Podrobná recenzia multimetera ANENG AN870 TRMS

alebo, ďalší multimeter od ANENGu k testu.
Podrobná recenzia multimetera ANENG AN870 TRMS
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1548 zobrazení
4
 2
Recenzie meracej techniky

Tentoraz sme pre vás pripravili k testu multimeter opäť od výrobcu ANENG s označením AN870 TRMS. V predošlej recenzii sme si čo to povedali aj o jeho "menšom bratovi" ANENG AN8002 . Tento raz sa pozrieme na "väčšieho brata", ktorého si doslova rozoberieme a pozrieme sa do podrobna nielen na vzhľad, ale aj na vnútro a čo to si povieme aj o bezpečnosti používania, poskytnutej doplnkovej výbave a hlavne funkčnosti samotného prístroja.

Tento multimeter si môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Tento multimeter si môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Aliexpress)

Prvé dojmy a obsah balenia

Značka Aneng sa v poslednej dobe zobrazuje na mnohých multimetroch (asi od roku 2017). Väčšina z nich sú čo do úžitnej a aj cenovej hodnoty veľmi schopné multimetre, ktoré sa vyznačujú dobrými parametrami a kvalitným spracovaním. Bude preto  aj tento model pokračovať v tomto trende? Nechajme sa prekvapiť.

Obsah dodaného balenia

Obsah dodaného balenia bol nad mieru štedrý. Balenie zahŕňalo samotný multimeter v gumenom bezpečnostnom obale, prepravné púzdro, pár bežných sond k multimetru, sadu DIY sond s rôznymi druhmi nadstavcov, termočlánok k meraniu teploty a stručný užívateľský manuál v angličtine.

Plus :

  • Sada DIY sond - variabilita použitia a dĺžka vodičov - 92 cm
  • Termočlánok
  • Prepravný obal
  • Kvalitné prevedenie multimetra a aj dodávaného príslušenstva

Mínus :

  • Prepravný obal bez dodatočnej výstuže
  • Relatívne tupé hroty meracích sond

Dodávané meracie sondy

Sondy majú odnímateľné kryty hrotov, (ktoré som zahodil). Kryt hrotov a telá meracích sond majú obvyklé značky CAT, na vodičoch sondy však nie je žiadne. Celkovo musím skonštatovať, že prevedenie je na dostatočne kvalitnej úrovni, sondy sa v ruke neprehíbajú a to ani pri pokuse o ich ohnutie, teda sú značne tuhé. V ruke / medzi prstami sedia dobre a to aj vďaka dobrému pogumovaniu tela sondy. Prívodné vodiče sú dostatočne dlhé - 96 cm a aj celkovo pružné (kvalitnejšie PVC). Jediný drobný nedostatok, na ktorý chcem poukázať je relatívna "tuposť" hrotu, ktorý sa šmýkal po meranom mieste a mohol by v niektorých prípadoch spôsobovať skrat a to najmä pri meraniach pod napätím. Tento drobný nedostatok som odstránil jemným zabrúsením hrotov pilníkom. Hroty sú kvalitne ošetrené chrómom, bez akých koľvek defektov či korózie. Ešte by som sa chel pozastaviť pri značení CAT. Osobne by som pri práci v horných hraniciach deklarovaného použiteľného napätia 1000V dôveroval kvalitnejšej a najmä certifikovanej značke meracích sond. Pokiaľ bude prístroj a dodávané príslušenstvo používané v zmysle bezpečnosti, tak maximálne použitie odhadujem do cca 440V AC.

