Prečo komponenty zlyhajú a ako ich identifikovať

Prečo komponenty zlyhajú a ako ich identifikovať
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  729 zobrazení
2
 0
Rádioamatérov almanach

Komponenty zlyhávajú a veci sa kazia. Niektorým zlyhaniam komponentov sa dá predísť pomocou dobrých návrhových postupov, ale mnohým z nich jednoducho nepomôže ani to. Identifikácia problematického komponentu a odhalenie príčiny jeho zlyhania je prvým krokom pri vylepšovaní návrhu a zvyšovaní spoľahlivosti systému.

Príčiny zlyhania komponentov

Možných dôvodov zlyhania komponentov je veľa. Niektoré poruchy majú pomalý priebeh a dávajú určitý čas na identifikáciu komponentu a jeho výmenu skôr, ako dôjde k jeho úplnému zlyhaniu. Ďalšie druhy zlyhaní sú rýchle, násilné a neočakávané.

Medzi najbežnejšie príčiny zlyhania komponentov patria:

  • Stárnutie
  • Nesprávne skladovanie komponentu
  • Zlý návrh zapojenia obvodu
  • Kaskádové zlyhanie viacerých komponentov
  • Zmena v prevádzkovom prostredí
  • Zlyhania pripojenia, poprípade skrat
  • Kontaminácia, zatečenie a iné znečistenie
  • Korózia a oxidácia
  • Elektrické prepätie
  • Elektrostatický výboj
  • Výrobná vada
  • Mechanický náraz a poškodenie
  • Mechanické namáhanie počas prevádzky
  • Nadprúd
  • Prevádzka pri vysokej teplote a následné prehriatie
  • Vada v balení komponentu
  • Rôzne druhy žiarení

Poruchy komponentov zvyčajne sledujú určitý trend. V ranom veku elektronického systému sú poruchy komponentov častejšie a pravdepodobnosť zlyhania klesá ich používaním. Dôvodom poklesu chybovosti je to, že komponenty, ktoré sú zapúzdrené, alebo majú výrobné chyby, často zlyhajú do niekoľkých minút alebo hodín od prvého použitia zariadenia. Preto mnohí výrobcovia začleňujú do svojich výrobných postupov pre svoje výrobky niekoľkohodinovú dobu "zahorovania" komponentu. Tento jednoduchý no pritom účinný test eliminuje riziko uvoľnenia zlého komponentu z výrobného procesu, čo má za následok zničenie zariadenia do niekoľkých hodín od jeho montáže.

Po počiatočnom období "zahorovania" sa poruchy komponentov zvyčajne vyskytujú už len veľmi náhodne. Ako časom komponenty stárnu, prirodzené chemické reakcie znižujú kvalitu balenia či zapúzdrenia, prívodných vodičov a komponentov oxidáciou a koróziou povrchov. Mechanické a tepelné cyklovanie si tiež vyberá svoju daň na spoľahlivosti komponentu. Tieto faktory spôsobujú zvyšovanie miery zlyhania s vekom výrobku v ktorom je komponent použitý. Z tohto dôvodu sú poruchy často klasifikované buď podľa ich hlavnej príčiny alebo podľa zlyhania počas životnosti komponentu.

Riziko zlyhania môžete znížiť rutinnou kontrolou komponentov, o ktorých je známe, že po určitom čase alebo používaní zlyhali. Napríklad v leteckom priemysle sa základné komponenty vymieňajú, keď sú v prevádzke určitý počet hodín, a to bez ohľadu na to, či komponent vykazuje známky opotrebenia alebo akejkoľvej vidiťeľnej, či merateľnej degradácie komponentu.

 

Ako identifikovať zlyhaný komponent?

Ak dôjde k zlyhaniu niektorého komponentu, existuje niekoľko indikátorov, ktoré môžu pomôcť pri identifikácii komponentu, ktorý zlyhal, a pomôcť pri riešení problémov s elektronikou.

  1. Komponent vizuálne skontrolujte, či nie je poškodený. Najlepším ukazovateľom zlyhania konkrétneho komponentu je jeho vizuálna kontrola. Zlyhané komponenty majú často spálené alebo roztavené oblasti alebo sú expandované. Napríklad elektrolytické kondenzátory sa často prejavujú ako vypuklé, najmä v okolí ich kovových vrcholov a ich otvorením v deštrukčnej zóne. Integrované obvody (IC) majú často vypálený malý otvor v mieste, kde vysoká teplota odparila plast, alebo celú cestu cez púzdro IC.
  2. Skontrolujte prítomnosť dymu, alebo zápachu. Ak dôjde k zlyhaniu komponentov, často dochádza k tepelnému preťaženiu, ktoré spôsobuje "magický modrý dym" ktrorý sa uvoľňuje z komponentu pred jeho zlyhaním. Dym má tiež veľmi výraznú nepríjemnú štipľavú arómu. Toto je často prvý príznak zlyhania komponentu, keď zariadenie nefunguje. Výrazný zápach chybného komponentu často zostane v blízkosti poškodeného komponentu, alebo miesta poškodenia celé dni alebo aj týždne, čo môže pomôcť pri identifikácii problematickej súčasti.
  3. "Vypočujte si zvuky" zlyhania. Komponenty niekedy vydávajú zvuk, keď zlyhávajú. Toto sa stáva častejšie pri rýchlych tepelných poruchách, prepätiach a nadprúdových udalostiach. Ak komponent násilne zlyhá, často jeho zlyhanie sprevádza zápach.
  4. Pretestujte jednotlivé komponenty. Jediným spôsobom, ako identifikovať komponent, ktorý zlyhal, je prácne a časovo náročné testovanie. Tento proces môže byť veľmi náročný, pretože výsledky merania často ovplyvňujú aj ďalšie komponenty. Pretože všetky merania zahŕňajú použitie malého testovacieho napätia alebo prúdu, obvod na to zareaguje a hodnoty sa môžu líšiť od normálu. Ak systém používa niekoľko podzostáv, ich nahradenie je často dobrým spôsobom, ako zúžiť okruh poškodenia, kde sa problém so systémom nachádza.


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button