Polypropylénové kondenzátory od spoločnosti KEMET

Polypropylénové kondenzátory od spoločnosti KEMET
TME S.r.o. Pridal  TME S.r.o.
  196 zobrazení
2
 4
Komponenty

Znakom charakterizujúcim kondenzátory patriace do skupiny fóliových kondenzátorov je ich mimoriadne vysoká elektrická impulzná pevnosť a stabilita. Vyrábajú sa z vlákien metalizovaného plastu (dielektrikum). V prípade polypropylénových komponentov je izolantom samozrejme polypropylén alebo skrátene PP. Komponenty vyrobené touto technológiou sa vyznačujú nízkymi hodnotami ESR (ekvivalentný sériový odpor) a ESL (ekvivalentná sériová indukčnosť). Vďaka tejto špecifikácii a odolnosti voči prudkým zmenám napätia v obvode sa často používajú vo vysokovýkonných a vysokonapäťových systémoch (spínané zdroje, audio zosilňovače atď.).

Bez ohľadu na svoje teoretické možnosti patria kondenzátory medzi komponenty náchylné na poškodenie pri dlhodobom používaní - platí to najmä pre súčiastky vyrobené nepresne. Použitie značkových polypropylénových komponentov v obvode zaručuje dlhšiu životnosť obvodu, ako aj jeho stabilnejšiu prevádzku. Odporúčaným dodávateľom takýchto komponentov je značka KEMET – globálna spoločnosť zameraná na zdokonaľovanie a výrobu kondenzátorov takmer všetkých typov. Polypropylénové kondenzátory R53 patria k výnimočným riešeniam nielen vďaka svojim parametrom, ale aj certifikácii AEC-Q200.

Norma AEC-Q200

Prvá časť skratky AEC-Q200 pochádza z názvu Automotive Electronics Council (ktorý by sa mal preložiť ako "Rada pre automobilovú elektroniku"). Základné normy stanovené týmto orgánom sú: Q100 (požiadavky na integrované obvody), Q101 (diskrétne polovodiče, t. j. tranzistory, diódy atď.) a kľúčová norma Q200 (týkajúca sa pasívnych súčiastok) pre kondenzátory. Kvalifikácia AEC-Q200 vyžaduje, aby komponenty boli schopné odolávať pomerne širokému rozsahu teplôt (a náhlym zmenám teploty), aby fungovali v prostredí s vysokou vlhkosťou a aby boli mechanicky odolné (nárazy, vibrácie). Výrobou série R53 spoločnosť KEMET splnila všetky tieto požiadavky, v prípade mnohých parametrov prekročila požadované hodnoty.

Konštrukcia kondenzátora série R53

Prehľad série R53

Polypropylénové kondenzátory série R53 spoločnosti KEMET sú navrhnuté tak, aby odolávali náročným podmienkam prostredia, čím získali certifikát AEC-Q200. Okrem toho sú komponenty vyrobené zo samohasiacej epoxidovej živice, čím spĺňajú požiadavky normy protipožiarnej ochrany UL94V-0. Ďalšou výhodou týchto výrobkov je ich kompaktná veľkosť. Z technologických dôvodov sú fóliové kondenzátory zriedkavo dostupné v puzdrách SMD – spoločnosť KEMET sa však postarala o miniaturizáciu série R53 (určenej na otvorovú montáž), ktorá umožňuje vytvárať obvody s menšou plochou pri zachovaní dobrých prúdových parametrov.

Kondenzátory R53 je možné získať s kapacitami od 100nF do 22µF (s toleranciou 10 % alebo 20 % v závislosti od modelu). Komponenty sú vybavené vývodmi s rastrom od 15 mm do 37,5 mm. Sú určené na prácu s napätím do 310 V AC. Ich ďalšou výhodou je široký rozsah pracovných teplôt: od -40 °C do 110 °C.

Kondenzátory série R53 sú okrem iného určené na použitie v obvodoch na potlačenie elektromagnetického rušenia (EMI) a ako také sa vyznačujú bezpečnostnou triedou X2 (odolnosť voči impulzom do 2,5 kV). Ako také sa dajú úspešne použiť ako sieťové filtre, v meračoch spotreby elektrickej energie a ako prvky deličov napätia v beztransformátorových napájacích zdrojoch. Ich hlavným využitím sú automobilové aplikácie.

Charakteristika:
Typ kondenzátora polypropylénový
Zhodnosť s normou AEC-Q200
Druh kondenzátora X2
Kapacita* od 100nF do 22µF
Pracovné napätie 310V AC
Raster vývodov* 15mm, 22,5mm, 27,5mm, 37,5mm
Pracovná teplota -40...110°C
Tolerancia* ±10% alebo ±20%

* v závislosti od modelu

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Martin Krymlak pred rokom

Ako ste vedeli, že mi zrovna jeden takýto kondenzátor krásne vyfučal v starom Tektronixe :)

Elektrolab pred rokom

Martin Krymlak, nevedeli, ale už vieme :) Nech sa oprava podarí a osciloskop nech slúži ďalej :) Mimochodom, aký model?

Martin Krymlak pred rokom

Tektronix 4041, konkretne 4041DDU unit

Elektrolab pred rokom

Pekný kúsok, tak nech sa oprava podarí :)

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button