S ohľadom na fakt, že toto príslušenstvo sa dodáva "zdarma", poprípade sa dá dokúpiť za veľmi priaznivú cenu mimo dodávky, je jeho celková kvalita viac než dobrá. Celková dĺžka vodičov - 96 cm je viac než postačujúca. Rovnako možnosť variability je na dobrej úrovni, nakoľko je možné za pár sekúnd "vyrobiť si" meraciu sondu podľa potreby. V sade sú prístrojové oká, zdierky, krokosvorky a dodatočné hroty. Prevedenie plastov je kvalitné a dostatočne izoluje živé prípojné miesta na spoji medzi vodičom a príslušenstvom. Pochrómovanie je dostatočné bez defektov, alebo známok po akejkoľvek oxidácii. Výhradu mám akurát k označeniu maximálneho prípustného napätia, ktoré má udávanú hodnotu CAT 1000V AC a značením dvojitej izolácie - neviem, nepokúšal som sa prerezať vodič kvôli kontrole izolácie, ale určite by som na takúto mieru zaťaženia osobne nešiel.

Pribalený termočlánok ma príjemne prekvapil spôsobom vyhotovenia samotnej sondy (kovová časť). Čo ma ovšem nepotešilo je špirálový vodič, ktorý sa na dlšiu vzdialenosť vracia do pôvodného tvaru veľmi rýchlo - niekedy je to na škodu, a je dosť tuhý. Ďalším mínusom je uchytenie vodičov sondy v konektore, kde je použitá skrutka. Osobne by som uvítal cínový spoj, nakoľko jeden z vodičov v mojom prípade bol povolený a sonda nemerala vďala tomu presne. Problém som odstránil pritiahnutím skrutky a kvapkou laku. Sonda meria teplotu podľa výrobcu v rozsahu teplôt -20~1000C / -4~1832F. Zatiaľ som ju netestoval vo vyšších teplotách ako je izbová teplota, ale s celkovým prevedením sa dá byť spokojný a to vďaka konštrucii sondy samotnej, kde je termočlánok v kovovej ochrannej trubičke, čo do značnej miery zamedzuje jej možnému mechanickému poškodeniu.

Materiálové prevedenie a celkový vzhľad

Po tejto stránke sa multimetru a jeho výbave nedá veľmi čo vytknúť. Vzhľadovo výrobca použil v celku kvalitné materiály a to aj na tele multimetra, gumenom ochrannom obale, ktorý je odnímateľný a aj ostatnom dodávanom príslušenstve. Prístroj má v zadnej časti masívnu sklopnú nohu, ktorá aj keď nie je nejako pogumovaná, tak svojim umiestnením a vhodne zvoleným ťažiskom spoľahlivo udrži tento masívnejší multimeter na stole bez toho aby sa prevrhol na stranu. Výrobca rovnako dobre vyriešil kryt batérií, ktorý sa nachádza pod výklopnou nohou a je zaistený skrutkou do tela prístroja, ale pozor nie do plastu, ale do vlisovanej mosadznej matice. Je vidno, že v tomto sa nechal výrobca inšpirovať od ostatných výrobcov a už zaužívaných kvalitných riešení. Čo sa týka ochranného krytu, ten tesne prilieha k telu multimetra. Má to niekoľko výhod - pod krytom sa neusadzujú prípadné nečistoty a nemá tendenciu sa "vyzúvať". Navyše sa v tele krytu nachádza otvor pre zavesenie a držiaky meracích sond, ale toto je pri danej veľkosti viac menej štandardom asi u každého výrobcu.

Prevedenie ochranného krytu a držiaku AAA batérií (nie su súčasťou dodávky)

Display a zobrazovanie

Vyššie uvedený obrázok zobrazuje všetky segmenty na displeji, ktoré používa tento multimeter počas meraní. Všimnite si malé číslice 2, 20, 200, 2000, ktoré sa používajú na zobrazenie vybraného rozsahu.

Podsvietenie LCD zbrazovača je umiestnené na ľavej strane pri znamienku mínus, zvyšok displeja je ale aj napriek tomu celkom rovnomerne osvetlený a dobre čitateľný a prehľadný.

Typické zobrazenie počas merania multimetrom ukazuje nameranú hodnotu a to, aké meranie je vybrané.

