Predajcovia na AliExpresse začali jednoducho obchádzať platenie DPH pri tovare nad 150 €.

Takto to funguje
Predajcovia na AliExpresse začali jednoducho obchádzať platenie DPH pri tovare nad 150 €.
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1086 zobrazení
2
 0
Zaujímavosti

Nová reforma od Európskej únie ohľadom povinnej DPH pre všetky produkty z tretích krajín určite nikoho nepotešila. Na AliExpresse kompletne všetko zdraželo až o 20 % (čo sa týka Slovenska) a pribudli aj poplatky Slovenskej pošty za colné konanie. Predajcovia na AliExpress však prišli so šikovnou fintou, ako sa pomerne elegantne vyhnúť plateniu DPH, čiže takýto tovar nakúpite tak povediac za "starú" cenu.

Niektoré obchody ako Banggood alebo Geekbuying však zostali, takmer, po starom a jediné čo reálne zaplatíte pri objednávke z čínskeho skladu je poplatok Slovenskej pošte. Z EÚ skladu z týchto obchodov nebudete platiť nič naviac. Poďme sa ale bližšie pozrieť na samotný AliExpress, ako je na tom.

Šikovní Číňania sa vynašli

Trik čínskych predajcov je ale použiteľný iba pre balíky nad 150 €, pretože tu sa už musí platiť aj iný poplatok, ako DPH, teda clo. Produkty nad 150 €, ktoré sú dostupné v čínskom aj európskom sklade, si môžte objednať "akože" z čínskeho skladu, no predajca vám ho pošle aj tak z európskeho skladu. Samozrejme, daný produkt musí byť logicky dostupný aj v EÚ sklade.

Nad 150 € totižto Aliexpress automatický nevyberá DPH, pretože štandardne pri tejto sume môže nastať aj platba cla, čo je rozdielny poplatok od DPH.

Všetky balíky nad 150 € prechádzajú štandardným colným konaním, ako to bolo aj pred novým zákonom, v tomto sa teda nič nezmenilo. Toto samozrejme ale platí len pre balíky z tretích krajín (teda z Číny).

Celý trik spočíva v tom, že tovar sa tvári akoby bol objednaný z čínskeho skladu, takže nad 150 € nedoplácate VAT (DPH), no predajca ho reálne odošle z európskeho skladu. A keďže balíky prepravované v rámci EÚ už nepodliehajú precleniu ani žiadnym ďalším poplatkom, predajca na Aliexpresse vám takto ušetrí dodatočných 20%.

Pravidlá, kedy sa postará o DPH AliExpress a kedy predajca.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button