. Pochopiteľne môžete vždy získať statický obrázok kliknutím na tlačidlo „Stop Device“ v pravom dolnom rohu. Ale táto situácia nie je ideálna, spúšťanie by mohlo byť lepšie.
Na obrázku nižšie je toto chvenie obrazu zobrazené pomocou možnosti „Perzistencia“ kanála A. Vidíte signál 100 kHz, rôzne stopy, ktoré sú vykreslené na obrazovke, poukazujú na veľkosť obrazového chvenia.


Detail "chvenia" zobrazeného signálu.

Režimy akvizície
Pomocou tohto nastavenia môžete určiť, ako sa digitálne vzorky umiestnia na obrazovku:

  • Normal - Toto je predvolené nastavenie, keď sú všetky vzorky preložené na analógové hodnoty, ktoré sú vykreslené ako bodky na obrazovke. Tieto bodky sú vzájomne prepojené čiarami.
  • Peak-detect - To zahŕňa vzorkovanie pri maximálnej rýchlosti a hľadanie maximálnej hodnoty v každom intervale vzorkovania. Toto sa vloží na obrazovku. Pre väčšinu signálov však neuvidíte žiadny rozdiel medzi „normálnym“ a „maximálnou detekciou“. Tento režim sa odporúča, ak potrebujete v signáli hľadať úzke chyby.
  • High-Res - Tento režim používa techniky nadmerného vzorkovania. Medzi dvoma skutočnými vzorkami sa vypočíta množstvo ďalších vzoriek, ktoré sa objavia na obrazovke. Týmto spôsobom je možné rozlíšenie matematicky zvýšiť z 8 na 13 bitov.
  • Sine - Následné vzorky na obrazovke sú spojené so sínusovými čiarami pomocou matematického interpolačného algoritmu.
  • Linear - Tu sú nasledujúce vzorky spojené priamkami.

Obrázok nižšie ukazuje rozdiel medzi dvoma interpoláciami pre vstupný signál sínusovej vlny s frekvenciou 10 MHz.

Okno akvizície a rozdiel medzi sínusovou a lineárnou interpoláciou.

Karty okolo vertikálnych nastavení

Sedem kariet s rôznymi funkciami
Na pravej strane ovládacích panelov vertikálnych kanálov uvidíte sedem kariet. Majú od zhora nadol nasledujúce funkcie.

  • A - Vložte ovládacie prvky kanála A do okna.
  • Tri - Otvorí spúšťacie okno, o ktorom sa už písalo vyššie.
  • Pro - Znamená „sondu“. Môžete nastaviť mierku osciloskopu na špeciálnu prúdovú sondu, ktorú pripájate ku kanálu A. Ak táto sonda dodáva 100 mV / A, môžete ju nastaviť v tomto okne. Číselná stupnica naľavo od okna oscilogramu sa potom zobrazí v A namiesto V.
  • B - Vložte ovládacie prvky kanála B do okna.
  • LGC - Znamená „Logic“, má niečo spoločné s logickým analyzátorom.
  • Dif - Funkcia pokiaľ používate diferenciálnu sondu na vstup B.
  • Pro - Zmena mierky pre špeciálnu sondu pripojenú k kanálu B.

Karty okolo nastavenia časovej základne

Osem rôznych funkcií
Ovládací panel časovej základne má na hornej a pravej strane najmenej osem kariet, ktoré umožňujú určitú funkciu.

  • Sett - Do okna vložte ovládacie prvky časovej základne.
  • Exte - Dôležité pri nastavovaní generátora funkcií.
  • Deco - Skratka slova „Dekodér“. Dekóduje toky sériových údajov rôznych protokolov tak, aby ich spúšťal osciloskop.
  • Adva - Znamená „Advanced“. Táto voľba umožňuje zadať až 2 x 12 parametrov dvoch vstupných kanálov zväčšených na obrazovke, tzv. "Zväčšovač merania - Measurement Magnifier". Niektoré z týchto parametrov: RMS value, top value, peak-to-peak value, frequency, period, duty-cycle, rise time. Na tejto karte môžete tiež aktivovať funkciu "Deep Measurement". Softvér potom vypočíta čas medzi nulovými prechodmi signálu a tieto časy zaznamená do tabuľky.

Okno, v ktorom zapnete namerané hodnoty „Advance“.

