Pulzný zdroj pevného napätia YS-5V1ASZD 5 V DC

Pulzný zdroj pevného napätia YS-5V1ASZD 5 V DC
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  624 zobrazení
1
 2
Elektronické moduly a stavebnice

V dnešnej dobe nemá zmysel navrhovať malé zdroje napätia 5 V. Za nie viac ako 2,60 EUR si kúpite YS-5V1ASZD, ktorý dodáva napätie 5 V DC s maximálnym prúdom 1 A. V tomto článku sa dozviete viac a ponúknem aj test tohto malého výkonného zariadenia.

Tento zdroj si môžete kúpiť na tomto odkaze - klikni

Výstup 1 A na veľmi malom DPS

Na DPS sotva päť krát dva a pol centimetra je kompletná elektronika, ktorá odvodzuje zo sieťového napätia 230 V dobre stabilizované a relatívne nezvlnené jednosmerné napätie 5 V a toto pri maximálnom prúde 1 A. Zdroj je ponúkaný za jednotkovú cenu cca 2,60 €. Pri kúpe desiatich je cena dokonca nižšia.

Pohľad na hornú časť zdroja.

Pohľad na spodnú časť zdroja.

Elektronika zdroja

Je samozrejmé, že dosiahnúť takýto výkon je možný iba pomocou spínaného zdroja napätia, ktorý pracuje na princípe modulácie šírky impulzu (PWM). Na obrázku nižšie je vyobrazená horná a dolná časť dosky plošných spojov. Ako vidíte, oddelenie medzi primárnym 230 V obvodom a sekundárnym 5 VDC obvodom je vytvorené frézovaním štrbiny pod transformátorom, ktorý rozdeľuje PCB takmer na dve časti. Potrebnú spätnú väzbu od sekundárneho obvodu k primárnemu obvodu poskytuje optický väzobný člen C1010 od Cosmo. IC Chipown AP8012H je zodpovedný za prepínanie usmerneného sieťového napätia 230 V pri 50 kHz. Prítomné sú primárne aj sekundárne LC obvody, ktoré poskytujú potrebné, ale často zabúdané komponenty pre potlačenie rušenia vysokofrekvenčným rušením.

Elektronika na oboch stranách dosky plošných spojov.

Nasledujúci obrázok, ktorý jeskopírovaný z dátového listu AP8012H, ukazuje princíp prepínania PWM, a to, ako málo elektroniky je potrebné na výrobu 5 V DC z 230 V AC. Potrebné prepínacie MOSFETy sú integrované priamo v AP8012H.

Základná schéma zapojenia YS-5V1ASZD.

Technické špecifikácie

Podľa výrobcu modul YS-5V1ASZD spĺňa nasledujúce technické údaje:

  • Vstupné napätie: 85 Vac ~ 265 Vac
  • Vstupný prúd pri výstupnom prúde 1 A: 0,027 A pri 220 V
  • Výstupné napätie: 4,80 V DC ~ 5,2 V DC
  • Výstupný prúd: max. 1000 mA
  • Účinnosť: 80%

Ako tomu je nanešťastie často, nie sú uvedené žiadne údaje o šume, zvlnení a stabilizácii výstupného napätia.

Záťažový test zdroja YS-5V1ASZD

Testovacie podmienky

Výstup 5 V modulu bol zaťažený odporom 1 kΩ a elektrolytickým kondenzátorom 470 μF. Výstup bol pripojený k nastaviteľnej elektronickej záťaži.

Stabilita výstupného napätia

Elektronická záťaž sa zvýšila v krokoch 200 mA z 0 mA na 2 A. Výsledky testu sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Pri zaťažení 1 A kleslo výstupné napätie iba o 10 mV. To dáva vynikajúcu hodnotu len 10 mΩ pre vnútorný odpor napájacieho modulu.

