Rádioamatér - kto to je a ako sa ním stať?

Rádioamatér - kto to je a ako sa ním stať?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1755 zobrazení
5
 1
Zaujímavosti

Poznámka redakcie : Článok vznikol vo spolupáci s OM1AKU - Karol Unterländer


Trocha teórie...

Rádioamatérstvo (anglicky: ham radio alebo amateur radio) je rádiová vysielacia služba,činnosť, podľa Rádiokomunikačného poriadku Telekomunikačnej únie angl. International Telecommunication Union skratka (ITU). V mnohých krajinách sú platné medzinárodné pravidlá implementované do národných predpisov pre rádiové vysielanie. Účastník amatérskeho rádiového vysielania sa volá rádioamatér, a po splnení určitých podmienok ( preverenie znalostí z techniky, prevádzky a predpisov ) obdrží od príslušného Telekomunikačného úradu jednoznačný volací znak. 1

Medzičasom sme rádioamatérsky klub OMEGA spomínali a to v historických súvislostiach v samostatnom článku, kde sme si čo to povedali o jeho histórii a poslaní. Tentokrát vás pozývame k nahliadnutiu do jeho priestorov s pozvaním aby ste si to skúsili a prípade záujmu sa aj pýtali na veci ktoré vás zaujímajú ohľadom tohoto hobby. Po ruke vám budú fundovaný operátori, ktorý vám zodpovedajú radi na vaše otázky a moderná vysielacia / prijímacia technika, ktorú si môžte aj pod dohľadom vyskúšať. Pre vás, ktorí sa rozhodnete začleniť do našich radov, vás radi pripravíme po teoretickej a aj praktickej stránke.

Ako sa stať rádioamatérom?

To je častá otázka, na ktorú je jednoduchá odpoveď. Určite nie tak, že si prečítam odpovede na skúšobné otázky a na druhý deň idem na skúšky. Pre porovnanie - keď idete na skúšky na vodičský preukaz, najskôr vás naučia celú teóriu, potom vás naučia jazdiť na aute pod dozorom, potom vás vyskúšajú a po obdržaní vodičského preukazu ste začiatočníci, ktorí potrebujú pár mesiacov praxe, aby jazdili bezpečne. Rádioamatéri sa musia pripravovať podobne.

Aké sú požiadavky?

Základnou podmienkou rádioamatérskeho vysielania je mať povolenie od TÚ SR. Rádioamatérske povolenie je možné u nás získať po dovŕšení veku 15 rokov. Prv než záujemca podá žiadosť o povolenie, musí sa naučiť predpisy, rádioamatérsku prevádzku a rádiotechniku.

Predpisy pre rádioamatérsku prevádzku vydáva Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) pod názvom Povoľovacie podmienky. Okrem nich je potrebné vedieť aj niektoré paragrafy z Rádiokomunikačného poriadku ITU (Medzinárodná telekomunikačná únia) a niektoré odporúčania európskych organizácií CEPT a ERO.

Rádioamatérska prevádzka je súhrn špecifických medzinárodných postupov pri nadväzovaní rádioamatérskych spojení. Naučiť sa rádioamatérsku prevádzku je asi najväčší problém, ale je to otázka praxe na amatérskych pásmach a ochota naučiť sa skratky, prefixy, Q-kódy a všetko potrebné.

Rádiotechniku vyžaduje Telekomunikačný úrad SR preto, lebo ITU definuje koncesovaného rádioamatéra ako osobu znalú v odbore rádiotechnika, ktorá vie rádioamatérsku stanicu pripraviť na príjem a vysielanie, vie ju obsluhovať z pohľadu dodržiavania bezpečnostných predpisov a vie zasiahnuť v prípade úrazu elektrickým prúdom.

Všetky otázky na rádioamatérske skúšky nájdete na webovej stránke Slovenského zväzu rádioamatérov (SZR) www.hamradio.sk, v rubrike Pre začínajúcich a samozrejme i na stránke TÚ SR www.teleoff.gov.sk. Na stránkach SZR sú aj ďalšie články, z ktorých môžete študovať pri príprave na skúšky, prípadne sú tam aj vypracované odpovede na skúšobné otázky.

Je veľmi dobré urobiť prvé rádioamatérske kroky v rádioklube alebo pod dozorom skúseného rádioamatéra. Ušetríte tým veľa času a príprava bude efektívnejšia. Dokonca sa od nich môžete naučiť robiť spojenia na pásmach. Príďte, radi vás uvítame a pomôžeme vám s prípravou.2

Rádio klub OM3KFF OMEGA

Sídlo klubu:

ŠD mladosť,  Staré Grunty 53 v Mlynskej doline, bloky A/B. Je to tá budova s veľkými anténami na streche

e-mail: sefovia@om3kff.sk

mobil : 0911 267504

kontaktovať operátora Ondrej OM4DW

Pravideľné stretnutia v klube sa konajú vo štvrtok od 18:00 ( samozrejme je potrebné sa vopred dohodnúť ). Záujemcovia sa môžu v klube dozvedieť všetko o vysielaní ako i vidieť reálne vysielanie v rôznych módoch ako napríklad SSB teda hovorené slovo, CW - morzeovka ako i novodobé digitálne módy. Vysielania samozrejme je možné prevádzať aj mimo domova alebo klubu a tomu sa hovorí PORTABLE teda vysielanie napríklad v prírode.

O tomto všetkom sa dozvie záujemca v klube kde mu bude poskytnuté absolvovať kurz a následne úspešne zložiť skúšky kde mu bude pridelená volacia značka s možnosťou samostatne vysielať.

Zdroje a užitočné odkazy :

Internetové stránky Slovenského zväzu rádioamatérov

Operátor Karol Unterländer OM1AKU

Klub Omega OM3KFF

1. Wikipédia "Rádioamatérstvo"

2. Zaujímam sa o amatérske vysielanie, ako sa dopracujem k povoleniu na amatérsku stanicu?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Viliam Petrík pred 9 mesiacmi

Rádioamatérstvo bolo fascinujúce pred sto rokmi a rovnako fascinujúce je aj dnes. Aj vtedy sa Guglielmo Marconi a ďalší pokúšali rádiovým signálom prekonať oceán. Dnes vieme, že to ide, ale každý rádioamatér je "taký malý Marconi".

Rádioamatérov je vo svete niekoľko miliónov. V minulosti boli veľmi populárne a aktívne rádioamatérske kluby, dnes je to skôr individuálna záležitosť. Zrejme najväčšiu skupinu tvoria amatéri venujúci sa nadväzovaniu klasických rádiových spojení s inými amatérskymi stanicami. Druhú veľkú skupinu tvoria amatéri, ktorí sa venujú hlavne konštrukcii a skúšaniu rôznych elektronických zariadení a antén využiteľných v rádioamatérskej praxi.

Pre tých, ktorí sa chcú pripravovať na rádioamatérske skúšky dávam do pozornosti vypracované odpovede na https://cq.sk/vypracovane-odpovede-pre-radioamaterske-skusky/ Sú trocha inak koncipované a snažia sa zrozumiteľnejšie vysvetliť princípy fyziky a náležitosti potrebné k získaniu vlastnej rádioamatérskej značky.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button