Recenzia multimetra Fluke 77IV

pre bežné, ale aj priemyselné použitie
Recenzia multimetra Fluke 77IV
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  248 zobrazení
1
 0
Recenzie meracej techniky

Uprostred brilantných multimetrov typovej rady Fluke 70 je Fluke 77 už vo verzii 4. Jedná sa o multimeter s lepšou cenou, ktorý je ideálnym pomocníkom pre elektrikárov a technikov automobilov, so solídnou funkčnosťou a veľmi robustným dizajnom, ktorý sa vyznačuje  jednoduchým ovládaním.

Vďaka svojim čistým linkám, užívateľsky prívetivému rozhraniu a zaistenej presnosti je multimeter 77IV použiteľný dobre pre väčšinu bežných úloh, hoci pre elektroniku ako takú je tak trocha "okresaný". Môžete ho pohodlne držať v jednej ruke a je dodávaný s ergonomickým, zapusteným displejom a zúženým telom a dobre sa zmestí do skriniek na náradie alebo do vrecka.

Táto recenzia multimetra Fluke 77IV sa zameriava na jeho funkcie vrátane TouchHold®, úroveň presnosti, ako aj na kvalitu zostavenia a ochranu vstupov.

 

Základná špecifikácia

 

Kľúčové vlastnosti

  • Veľmi čisté spracovanie a prehľadnosť
  • Veľký podsvietený displej s stĺpcovým grafom
  • Priemerná odozva RMS
  • Rozsahy pre ampére / miliampére
  • Kapacitné / frekvenčné rozsahy
  • Milivoltový rozsah
  • Automatické / manuálne nastavenie rozsahu
  •  Funkcia automatickej pamäte
  • Režim Min / Max
  • Deklarovaná kategória CATIII a CATIV
  • Veľkosť: 7,3 "(185 mm) x 3,5" (90 mm) x 1,7 "(43 mm)
  • Hmotnosť: 420 g

Čo je v cene?

  • 77-IV Multimeter
  • 9V batéria
  • Meracie sondy
  • Návod na použitie (online pdf)

 

Vzhľad

 

77IV je výrazným zlepšením oproti predchádzajúcim mutimetrom radu 77 s viacerými funkciami, rýchlosťou a presnosťou. Aj keď nemá presnosť a rozlíšenie ako model 177 a je to iba priemerný multimeter odpovedajúci RMS, je to stále solídny multimeter a funguje veľmi dobre.

Všetky napätia majú svoje vlastné rozsahy - AC, DC a DC milivolty, zatiaľ čo ampére a miliampére sú oddelené. Odpor a kontinuita majú tiež samostatné polohy rozsahu, plus je tento multimeter dodávaný s meraním kapacity, takže je predpripravený aj pre elektroniku.

Napätie je možné merať až do 1000 V v rozsahu striedavého aj jednosmerného prúdu, a CAT je dimenzované na III pri 1000 V. Služby multimetra 77IV oceníte pri meraniach aj na základe hodnotenia CATIV a funguje rovnako dobre na stole alebo v teréne. Napriek tomu, že je kompaktný a ľahko sa prenáša, je veľmi robustný a má pekný, veľký displej.

Prúd sa dá merať nepretržite až do 10 A (dočasne 20 A), zatiaľ čo celková presnosť je vysoká, pričom jednosmerné napätie má základné ± 0,3%. Kontroly kontinuity sú s rýchlou odozvou a model 77IV je tiež vybavený patentovanou funkciou AutoHOLD od Fluke (na automatické uzamknutie nameraných údajov). Okrem toho je režim Min / Max / Average na zachytenie hodnôt kolísavého signálu.

 

ROZSAH MERANEJ HODNOTY PRESNOSŤ NAJMENŠIE ROZLÍŠENIE
DC napätie 1000V ±(0.3% +1) 0.1mV
AC napätie 1000V ±(2% +2) 1mV
DC prúd 10A ±(1.5% +2) 0.01mA
AC prúd 10A ±(2.5% +2) 0.01mA
Odpor 50MΩ ±(0.5% +1) 0.1Ω
Kapacita 1nF / 9,999µF ±(1.2% +2) 1nF
Frekvencia 99.99kHz ±(0.1% +1) 0.01Hz

 
Poznámka: Uvedená presnosť / rozlíšenie nie je v celom rozsahu.
Počet: ± (0,3% + 1): kde „+1“ = +1 / číslica.

 
 

Spracovnie a kvalita vyhotovenia

 

Rovnako ako jeho predchodcovia a táto značka meracej techniky všeobecne, tak aj tento multimeter je vynikajúco spracovaný vo vnútri aj zvonka. Táto recenzia Fluke 77IV podrobne popisuje ergonomické tvarované telo, ktoré zlepšuje ochranu, dodáva vynikajúcu priľnavosť a celkovo aj vyzerá dobre.

Puzdro má na zadnej strane tiež integrované držiaky meracích sond spolu so sklápacou nohou na pre merania na stole. Spolu so silnou mechanickou stavbou sú dobré aj jeho elektrické vlastnosti, s pôsobivými bezpečnostnými hodnotami a ochranou vstupu proti meraným špičkám.

