Predchodca internetu sa začal rozrastať presne pred 51 rokmi

Predchodca internetu sa začal rozrastať presne pred 51 rokmi
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  518 zobrazení
1
 0
História elektroniky

Včera bolo presne 51 rokov odo dňa, kedy boli v sieti ARPANET prvýkrát natrvalo prepojené počítače na dvoch rôznych miestach. O niekoľko týždňov neskôr sa sieť rozrástla z dvoch na štyri uzly.

Historicky prvá správa odoslaná cez ARPANET je datovaná na 29. október 1969. Pokus sa nevydaril: zo slova „login“ boli prenesené len písmená „l“ a „o“, po ktorých prenose systém zlyhal. Po obnovení systému sa ešte v ten istý deň podarilo správu úspešne nanovo doručiť.

Išlo ale len o dočasné prepojenie počítačov pri testovaní siete. Ako prvé boli trvalo prepojené počítače Kalifornskej univerzity v Los Angeles a Stanfordského výskumného inštitútu (SRI). Tie sa teda stali prvými skutočnými uzlami novej siete. Počet uzlov sa 5. decembra, ešte v ten istý rok, rozšíril na 4. Do roku 1971 na 15, a tak ďalej.

ARPANET vyvinul Úrad pre pokročilé výskumné projekty (Advanced Research Projects Agency) patriaci pod americké ministerstvo obrany, po ktorom bol pomenovaný.

Prvá komunikácia prebehla medzi Kalifornskou univerzitou v Los Angeles a Sanfordským výskumným inštitútom (SRI International). Koncom roka 1969 už ARPANET pozostával zo štyroch uzlov – ďalšie dva pribudli na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare a na Univerzite v Utahu.

Mapa ARPANETu z roku 1974

Mapa prepojenia siete ARPANET z roku 1977

Odpoveď na sovietsky pokrok

Agentúra ARPA (dnes DARPA – Defense Advanced Research Projects Agency) vznikla začiatkom roka 1958 ako reakcia na technologické úspechy Sovietskeho zväzu, konkrétne na vypustenie prvej družice Sputnik 1 v októbri 1957.

Americká vláda sa snažila finančne podporiť najrôznejšie technologické projekty, medzi ktoré patrila aj snaha o vyvinutie decentralizovaného komunikačného systému, ktorý by nebolo možné ľahko zničiť útokom na jediné miesto siete.

Zápisky z čias rozbiehania ARPANET-u. Prvé úspešné pripojenie vykonal študent Charles Kline, v poznámkach uvádzaný pod skratkou CSK.

Základný kameň moderného internetu

Nakoľko bol ARPANET vládnym projektom, jeho využívanie malo svoje pravidlá. Komunikácia sa mala týkať len vládnych projektov, prípadne mohlo ísť o osobnú komunikáciu medzi jednotlivými členmi siete. Nesmela sa však napríklad zneužiť na komerčné či politické účely.

ARPANET je vo všeobecnosti považovaný za „predchodcu“ dnešného internetu. Slúžil na akademické i vojenské účely. V roku 1983 ARPANET prešiel na protokol TCP/IP, ktorý tvorí aj základ dnešného internetu. O rok neskôr bol dokončený proces oddeľovania vedeckej a armádnej časti ARPANET-u, čo celkový počet uzlov znížilo zo 113 na 68 vo vedeckej časti.

V rozhovore pre FastCompany.com jeden zo štvorice odborníkov, ktorí položili základy ARPANET-u, profesor Kalifornskej univerzity v Los Angeles Leonard Kleinrock, označil sieť za „dieťa studenej vojny“ a povedal, že Sputnik 1 Spojené štáty „prichytil so stiahnutými nohavicami“.

ARPANET bol prvou sieťou, ktorou sa začal šíriť prvý počítačový červ s názvom Morris. Stalo sa tak koncom roka 1988. Údajne zasiahol až 10 % počítačov pripojených do siete.

Používaný bol aj naďalej. Jeho „klincom do rakvy“ sa stala nová sieť NSFNET spustená v roku 1986, ktorá pre vedcov predstavovala modernejšiu a rozsiahlejšiu alternatívu. Činnosť ARPANET-u bola oficiálne ukončená v roku 1990.

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

 

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button