  • Comp - Znamená „Referenčné porovnanie“. Táto možnosť umožňuje vložiť oscilogram, ktorý bol predtým uložený ako súbor JPG, do aktuálneho oscilogramu, aby ste ich mohli porovnať. Pomocou niekoľkých posuvných potenciometrov môžete nastaviť polohu a veľkosť druhého oscilogramu, takže ho môžete presúvať presne cez prvý, ak chcete.

Okno, v ktorom povolíte „Referenčné porovnanie“.

  • Osc - Do okna vložte ovládacie prvky časovej základne.
  • Car -  Môžete definovať rýchlosť vzorkovania a veľkosť pamäte vyrovnávacej pamäte.
  • Rec -  Je zrejmé, že znamená 'Nahrávanie'. Pomocou tejto možnosti môžete zaznamenať udalosti na obrazovku vo videu. Môžete nastaviť počet snímok, ktoré chcete zaznamenať. Po kliknutí na tlačidlo „REC“ sa navrhne automaticky vygenerovaný názov súboru. Po kliknutí na schválenie sa spustí nahrávanie. Vo videu je zaznamenané celé užívateľské rozhranie osciloskopu, aby ste videli, aké nastavenia zariadenie malo počas nahrávania.

Nahrávka má, bohužiaľ, vlastný formát, takže nemôžete prehrať video bez iného programu aký je integrovaný. Prečo výrobca neuvažoval nad použitím napríklad formátu .MP4?

Možnosti zobrazenia

Panel nástrojov s dvanástimi možnosťami
Medzi oknom oscilogramu a ovládacími panelmi je dvanásť doplnkových panelov nástrojov zobrazených na obrázku nižšie.

Kurzorové merania
Pri tejto možnosti sa na obrazovke zobrazia dva vodorovné a dva zvislé kurzory, ktoré sa môžete pohybovať pomocou myši. Týmto spôsobom môžete zmerať čas alebo napätie medzi dvoma kurzormi. Tieto relatívne merania sa zobrazujú so symbolom delta ∆.

Rýchla Fourierova transformácia
Táto voľba vám umožňuje zobraziť frekvenčné zloženie periodického signálu v grafe. V nasledujúcom príklade môžete vidieť napríklad Fourierovu analýzu symetrickej štvorcovej vlny s frekvenciou 10 kHz.

FFT analýza obdĺžnika pre frekvencii 10 kHz.

Matematika kanálov

Táto možnosť je k dispozícii, iba ak sú aktívne oba kanály. Na oboch signáloch môžete vykonávať matematické operácie:

  • A + B
  • A - B
  • A ● B
  • Plot X / Y (Lissajous)

Lissajous v režime X / Y Plot.

Výber pomocou kolieska myši
Veľmi užitočná funkcia! Ak kliknete na túto ikonu raz, dvakrát alebo trikrát, môžete kolečkom myši rýchlo zmeniť citlivosť týchto dvoch kanálov a časovej základne.

Paperless Recorder pre Windows: OSC48XX recorder.exe

Úvod
Tento program je určený na sledovanie veľmi pomaly sa meniacich javov, ako sú napríklad výstupné napätia rôznych snímačov. Používateľské rozhranie je čo najviac prispôsobené rozhraniu osciloskopu. Rozoberieme si verziu 1.0.2.
Program môžete konfigurovať, len keď je rekordér zastavený. Môžete nastaviť citlivosť oboch kanálov, celkový čas nahrávania a interval medzi vzorkami.

Používateľské rozhranie Paperless Recorder pre Windows.

Nastavenie času a intervalu
Na tento účel sú v pravom hornom rohu okna k dispozícii štyri posuvné potenciometre. Celkový čas môžete meniť od jednej minúty do 72 hodín a 60 minút, t. J. 73 hodín. Interval medzi dvoma vzorkami je v rozsahu od jednej sekundy do 60 minút a 60 sekúnd, t.j. 61 minút.

Citlivosť oboch kanálov
Toto je možné nastaviť v siedmich krokoch od 20 mV / div do 2 V / div. Môžete zvoliť multiplikačný faktor 1X, 10X alebo 100X.

Režim akvizície
Rovnako ako v prípade osciloskopu si môžete vybrať medzi:

  • Normal.
  • Peak-Detect.
  • High-Res.

Panel nástrojov
Obsahuje niektoré z tlačidiel známych z klasického osciloskopu, okrem iného na ukladanie údajov ako obrázok alebo textový súbor.

