Prepojte multimeter s mobilom

a zautomatizujte si zber nameraných dát
Prepojte multimeter s mobilom
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  318 zobrazení
1
 0
Recenzie meracej techniky

Vďaka bezdrôtovému adaptéru VC 810 môžete svoj multimeter prepojiť s aplikáciou v mobilnom telefóne alebo tablete. Mobil alebo tablet tak môže slúžiť ako terminál pre zber a ďalšie zdieľanie nameraných dát. Bezdrôtový adaptér sa k mobilu pripája pomocou rozhrania Bluetooth a je určený pre digitálne multimetre Voltcraft radu 800.

Adaptér Voltcraft VC810 dokáže digitálny multimeter pripojiť k mobilnému telefónu alebo tabletu. Jedná sa vlastne o prevodník dát z IR rozhrania multimetra na Bluetooth signál, ku ktorému sa potom mobilné zariadenie pripája. V mobilu či tabletu musíte mať nainštalovanú aplikáciu Smart BT Measure (Android, iOS). Tá slúži nielen ako externý displej multimetra, ale hlavne aj ako rekordér s možnosťou ďalšieho zdieľania nameraných dát.

Adaptér je nutné spárovať - ​​bude sa vám hodiť manuál

Adaptér je pomerne malé zariadenie, ktoré nasuniete do príslušného slotu na spodnej strane multimetra a zaistíte skrutkou. Stane sa tak prakticky jeho podstavcom, všetky ovládacie prvky sú pritom na zadnej strane. Nájdete tu prepínač zapnuté / vypnuté, tlačidlo pre párovanie s mobilom, sú tu tiež indikačné diódy pripojenia a stavu batérií.

Pred prvým použitím je nutné adaptér správne zapojiť a spárovať s mobilným zariadením. V praxi to znamená pripojenie adaptéra k multimetru a jeho zapnutie. Multimeter pritom musí byť uvedený do režimu komunikácie s PC. Ďalej je potom nutné v mobilnej aplikácii založiť nový projekt a postupovať podľa inštrukcií v návode. Akonáhle je adaptér spárovaný, je už jeho pripojenie jednoduché a rýchle. Adaptér napájajú dve bežné batérie veľkosti AAA. O ich výdrži sa výrobca nezmieňuje, ale predpokladáme, že v tomto ohľade nás nečaká žiadne nepríjemné prekvapenie.

Široké možnosti exportu dát

Aplikáciu Smart BT Measure si môže bezplatne stiahnuť v App Store alebo na Google Play, umožňuje vám jednoduchý záznam nameraných dát. Pre každé meranie si v aplikácii môžete založiť projekt, v ktorom špecifikujete parametre záznamu - teda interval jednotlivých meraní v rozmedzí 1-60 sekúnd a maximálnu dĺžku záznamu. K projektu môžete okrem názvu priradiť aj popis a niekoľko fotografií.

Samotné meranie zapínate a vypínate tlačidlom Record a Stop na displeji. Namerané hodnoty pritom ihneď vidíte v tabuľke alebo v grafe. Po kliknutí na tlačidlo Data info získate základný prehľad o odovzdanom súbore dát - maximum, minimum, priemernú hodnotu a informácie o začiatku a konci záznamu. Čo je však najdôležitejšie, dáta môžete exportovať do najrôznejších služieb a aplikácií. Najčastejšie to asi bude OneDrive alebo Google Drive, z ktorého si potom môžete príslušné súbory otvoriť v tabuľkovom editore alebo štatistickom programe v stolnom počítači alebo v notebooku. Je ale možné aj s dátami rovno pracovať napríklad v mobilnom Exceli alebo ich odoslať e-mailom. V exporte sú dáta vo formáte CSV a obrázok s grafom v PNG.

Šikovný datový rekordér

Bezdrôtový adaptér s mobilnou aplikáciou Smart BT Measure využijete hlavne v prípadoch, kedy potrebujete kontinuálne merať priebeh elektrických veličín v čase. Veľkou výhodou je možnosť exportu zaznamenaných dát. Naopak aplikácia nie je určená pre diaľkové ovládanie samotného multimetra, je to naozaj "len" externý displej a dáta rekordér.

Práca s aplikáciou je jednoduchá a intuitívna. Len pre úvodné spárovanie adaptéra s mobilným zariadením je dobré nahliadnuť pre presný postup do manuálu. Adaptér sa tiež po piatich minútach nečinnosti automaticky vypína, čo ma zo začiatku trochu zmiatlo. Aj to je ďalší dôvod k prečítaniu stručného priloženého návodu. Výhodou adaptéra je malá veľkosť, v podstate ho môžete mať k multimetru pripojený trvale a zapínať ho podľa potreby.

Fotografie VC810

Technické parametre

  • Bezdrátový adaptér VC810

  • Pracuje s multimetrami Voltcraft radu 800

  • Napájanie: dve AAA batérie

  • Rozhranie: Bluetooth

  • Dosah: cca 10 metrov

  • Aplikácia Smart BT Measure

  • Záznam nameraných dát (interval 1-60 sekúnd, dĺžka meraní 10 s – 4 hodiny)

  • Export dát vo formáte CSV a PNG

  • Systémy: Android 4.3. a vyšší, iOS 7.0 a vyšší

Vlastnosti

  • Vhodné pre VC830, VC850, VC870, VC880, VC890
  • Ukazovateľ prevádzkovej činnosti
  • Ukazovateľ pripojenia
  • Rádiový dosah max. 10 m

Užívateľský manuál (CZ) - klikni

Užívateľská príručka (DE, EN, FR, NL) - klikni

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button