Profesionálna rada multimetrov Voltcraft VC-400

Profesionálna rada multimetrov Voltcraft VC-400
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  220 zobrazení
1
 0
Recenzie meracej techniky

Rad profesionálnych multimetrov VC-400

Voltcraft rozšíril ponuku multimetrov určených na profesionálne použitie v naozaj drsných prevádzkových podmienkach o nový rad prístrojov VOLTCRAFT VC-400.

Rad VC-400 vychádza z obľúbenej série multimetrov VC-800 s automatickou voľbou rozsahu a je vďaka zvýšenej mechanickej odolnosti prístroja a zvýšenému krytiu na IP65 orientovaná na elektrikárov, montérov a servis techniky v akomkoľvek prevádzke. Prístroje VOLTCRAFT VC-400 majú pogumovanou prednú stranu aj výklopnú opierku, vďaka čomu nekĺžu po povrchu.

Na hornej strane presahujúci pogumovaný obal chráni displej pred poškodením, na spodnej strane potom do obalu možno zacvaknúť oba meracie hroty. Pre prácu v šere je multimeter vybavený svietidlom a automatickým podsvietením displeja. Ak potrebujete voľné obe ruky, možno prístroj aj zavesiť za výklopné očko.

Vďaka svojej odolnosti a rade užitočných detailov, ako napríklad zobrazenie doplnkové meranej veličiny Matrica, možnosti zachytenie MAX a MIN hodnoty meranej veličiny, funkcia PEAK na zachytenie kladných aj záporných špičiek signálu alebo meranie sledu fáz sa tento prístroj stáva favoritom pre meranie v prevádzke.

Čo možno merať s VC-460E

Prístroje radu VC-400 disponujú integrovanými bezpečnostnými meracími zdierkami pre meranie jednosmerných napätí do 1000 V alebo striedavých do 750 V. Voľbu meranej veličiny spolu so zapnutím prístroja vykonáme jednoducho otočným prepínačom, prípadne vyberieme doplnkovú funkciu tlačidlom SELECT. Tlačidlom REL ZERO môžeme ešte nastaviť vstupný offset a merať len rozdiel od hodnoty na vstupe v okamihu stlačenia tohto tlačidla.

Model VC-460E je určený pre meranie striedavých napätí a prúdov, a u striedavej hodnoty merajú "True RMS", teda efektívnu hodnotu meranej veličiny. Navyše je možné pri meraní zapnúť funkciu dolnej priepuste LPF s deliacim kmitočtom 1 kHz, ktorá umožní správne merať napätie . Obe tieto funkcie sú potrebné pri meraní na regulačných obvodoch.

Ďalšie v praxi užitočný je merací rozsah V AC LoZ. Ten umožňuje meranie striedavých napätí pri zaťažení 300 KOhm, ktoré sa používa na elimináciu fantómového napätia, ktoré sa objavuje napríklad pri súbehu vedení.

Prístroj ďalej umožňuje meranie rezistorov, kondenzátorov, frekvencie a "Duty cycle" pri PWM meraniach, kontrolu priechodnosti obvodu, test diód a z neelektrických veličín potom meranie teploty pomocou termočlánku typu "K", ktorý je súčasťou dodávky.

Zobrazenie merania

Prevodník prístrojov radu VC-400 má 6000 digits (0-5999) a jeho základná presnosť je 0,7%. Na zobrazenie je použitý prehľadný LCD zobrazovač, na ktorom je uprostred veľký štvormiestny displej zobrazujúci hlavnú meranú veličinu. Navrchu na zobrazovači je pomocný štvormiestny displej, ktorý je menší a zobrazuje pomocnú veličinu. Napríklad pri meraní striedavých napätí či prúdov je Matricou zobrazená frekvencia. Úplne dole na LCD je bargraf s 31 segmentmi.

Pri oboch displejov sú zobrazované príslušné jednotky a nechýba všetky symboly udávajúce indikáciu, čo je práve zobrazované. Displej je vybavený automatickým podsvietením ovládaným senzorom okolitého svetla. To je veľmi užitočná funkcia pre meranie v rozvádzačoch a vôbec v miestach, kde je slabé osvetlenie. Pre šetrenie batérie možno túto funkciu vypnúť. Pri meraní napätia, prúdu, odporu, kapacity a frekvencia je defaultne zvolené automatické nastavenie rozsahu. To je v prípade potreby možné zmeniť tlačidlom RANGE a nastaviť pevný merací rozsah. Meranie je možné kedykoľvek stopnúť tlačidlom HOLD.