Zobrazená funkcia NCV - bezkontaktá detekcia napätia je v štandardnom zobrazení riadku a zároveň je aktívny piezomenič. Senzor funkcie NCV sa nachádza v hornej časti multimetra nad displejom. Čím bližšie sa multimeter nachádza pri aktívnom AC napätí, tým je viac znakov zobrazených a aj frekvencia piezomeniča vyššia. Všimnite si tak isto v ľavom hornom rohu znak APO - Auto Power Off. Multimeter vydá zvukový signál po niekoľkých minútach nečinnosti a potom sa automaticky vypne. To je skvelé, ak chcete, aby batérie vydržali dlhšie.

Funkcie multimetra - ich voľba a použitie

Funkčné tlačidlá:

  • Range: Vypne automatický rozsah a zmení rozsah, podržaním aktivujete automatický rozsah.
  • Rel: Zobrazuje hodnoty relatívne k aktuálnej hodnote, vyberie tiež manuálny rozsah. Opätovným stlačením funkciu deaktivujete.
  • Max / min: Spustí nahrávanie maximálnej a minimálnej hodnoty, stlačením vyberiete medzi max / min.
  • Hz% (modré): Zobrazuje frekvenciu a pracovný cyklus v rozsahu striedavého prúdu.
  • Select (žlté): Výber hodnoty  medzi C° / F°
  • Hold: Zmrazí displej, podržaním tlačidla podsvietenia.
  • REL a MAX / MIN sa po deaktivácii prepnú na manuálny rozsah a vrátia sa na automatický rozsah.

Otočný prepínač:

  • Off: Mulimeter je vypnutý
  • VAC: Meranie striedavého napätia, pomocou tlačidla frekvencie (modré tlačidla) možnosť merania pracovného cyklu.
  • VDC: Meranie jednosmerného napätia.
  • mV: Meranie jednosmerného alebo striedaváho prúdu a teploty. Pri striedavom prúde modré tlačidlo zobrazuje frekvenciu a pracovný cyklus.
  • ohm: Odpor, kontinuita, dióda a kapacita.
  • Hz: Logický frekvenčný a pracovný cyklus (Pomocou modrého tlačidla môžete medzi nimi prepínať).
  • A: Prúd AC a DC. Pri striedavom prúde modré tlačidlo zobrazuje frekvenciu a pracovný cyklus.
  • mA: Prúd AC a DC. Pri striedavom prúde modré tlačidlo zobrazuje frekvenciu a pracovný cyklus. Dajte si pozor na napätie záťaže.
  • uA: Prúd AC a DC. Pri striedavom prúde modré tlačidlo zobrazuje frekvenciu a pracovný cyklus.
  • NCV: Bezkontaktná detekcia napätia alebo elektrického poľa.

Vstupné svorky a celková konektivita multimetra

  • 20A: Vysoký prúd, vydrží iba 20 ampérov na krátku dobu kvôli teplu (vstavaná vnútorná poistka je 20A).
  • mAuA: V dolných rozsahoch prúdov sa prepínač prepína medzi dvoma rôznymi skratmi (poistka je 200 mA).
  • COM: Spoločný terminál GND pre všetky rozsahy.
  • xxx: všetky ostatné rozsahy.

Pohľad "pod kapotu"

6 malých skrutiek a doska plošných spojov bola takmer uvoľnená, musel som rozložiť podsvietenie, aby som ju dostal von. Samotné plastové telo je nadpriemernej kvality, čo sa týka použitého materiálu a opracovania.

Displej a podsvietenie sú stále osadené.

Celkové spracovanie, je viac menej uspokojivé. Silové cesty patrične široké a posilnené dodatočným pocínovaním. Celkovo je doska plošného spoja vyrobená a osadená veľmi kvalitne. Nenašiel som žiadne väčšie nedostatky, ktoré vznikajú pri osádzaní, alebo cínovaní. Tavidlo je opláchnuté a doska je čistá.

Multimeter má externú EEPROM (IC1: P24C02A) na kalibráciu a funkcie, existuje aj referencia IC (Q5: ICL8069).