Osciloskop v praxi

Veľmi dôležitá poznámka
V príručke sa tomu nevenuje žiadna pozornosť - teda sa o tom nikde nedočítate, ale pri meraní pomocou OSC482X vždy pamätajte, že medzi zemou dvoch vstupov BNC a zemou výstupu USB neexistuje ŽIADNE GALVANICKĚ ODDELENIE. Ak na jeden zo vstupov privediete nebezpečne vysoké napätie, môže sa stať, že toto napätie bude tiež prítomné na šasi vášho počítača. V najhoršom prípade môže medzi zemou konektorov BNC a zemou vášho počítača prúdiť veľmi veľký prúd, čo môže spôsobiť deštrukciu poistiek a vyhorenie tenkých káblov. Ak potrebujete merať takéto napätie, vždy používajte diferenčný vstupný modul IDM01.

Zobrazenie signálov 1 kHz
Na jednom z obrázkov tohto článku je signál s hodnotou 1 kHz, ktorý na obrazovke a vyzerá perfektne. Ako sa však bude správať OSC482X, keď posuniem hranice jeho špecifikácií? Uvediem niekoľko príkladov, ktoré vám poskytnú dobrý dojem o kvalite tohto USB osciloskopu.

Sínusový signál 20 MHz
Analógová šírka pásma je špecifikovaná ako 20 MHz, preto som bol prirodzene zvedaví, ako sa pri tejto frekvencii zobrazí signál sínusovej vlny. Horizontálne bodkované čiary na obrázku nižšie predstavujú špičkovú hodnotu sínusu 1 kHz s rovnakou amplitúdou. Všimli ste si, že signál 20 MHz je "jemne oslabený", takže šírka pásma je v poriadku. Čo sa pomstí takýmto signálom, je obmedzená rýchlosť vzorkovania iba 50 Msa / s. Pretože sa vyberie len málo vzoriek za periódu zo signálu 20 MHz. Tento signál bol vzorkovaný sínusovou interpoláciou a získavaním vo vysokom rozlíšení. Vo vsádzke sa ten istý signál zobrazuje na osciloskope so vzorkovacou frekvenciou 1 Gsa / s.
OSC482X správne nezobrazil frekvenciu tohto signálu: 13,714 MHz namiesto 20 MHz.

Sínus 20 MHz.

Signál 1 MHz
Na obrázku nižšie je výsledok sinusovej vlny a pilového signálu s frekvenciou 1 MHz. Zvlnenie viditeľné na zube píly v skutočnosti nie je v signále, ale generuje ho samotný osciloskop.

Signál 1MHz.

Obdĺžnikový signál 100 kHz
Výsledok môžete vidieť na nasledujúcom obrázku. Vklad zobrazuje obrázok na mojom osciloskope s frekvenciou 70 MHz ako referenciou.

Obdĺžnikový signál 100 kHz.

Sínus 1 kHz s 10 mV RMS
Digitálne osciloskopy sú známe tým, že kontaminujú slabé hodnoty meraných signálov vlastným šumom. Tentoraz bol pripojený absolútne čistý sinusový signál s frekvenciou 1 kHz a hodnotou RMS len 10 mV pre obe zariadenia. Výsledok vidíte na obrázku nižšie. OSC482X má lepšie výsledky ako môj osciloskop 70 MHz od Hanteku.

Sínus 1 kHz s 10 mV RMS.

Zhrnutie a záver na OSC482X od LOTO Instruments

Ak prehliadnem občasné malé chvenie obrazu pri rýchlosti výchylky nad 0,2 ms / div, tak je OSC482X  vynikajúci a použiteľný USB osciloskop  pre toho, kto má elektroniku ako hobby. Spôsob, akým je navrhnuté užívateľské rozhranie, je trochu divný a s funkciami skrytými na dosť neobvyklých miestach, ale na to sa dá zanedlho zvyknúť. Samozrejme nemôžete porovnávať tento osciloskop s 100 MHz osciloskopom so vzorkovacou frekvenciou 1 Gsa / s, ktorý je trikrát drahší, nakoľko v tejto triede si vedú všetky osciloskopy - aj tie drahšie (značkové) viac menej podobne. Okrem toho získate za ďalších sto eur navyše: dobrý softvérový datalogger, generátor funkcií a štvorkanálový logický analyzátor.

 

Tento osciloskop si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Tento osciloskop si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)

Doplnkový modul S02 - Signálny generátor 1 Hz ~ 13MHz - klikni (Banggood)

Doplnkový modul S02 - Signálny generátor 1 Hz ~ 13MHz - klikni (Aliexpress)

Doplnkový modul L01 - Logický analyzér - klikni (Banggood)



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button