Prvé fotky unikátneho DIY PC počítača, ktorý stavia na vyradených čipoch AMD pre herné konzoly

Prvé fotky unikátneho DIY PC počítača, ktorý stavia na vyradených čipoch AMD pre herné konzoly
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  375 zobrazení
2
 0
Počítače a výpočtová technika

Už nejakú dobu sa špekuluje o "tajomnom" čipe AMD 4700S, okolo ktorého má byť vraj postavený celý počítač. Podľa predpokladov sa jedná o hybridné čipy s architektúrou Zen 2, ktoré neprešli skúškou kvality a neboli tak  uznané ako vhodné pre použitie v herných konzolách PlayStation 5 alebo Xbox Series X / S.

Čas od času sa rôzne podivné čipy objavia aj v predaji, no tentoraz sa ale budú predávať celé kity aj s miniatúrnou základnou doskou a radom integrovaných komponentov. Obe konzoly používajú špeciálne upravené 8jadrové čipy s architektúrou Zen 2. V tomto prípade by tak mal mať čip AMD 4700S napríklad vo výrobe vypnuté jedno jadro, alebo zvláda bežať len na nižšiu frekvenciu a podobne tak, aby fungoval bez problémov, ale samozrejme tak bude mať o trocha nižší výkon. Takže keď sa pozrieme bližšie na samotné špecifikácie, najskôr tu máme AMD 4700S, čo je 8jadrový procesor na 16 vláknach založený na jadrovej architektúre Zen 2. Frekvencia CPU je až 4,0 GHz a je vybavený 12 MB medzipamäťou. Samotná frekvencia čipu vyzerá byť rýchlejšia ako pri APU na konzole Xbox Series X, ktorá dosahuje výkon až 3,8 GHz.

Na druhej strane má tento čip deaktivovanú iGPU, čo je celý dôvod, prečo čip skončil takto, teda v segmente DIY PC. Xbox Series X využíva vlastný grafický procesor RDNA 2 s výpočtovým výkonom 12 TFLOP. 52 výpočtových jednotiek pracuje na frekvencii 1,82 GHz. Aj keď je samotný čip takto "ochudobnený", tak určite sa nejedná o žiadne kancelárské strúhatko, takže ak plánujete postaviť na tejto doske SFF Mini-PC so špičkovou grafickou kartou, je to určite možné.

Podľa skorších meraní je AMD 4700S mierne pomalší ako osemjadro AMD Ryzen 7 4750G, čo by aj tejto teórii zodpovedalo. Teraz sa na twitteri dokonca objavili prvé fotografie celého počítačového kitu a ide rozhodne o zaujímavú vec.

Na naozaj malej základnej doske (zatiaľ nie je presne jasné, či sa jedná o formát mini-ITX, alebo niečo špeciálne) je umiestnený pomerne jednoduchý chladič s masívnym ventilátorom, pod ktorým je spomínaný samotný čip. Na doske je klasický 24pinový a 8pinový napájací konektor. K dispozícii je aj jeden slot PCI Express 3.0 × 16 pre externú grafickú kartu a medzi portami nájdete aj štyri USB 3.0 a štyri USB 2.0, gigabitový ethernet a zvukové 3 kanálove HD vstupy a výstupy. Takže jediná vec, ktorá v tomto kompakte chýba je grafická karta, no a tú môžte pripojiť do už vyššie spomenutého PCI Express 3.0, takže voala a zrodil sa herný desktop.

Čo však ale nikde na doske nenájdete, sú sloty pre operačné pamäte. Podľa všetkého má doska integrovaných 16 GB rýchlych pamätí GDDR6, ktoré sú na spodnej strane pod veľkým rozvádzačom tepla no a práve tých 16 GB GDDR6 majú aj obe spomínané herné konzoly.

Tento prinajmenšom unikátny počítačový systém sa objavil už aj v predaji v jednom fínskom e-shope za cenu okolo 353€, čo nie je až tak veľa. Pokiaľ sa ale skutočne jedná o vyradené čipy, nemožno príliš počítať s tým, že by kusov bolo nejaké väčšie množstvo. Preto ak si chcete zahrať na tomto zaujímavom kúsku hardware, a máte možnosť, tak určite neváhajte, nakoľko ich množstvo je limitované.

Zdroje : Tweeter, Internet, Vlastné



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button