Táto strana dosky  má iba kontaktné plôšky pre prepínanie funkcií pri meraní, kontaktné plochy pre otočný prepínač rozsahov a LCD displej. Na tejto strane je tiež viditeľný bod pripojenia poistky 20A s dostatočne širokými plochami, ktoré sú aj na druhej strane a sú prepojené prekovmi. Osobne by som nahradil túto klasickú poistku nejakou rýchlou HRC poistkou. Čo je ale obrovskou chybou - multimeter neobsahuje žiadnu HV ochranu.

Stručná charakteristika multimetra

  • Displej: 19999 
  • Test diód: Áno
  • Meranie tranzistorov: Nie
  • Test kontinuity: Áno
  • NCV Test: Áno
  • Funkcia HOLD: Áno
  • Podsvietenie: Áno
  • Automatické vypnutie: Áno
  • Indikácia slabej batérie: Áno
  • Meranie teploty: -20~1000C / -4~1832F
  • AC Napätie: 19.999mV / 199.99mV / 1.9999 V / 19.999 V / 199.99 V / 750 V
  • DC Napätie: 19.999mV / 199.99mV / 1.9999 V / 19.999 V / 199.99 V / 1000 V
  • AC Prúd: (199.99~1999.9) uA / (19.99999~199.99) mA / (1.9999~19.999) UU
  • DC Prúd: (199.99~1999.9) uA / (19.99999~199.99) mA / (1.9999~19.9999) UN
  • Meranie odporu:199.99Ω / 1.9999kΩ / 19.999kΩ / 199.99kΩ / 1.9999MΩ / 19.999MΩ / 199.99MΩ
  • Meranie kapacity: 9.999nF / 99.99nF / 999.9nF / 9.999 uF /99.99 UF / 999.9 UF / 9.999mF
  • Meranie cyklu: 1%-99%
  • Napájanie: 2 x 1.5V AA batérie (Nie sú súčasťou dodávky)
  • Rozmery: 180x90x45mm

Technické údaje

Meraná hodnota: Rozsah Rozlíšenie Presnosť
Meranie jednosmerného napätia DC – rozsah meraného napätia V 1,9999V 0,0001V +(0,05%+3)
19,999V 0,001V
199,99V 0,01V
1000,0V 0,1V
Meranie jednosmerného napätia DC – rozsah meraného napätia mV 19,999mV 0,001mV
199,99mV 0,01mV
Meranie striedavého napätia AC – rozsah meraného napätia V 1,9999V 0,0001V ±(0,3%+3)
19,999V 0,001V
199,99V 0,01V
750,0V 0,1V
Meranie striedavého napätia AC – rozsah meraného napätia mV 19,999mV 0,00 mV
199,99mV 0,01mV
Meranie jednosmerného prúdu DC – rozsah meraného prúdu A 1,9999A 0,0001A ±(0,5%+3)
19,999A 0,001A
Meranie jednosmerného prúdu DC – rozsah meraného prúdu mA 19,999mA 0,001mA ±(0,5%+3)
199,99A 0,01mA
Meranie jednosmerného prúdu DC – rozsah meraného prúdu µA 199,99µA 0,01µA
1999,9µA 0,1µA
Meranie striedavého prúdu AC – rozsah meraného prúdu A 1,9999A 0,0001A ±(0,8%+3)
19,999A 0,001A
Meranie striedavého prúdu AC – rozasah meraného prúdu mA 19,999mA 0,00 mA
199,99A 0,01mA
Meranie striedavého prúdu AC – rozsah merania striedavého prúdu µA 199,99µA 0,01µA
1999,9µA 0,1µA
Meranie odporu 199,990Ω 0,01Ω ±(0,5%+5)
1,9999kΩ 0,0001kΩ ±(0,2%+3)
19,999kΩ 0,001kΩ
199,99kΩ 0,01kΩ
19999MΩ 0,0001MΩ   ±(1,0%+3)
19999MΩ 0,001MΩ
199,99MΩ 0,01MΩ ±(5%+5)
Meranie kapacity 9,999nF 0,001nF ±(5,0%+20)
99,99nF 0,01nF ±(2,0%+5)
999,9nF 0,1nF
9,999µF 0,001µF
99,99µF 0,01µF
999,9µF 0,1µF
9,999mF 0,001mF ±(5,0%+5)
Meranie frekvencie 99,99Hz 0,01Hz ±(0,1%+2)
999,9Hz 0,1Hz
9,999kHz 0,001kHz
99,99kHz 0,01kHz
999,9kHz 0,1kHz
9,999MHz 0,001MHz
Strieda - Duty Cycle 1%-99% 0,001% ±(0,1%+2)
Meranie teploty (-20 do 1 000)°C
(-4 do 1832)°F
1°C ±(2.5%+5 )
1°F
Test polovodičových diód ÁNO
Test kontinuity ÁNO
NCV ÁNO