Záťažový prúd Výstupné napätie
0 A 4.986 V
0.2 A 4.984 V
0.4 A 4.983 V
0.6 A 4.981 V
0.8 A 4.979 V
1.0 A 4.976 V
1.2 A 4.950 V
1.4 A 4.898 V
1.6 A 4.809 V
1.8 A 4.458 V
2.0 A 3.971 V

Test stability YS-5V1ASZD.

Zvlnenie vo výstupnom napätí

Výstup spínacích zdrojov je vždy viac-menej ovplyvnený zvyškom spínacej frekvencie. Pri YS-5V1ASZD je to veľmi málo, pozri nižšie uvedený oscilogram, zaznamenaný pri zaťažovacom prúde 1 A. Podľa osciloskopu je maximálna hodnota zvyšku pri plnom zaťažení iba 17,2 mV. Vidíte tiež spínaciu frekvenciu presne 50 kHz.

Zvlnenie na výstupnom napätí pri plnom zaťažení.

Účinnosť zdroja

Pri nulovej záťaži modul spotrebúva prúd okolo  5 mA, čo pri sieťovom napätí 221,7 V zodpovedá spotrebe energie 1,1 W. Pri záťažovom prúde 1 A sa primárny prúd zvýši na 25 mA, čo vedie k spotrebe energie 5,54 W. Účinnosť je preto 4,97 W (out) vydelená 5,54 W (in), čo predstavuje 89,7%, čo je lepšia hodnota ako v špecifikácii.

Tepelné vlastnosti

Hustota komponentov na DPS je extrémne vysoká. Preto existuje možnosť, že sa zdroj bude priveľmi zahrievať pri dlhodobom používaní a pri plnom zaťažení. Na obrázku nižšie sú zhrnuté údaje o nameranej teplote jednotlivých častí zdroja. Teploty boli merané s malým termočlánkom  s malou tepelnou stratou, potom, čo bola PCB zaťažená odberom prúdu 1 A na jednu hodinu. Ako sa ukazuje, namerané teploty nie sú také zlé. Najvyššiu teplotu má výstupná cievka : 85,4 ° C. Vedľa tejto cievky sú dva vyhladzovacie kondenzátory, ktoré sa samozrejme vďaka tomuto zdroju tepla zahrievajú. Je otázne, či budú tieto komponenty z dlhodobého hľadiska spoľahlive.

Teploty na DPS po jednej hodine plného zaťaženia.

Názor na YS-5V1ASZD

Tento zdroj si môžete kúpiť na tomto odkaze - klikni

Pulzný zdroj YS-5V1ASZD je v celku podareným kúskom a určite ho môžem doporučiť, nakoľko za takú cenu ozaj nie je logické, aby ste sa o niečo podobné pokúšali sami.. Rovnako nie je veľmi pravdepodobné, že vy sami navrhnete a vyrobíte napájací zdroj, ktorý má lepšie technické parametre ako YS-5V1ASZD.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Mek pred 3 rokmi

Uzitocny clanok, dakujem.
Btw. pise sa "mozete", nie "mozte".
Inac by ma este zaujimalo, ako je tento modul na tom z hladiska bezpecnosti, ci je vsetko tak ako ma byt (nikto by nechcel vyhoriet). Predsa len, za tu cenu...

Elektrolab pred 3 rokmi

Ďakujeme za komentár a ospravedlňujeme sa za preklep :) stáva sa. Čo sa týka bezpečnosti, modul je štandardne zapojený (podľa katalógového listu) a tak ako je tomu u tohto druhu zdrojov zvykom. Síce neobsahuje ochranný kryt, ale to, čo má byť oddelené je oddelené dobre - medzery, cestičky a ich šírka. Dodané moduly na počudovanie len veľmi málo šumeli, čomu zjavne napomáhala (konečne) dobre spravená filtrácia jak vstupnej a aj výstupnej časti. Môžem iba odporúčať - pre štandardné používanie, ale nie pre extrémne / medzné hodnoty, vtedy sa už začínal správať tak trocha kolísavo, ale pri štandarde 5V/1A nie je čo vyčítať.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button