Pozor na podvodníkov na inzertných portáloch,

môžete prísť o peniaze
Pozor na podvodníkov na inzertných portáloch,
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  432 zobrazení
2
 0
Počítače a bezpečnosť

Podvodníci na slovenskom internete už nevyužívajú k okrádaniu ľudí iba email alebo sociálne siete, ale aj populárne internetové inzertné portály. Ako Prevádzkovateľ portálu plníme funkciu sprostredkovateľa medzi stranou ponuky a stranou dopytu, nenesieme však žiadnu zodpovednosť za obsah inzerátov ani za samotný obchod – kvalitu produktov, dodanie, úhradu a pod. Z tohto dôvodu by sme Vás chceli vyzvať k zvýšenej pozornosti pri uzatváraní obchodov.

Podvodný inzerát môže prezradiť už jeho obsah, či hodnotenie predávajúceho

Najčastejším typom podvodu je vypýtanie si platby vopred na účet za tovar, ktorý nebude nikdy odoslaný. Podvodník si nemusí vypýtať plnú sumu, ale len časť, prípadne poštovné vopred a zvyšok chce neskôr pri dobierke. Dôvodom je aj predpoklad, že kvôli malej sume ho väčšina ľudí a polícia nebude riešiť.

O tom ako nenaletieť podvodníkom sa dočítate aj v našej nápovede - používajte ju, nakoľko je vám nápomocná. Pokiaľ ste si nie istý ponukov predajcu, môžte takýto inzerát anonymne nahlásiť, takýto inzerát okamžite preveríme a aj aktivity inzerenta. Ako nahlásiť inzerenta sa dozviete na tomto odkaze - klikni.

Bohužiaľ, osobné prevzatie tovaru je v dnešnom čase niekedy zložité a to buď vďaka obmedzeniam, alebo vzdialenosti, tak je dobré si pri kúpe na dobierku dôkladnejšie pozrieť inzerát. V prvom rade si prečítať hodnotenia predávajúceho od iných kupujúcich. Tie sú u nás dostupné a viditeľné pre každého. Signálom podvodu môže byť aj príliš nízka cena tovaru alebo fotografie tovaru, ktoré boli evidentne stiahnuté z inzernetu a nezodpovedajú popisu v inzeráte. Podvodníci často používajú fotografie iných predávajúcich alebo tie, ktoré si nájdu na prvých miestach Google vyhľadávania. Pokiaľ je to možné, vždy si vyžiadajte autentické fotografie a zamerajte sa na nich na detaily.

Nikdy neposkytujte neznámym ľudom na internete číslo vašej platobnej karty

Podvodníci na internete začali nedávno využívať aj sofistikovanejšie spôsoby, ako okradnúť kupujúcich ale aj predávajúcich. Hlavným cieľom je v tomto prípade snaha dostať sa k číslu kreditnej karty obete. Pri kúpe si podvodník môže namiesto čísla účtu pre poslanie peňazí vypýtať v priamej komunikácii číslo kreditnej karty s ďalšími údajmi k nej. Ak je predávajúci nepozorný, tak mu ho môže poskytnúť no a potom už je to ib krok k "vybieleniu účtu".

Častejšia je ale snaha získať číslo kreditnej karty od kupujúceho cez rôzne vymyslené platobné systémy a podvodné stránky. Dokonca sa objavujú prípady, keď podvodník odporučil pre platbu vymyslenú funkciu doručenia na internetovej inzercii. Následne vytvorí odkaz na prijatie finančných prostriedkov, kde má obeť zadať číslo svojej kreditnej karty.

Čo robiť v prípade, že ste sa stali obeťou podvodu?

  • Bezodkladne ohláste podvod najbližšiemu policajnému zboru. V prípade podvodníkov aktívne spolupracujeme s políciou a poskytujeme im všetky dostupné informácie, ktoré by mohli pomôcť pri vypátraní podvodníka.

  • Oslovte Vašu banku – pokiaľ ide o prevod na základe neplatnej zmluvy, banka Vám v niektorých prípadoch môže vrátiť peniaze naspäť. Nemusí to byť však vždy, preto odporúčame radšej peniaze dopredu neposielať.

Preto vás dôrazne upozorňujeme, že na stránkach ElektroLab.eu neprevádzkujeme a nebudeme prevádzkovať (a ak áno, tak vás na to upozorníme oficiálnou cestou) žiaden platobný systém a ani nijako nesprostredkovávavame platby za zakúpený či predaný tovar. Nikdy teda neposkytujte neznámym osobám číslo kreditnej karty a ani neznámym stránkam, ktoré sa tvária ako platobné brány. Rovnako nikdy nekomunikujte s inzerentmi mimo systému súkromných správ na stránke. Platbu za tovar uskutočňujte vždy len štandardnými a overenými spôsobmi.

Aj naše stránky obsahujú inzertnú časť, ale zatiaľ nenastali žiadne skutočnosti, pri ktorých by mohlo dôjsť k podvodnému jednaniu. Našou výhodou je povinná registrácia užívateľov, a neustály fyzický dohľad (dohľad poverenou osobou) nad systémom, takže podozrivé aktivity dokážeme rozpoznať už pri samotnej registrácii účtu, ktorý by mohol znamenať bezpečnostnú hrozbu buď pre stránky, alebo našich užívateľov a takýto účet okamžite permanentne blokujeme.

 

Záleží nám na vašej spokojnosti a najmä bezpečnosti, preto pokiaľ máte akékoľvek podozrenie na podvodné jednanie, kontaktujte nás - klikni, a k správe pripojte kópiu obrazovky zo správou, kde podľa vás dochádza k takémuto konaniu.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button