Zhrnutie a celkové zhodnotenie

Multimeter ANENG AN870 TRMS je v rámci špecifikovaných tolerancií  upotrebiteľný, má veľa funkcií a rozsahov, ale jeho hodnotenie triedy bezpečnosti a použiteľnosti CAT by som bral s rezervou. V sumáre sa jedná o celkom podarený multimeter. Pokiaľ si výrobca dorieši otázky bezpečnosti, tak ako sú vyriešené fukcionality a materiálová kvalita, tak ho jednoznačne po cca 6 mesiacoch používania odporúčam.

Doposiaľ ma nesklamal a jeho celková presnosť sa dá nazvať sujektívna, nakoľko bola testovaná pri meraní odporu na odporoch s presnosťou 0.5% a 1%, napäťové rozsahy na napäťovom etalóne 1V, 10V a 100V AC a DC. Je to dobrý multimeter a to vzhľadom jak k cene, tak aj kvalite spracovania. Na čo však musím upozorniť - NEMÁ ŽIADNU HV OCHRANU - Takže opatrne a používajte ho iba v hladine bezpečného napätia.

Tento multimeter si môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Tento multimeter si môžte zakúpiť na tomto odkaze - klikni (Aliexpress)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Radek pred 2 rokmi

Zdravím vás. Děkuji za super recenzi. vypadá dobře. Jen se chci zeptat. Mám doma z Aliexpresu UNI-T890D a vypadá taky dobře a co jsem zkoušel porovnávat, tak měří dobře. Znáte tento multimetr? Osobně by mě zajímala jedna věc. Pracuji v obchodě kde prodávámei elektro a multimetry také. No a máme tam i z oficiálních zdrojů multimetry UNI-T a mě by zajímalo zda jsou to ty samé, anebo to co mám z Ali je nějaká kvalitní kopie, či orig, ale prodávaný na Ali za lepší ceny. Víme, že čína podporuje sama tento prodej a aliexpres. Toď otázka... zda kopie jak to umí třeba u baterií 1865 a jinných věcí či origo. Děkuji za odpověď.

Elektrolab pred 2 rokmi

Zdravím vás Radek a ďakujem. Predmetný multimeter a aj značku ako takú poznám a myslím si, že sa jedná o dobrý multimeter. Čo sa týka stránok ázijských predajcov, tu by som už bol skôr opatrný, nakoľko multimetre z týchto stránok sú predávané priamo od ich výrobcov, medzi ktoré môžme počítať aj značku Aneng. Čo sa týka UNI-T a jeho predaj na aliexprese, nemyslím si, žeby sa jednalo o originálne kusy, ktoré by pochádzali priamo od výrobcu, ale až tak hlboko nevidím - no v číne je možné všetko. Rovnako je možné, že je to jeden z predajných kanálov spoločnosti, ale pokiaľ sa opýtate obchodného zástupcu danej značky, tak vám to nepotvrdí ale ani nevyvráti. Preto aby by človek potreboval UNI-T (napríklad ako multimeter do firmy), tak by som určite odporúčal radšej oficiálny zdroj - už len kvôli technickej podpore a záruke.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button