Raspberry Pi Compute Module 4

alebo čo od neho môžme očakávať
Raspberry Pi Compute Module 4
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  232 zobrazení
1
 0
Arduino a príbuzné platformy

Rodina armových minipočítačov Raspberry Pi sa rozšírila o ďalšieho zástupcu. Po roku sme sa totiž dočkali novej priemyselnej verzie Compute Module 4 (datasheet v PDF).

Je to novinka pomerne citeľná nakoľko výrobca totiž úplne zmenil tvar doštičky, ktorá na rozdiel od svojho slávnejšieho súrodenca mieri predovšetkým do profesionálnej elektroniky v podnikoch a všeobecne do koncových zariadení.

Zacielenie na produkčnú elektroniku znamená, že táto verzia britskej maliny nemá prototypovací form-faktor plný ľahko dostupných pinov a konektorov pre HDMI, ethernet a USB, ale doteraz bola k dispozícii vo forme karty SO-DIMM - Compute Module mal vzhľad vcelku bežnej pamäte RAM typu DDR2 .

Vďaka tomu ju mohol integrátor ľahko zacvaknúť do vlastnej dosky nejakého centrálneho priemyselného počítača a pod.

To v prípade štvrtej generácie už neplatí, aby totiž mohli autori plne využiť všetky rozhrania v SoC čipsete Broadcomm BCM2711 (1,5GHz, quad-core, 64bit, ARM Cortex-A72), nahradil SO-DIMM linky dvojicou zvislých konektorov typu mezzanine. Lepšie rozloženie logických liniek z procesora von umožní využitie rozhrania PCIe / NVMe a teda napríklad aj rýchlejšie spojenie s SSD jednotkami.

Raspberry Pi Compute Module 4.

Core Module 4 je k dispozícii v niekoľkých variantách podľa RAM (1 GB až 8 GB LPDDR4-3200 SDRAM) a flashového úložiska (0 GB až 32 GB eMMC) a ďalšou novinkou oproti klasickému Modelu B, ktorý poznáte úplne všetci, pribudol aj konektor pre externú anténu pre Wi-Fi 5 (802.11ac). Medzi externé a interné anténou možno pritom prepínať softvérovo, takže nie je potrebné spájať alebo prerušovať vodič na doske ako u mnohých podobných dosiek.

Prototypovací adaptér Compute Module 4 IO Board.

Hoci je Raspberry Pi Compute Module 4 určený do hotovej produkčnej elektroniky, serverov a pod., Samozrejme je k dispozícii aj prototypovacia doska IO Board, do ktorej možno kartu zacvaknúť a získať všetky rozhrania a konektory. Oproti klasickej maline je však treba viac konektorov pre CSI kameru a DSI displej.

Štruktúra modulu.

 

 



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button