Dizajn je celkovo vyvážený a  vyzerá veľmi dobre. Jeho elegantné línie a prehľadné rozhranie zabezpečujú dobrý dojem používateľa.

 

Funkcia a výkonnosť

 

Jedná sa o rýchly a výkonný multimeter s nekomplikovanými funkciami a bez nepotrebných funkcií. Niektoré z lacnejších multimetrov môžu vyzerať dobre a nejaký čas aj dobre fungovať, ale v náročných pracovných podmienkach majú tendenciu zlyhávať. Multimetre Fluke jednoducho fungujú a zvyčajne si zachovávajú presnosť po mnoho rokov.

Životnosť batérie je v multimetri Fluke 77IV typicky približne 400 hodín. Nadmerné používanie podsvietenia jej výdrž samozrejme znižuje. Režim spánku a režimy automatického vypínania pomáhajú chrániť batériu.

 

TLAČIDLÁ FUNKCIÍ

 

HOLD: zmrazí displej / automatické pozastavenie automaticky zobrazí ďalší stabilný vstup
MIN / MAX: zaznamenáva vysoké, nízke a priemerné hodnoty meniaceho sa signálu
RANGE: zmeny manuálneho rozsahu a kroky medzi rozsahmi
SELECT: zmena vstupných rozsahov (žltá na voliči číselníka)
BACKLIGHT: zapína a vypína LED podsvietenie displeja

VSTUPY

V / Ω / DIODE (hlavná svorka)
COM (spoločné)
10 A (10 A)
400 mA (400 mA)

 

Displej a rozhranie

 

Pracovať s tímto schopným, profesionálny multimeterom je také jednoduché, ako sa dá. Len s niekoľkými tlačidlami a polohami rozsahu je ťažké zvoliť nesprávny rozsah. Ovládač je veľmi zreteľne označený a má maximálne dve funkcie na pozíciu voliča, zatiaľ čo vstupné konektory sa dajú rovnako ľahko rozlíšiť.

Displej je kombináciou veľkých číslic (do 6 000) a stĺpcového grafu. Číslice sa aktualizujú približne štyrikrát za sekundu, stĺpcový graf sa aktualizuje 32-krát za sekundu, aby poskytol presnú reprezentáciu danej hodnoty v analógovej forme - ideálne pre rýchlo sa meniace signály. K dispozícii je tiež podsvietenie.

 

Ochrana

 

Model Fluke 77 je zaradený do kategórie IV @ 600V a kategórie III @ 1000V. Aktuálne rozsahy sú chránené poistkami 1000 V (voči zemi) HRC. Tieto dobre skonštruované poistky chránia multimeter a používateľa v nepravdepodobnom prípade katastrofickej poruchy. Sú bezpečnejšie a drahšie ako sklenené. Obvod 10 ampérov má poistku 11A a obvod miliampéru poistku 440 mA. Okrem toho je tu pevná ochrana vstupu, ktorá pozostáva z ochrany voči skratu, výkonového rezistora, meničov MOV atď., a nad tým všetkým je prepäťová ochranou na 8 kV.

 

Klady a zápory

Klady

  • Spoľahlivosť a presnosť
  • Skvelá kvalita zostavenia
  • Oddelené rozsahy napätia
  • Rýchla automatická kontrola rozsahu a kontrola kontinuity
  • Responzívne zobrazenie a stĺpcový graf
  • Priehradka na batérie
  • Automatické pozastavenie HOLD
  • Optimálna veľkosť
  • Vyzerá dobre

Zápory

  • Žiaden mikro-ampérový rozsah
  • Priemerná RMS odozva
  • Žiadna samostatná poistková priehradka
  • Nezahŕňa možnoť zavesenia
  • Lacnejšie značky sú zrovnateľné s daným modelom

 

Zhrnutie

 

Multimeter  Fluke 77IV je vhodným meracím prístrojom vhodné pre elektrikárov a je v celku postačujúci na to, aby zvládlol merať a detekovať chyby v domácej elektroinštalácii, na pokročilé riešenie problémov s nízko a vysokovýkonnými systémami HVAC, priemyselnými zariadeniami a základnými laboratórnymi prácami. Je to tiež vhodným pomocníkom pre opravy elektroinštalácií v automobiloch, ale pre elektroniku nie až taký užitočný a to z z dôvodu nedostatočného rozsahu druhov meraní.

 

 

Zrátané a podčiarknuté: Nejedná sa o lacný multimeter, ale séria 70 Fluke vám vydrží roky vďaka robustnému dizajnu a vysokej ochrane vstupu.

Alternatívy: Rozdiel oproti modelu Fluke 177 je, že má priemerný RMS, nie je úplne presný, má menšie rozlíšenie a je drahší. Je však postačujúci pre väčšinu potrieb.

Extra: Medzi obľúbené možnosti oboch meračov patrí puzdro, magnetické ramienko TPAK a lepšie testovacie káble.

 

 

Ďakujeme za prečítanie :)


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button