Bezpečnosť

Prístroje radu VOLTCRAF VC-400 sú testované podľa TÜV GS a spĺňajú všetky bezpečnostné požiadavky až do CAT IV 600 V a CAT III 1000 V.

Spoľahlivosť

V rámci zabezpečenia kvality sa všetky meracie prístroje Voltcraft® kalibrujú vo výrobe podľa továrenských štandardov. Tým je zaručená vysoká kvalita a dodržiavanie tolerancií uvedených v technických údajoch.

K výrobku môže byť vydávaný certifikát ISO s kalibračným protokolom, potom má iné objednávacie číslo.

Zhodnotenie

Možno konštatovať, že aj keď VC-460 E patrí vo svojej triede medzi lacnejšie prístroje, tak "čo VC-460E sľubuje, to taky vie". A skôr vie aj viac.

Technické parametre

 

Min. meraná hodnota V/DC 0.1 mV
Max. meraná hodnota V/DC 1000 V
Min. meraná hodnota V/AC 0.1 mV
Max. meraná hodnota V/AC 750 V
Min. meraná hodnota A/DC 0.1 µA
Max. meraná hodnota A/DC 10 A
Min. meraná hodnota A/AC 0.1 µA
Max. meraná hodnota A/AC 10 A
Rozsah meraní odporu 0,01 Ω – 60 MΩ
Rozsah meraní kapacity 0,001 nF – 60 mF
Rozsah meraní frekvencie 60 Hz – 40 MHz
Vnútorný odpor AC 10 MΩ
Základná presnosť (±) 0,9 %
Typ merania True RMS
Frekvenční rozsah 40 Hz – 5 KHz
Napájania Bloková baterie 9 V
Hmotnosť 473 g
Kalibrované ISO
Kategória bezpečnosti CAT III 1000 V · CAT IV 600 V
Merané napätia AC/DC
Meraný prúdu AC/DC
Typ (výrobca) 1590172
Displej (digitální / mechanický) Digitálny
Displej (counts) 6000
Typy multimetra (kategória) Multimeter
Vlastnosti multimetru Ochrana proti tryskajúcej vode (IP65)

 

Vybavenie a vlastnosti

  • CAT III 1000 V, CAT IV 600 V
  • 6000 hodnôt (counts)
  • S ochranou proti prachu a striekajúcej vode (IP65)
  • Extrémne odolný
  • S trojfázovým ukazovateľom pre smer sledu fáz a filtrom dolnej priepuste 1 KHz
  • Vr. kalibračného certifikátu ISO
  • Funkcia merania: jednosmerné napätie až max. 1000 V
  • Striedavé napätie až max. 750 V
  • Jednosmerný a striedavý prúd až do 10 A alebo krátkodobo 20 A (max. 10 sekúnd)
  • Meranie frekvencie 60 Hz až 40 MHz (elektronicky) alebo 45 až 400 Hz (elektricky - ako čiastkové funkcie)
  • Kapacita až 60 mF
  • Odpor do 60 MOhm
  • Teploty od -40 až +1000 ° C
  • Test priechodnosti (<10 Ω, akustický)
  • Test diód
  • Ukazovateľ smeru otáčania troch fáz
  • Ďalšie funkcie: automatická / manuálna voľba meracieho rozsahu
  • Funkcia Hold
  • Pamäť nameraných min. a max. hodnôt
  • Špičkové hodnoty (PEAK)
  • Meranie relatívnej hodnoty (REL)
  • Automatické podsvietenie displeja, deaktivovateľné
  • Automatické vypnutie, deaktivovateľné
  • Vstavané LED svietidlo
  • Výklopný stojanček a úchyt na zavesenie
  • Ukazovateľ stavu batérie
  • Výstražný symbol pri meraní nebezpečného napätia
  • Gumový ochranný rám s držiakom meracích hrotov na zadnej strane
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button