Recenzia regulovateľného zdroja Long Wei LW-K3010D

0-30V 0-10A 300W
Recenzia regulovateľného zdroja Long Wei LW-K3010D
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1281 zobrazení
6
 0
Recenzie napájacej techniky

Nedávno mi dorazil (konečne) regulovatľný zdroj Long Wei  0-30V 0-10A 300W. Prečo som ho kúpil? Dobrá otázka a odpoveď na ňu je celkom jednoduchá. Vymýšľať zapojenie zdroja v domácich podmienkach s parametrami výstupného napätia 0-30V, prúdu 0-10A  by znamenalo niekoľko týždňov, alebo mesiacov práce, a navyše ak by bola požiadavka na to aby bol riešený ako impulzný, tak by ostal iba v štádiu pokusu, nehovoriac o tom, že nie každý má prístup k potrebnej meracej technike a k praktickým znalostiam. Nie, nechcelo sa mi to, keď som zbadal ponuku za cca 40€ aj s poštovným. Čo si všímam, tak tento zdroj je aj dosť rozšírený aj u nás a práve preto aj vznikla táto recenzia a to aj na základe toho, že ho denne používam.

Kde kúpiť?

Tento zdroj si môžte zakúpiť priamo na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Predstavenie

Napájací zdroj je vybavený dvoma sedem segmentovými LED displejmi v červenej farbe (ale je dostupná aj čeveno / modrá kombinácia). Hodnoty zobrazené na nich sú zreteľne viditeľné za všetkých svetelných podmienok a výborne čitateľné z rôznych uhlov. V hornej časti  panela je prvý displej s označením VOLTAGE - jedná sa o voltmeter, ktorý meria hodnotu napätia nastavenú na výstupných svorkách laboratórneho zdroja. hneď pod ním je displej s označením CURRENT - je to ampérmeter. Ten meria hodnotu prúdu tečúceho z napájacieho zdroja LWK3010D.

Základné parametre:

  • Výstupné napätie 0-30V
  • Výstupný prúd 0-10A
  • Vstupný prúd (pri 220V AC, plná záťaž) 1.6A
  • Efektivita zdroja  ≧85%
  • Rozmery : 7 x 16 x 22 cm
  • Váha : 1.6Kg

Čo je v cene?

  • Zdroj Long Wei LW-K3010D
  • Napájací kábel pre EU (nutné špecifikovať pri výbere)
  • Užívateľský manuál (ak sa tak dá nazvať)
  • Možnosť výberu zdroja s prepojovacími vodičmi (obvykle sú nízkej kvality)

Popis funkcií a ovládanie

Výstupné napätie sa nastavuje pomocou jedného otočného potenciometra. Je možné vymeniť ho za viac otáčkový potenciometer podľa rozmeru, získate tak presnejšie nastavenie napäťového výstupu. Výstupné napätie sa dá plynulo nastaviť od 0 do 30V (osobne zdroj dal v mojom prípade až 32V). Rozlíšenie zabudovaného voltmetra vám umožňuje nastaviť výstupné napätie s presnosťou 0,1 V. Táto hodnota je úplne dostatočná pre amatérske, servisné, dielenské a laboratórne aplikácie. Pokiaľ potrebujete nastaviť výstup presnejšie, môžte použiť externý voltmeter pripojený paralelne k výstupu laboratórneho zdroja, aby ste ešte viac zvýšili presnosť nastavenia výstupu.

Výstup zdroja LW-K3010D môže pracovať v dvoch rôznych režimoch:

  1. C. V. Konštantné napätie - stabilizácia výstupného napätia. Zelená LED na prednom paneli svieti. V praxi to znamená, že napájanie stabilizuje nastavenú hodnotu, t.j. ak nastavíme výstup napríklad 12,0 V, bez ohľadu na to, či napájané zariadenie (záťaž) bude odoberať prúd 0,5 A alebo 7,5 A, hodnota nastaveného napätia sa nezmení (bude stabilizované na danú úroveň). Napätie začne klesať až po prekročení maximálnej prúdovej kapacity 10,0A.
  2. C.C. Konštantný prúd - stabilizácia výstupného prúdu. Zelená LED na prednom paneli svieti. V praxi to znamená, že napájanie stabilizuje hodnotu nastavenej aktuálnej hodnoty a neumožňuje prekročenie tejto hodnoty. Tento režim sa používa menej často. Napríklad: Ak je aktuálna hodnota nastavená na 4,5A (limit) pomocou potenciometra prúdu, táto hodnota nebude na výstupe prekročená. Samozrejme, ak pripojené zaťaženie na výstup laboratórneho napájacieho zdroja núti odoberať nižší prúd, potom sa napájací zdroj automaticky prepne do režimu C.V.

Vonkajšie spracovanie

LW-K3010D je konštruovaný ako impulzný zdroj, ktorý pracuje na princípe invertora, tak ako je tomu napríklad u zváracích invertorov. Veľkou výhodou tohto riešenia je veľmi vysoká energetická účinnosť (nízke straty, a teda nízka teplota), ako aj veľmi malé vonkajšie rozmery a nízka hmotnosť.

Pri zdroji LW-K3010D je odvod tepla realizovaný pomocou zabudovaného ventilátora, ktorý sa spína v závislosti na teplote (osobne mám tento zdroj už zopár mesiacov a ešte som nepostrehol, žeby sa zapol). Skrinka je dostatočne perforovaná, čo napomáha odvodu stratového tepla pri záťaži. Na zadnej strane sa nachádza prieduch ventilátora (80 mm) s pochrómovanou mriežkou, prepínač vstupného napätia (110V / 220V) a konektor sieťového prívodu s poistkovým púzdrom. Tento zdroj je možné používať aj na nepretržitú prevádzku. Výstup zdroja môže byť zapojený do série, paralelne alebo symetricky s druhým rovnakým zdrojom.

Maximálny výstupný výkon  zdroja LW-K3010D je 300 W = napätie 30 V x výstupný prúd 10A. Laboratórny zdroj  LWK-3010D Long Wei má kompaktné malé rozmery. Je umiestnený v kovovom kryte s gumenými nožičkami, ktoré stabilizujú a bránia tak pohybu napájacieho zdroja po stole. Gumové nožičky navyše izolujú celkový elektronický systém  od iných potenciálov, ako je to v prípade dielenských stolov s kovovou doskou. Jediným plastovým dielom na celom zdroji predný štít, ktorý je dostatočne hrubý a tuhý. Dokonale tak izoluje obsluhu od nebezpečných častí. Skrinka zdroja je z masívneho oeľového plechu, ktorý je kvalitne nalakovaný. Všetky ovládacie prvky zdroja sú opatrené platovými hmatíkmi a majú ľahký chod bez nejakého badateľného drhnutia.

Vnútorné spracovanie

Pravdu povediac nečakal som niečo "extra" za túto cenu, nakoľko dosť dobre poznám štýl výroby s označením "Low Cost". No v tomto prípade pri LWK-3010D je opak pravdou, aj keď je dosť možné že spracovanie môže byť odlišné u rôznych predajcov.

Plošný spoj je relatívne kvalitne osadený (80 - 90%). Je pevne usadený a nemá žiadnu tendenciu pohybovať sa a to ani pri tlaku rukou. Pri podrobnejšom skúmaní sú všetky kontaktné miesta v celku kvalitne pocínované, pri THT komponentoch je cín rovnako dobre pozalievaný vo všetkých otvoroch. Kvalita krimpovaných spojov / konektorov je rovnako dobrá a žiaden komponent "nelietal vo vzduchu".

Doska samotná dokonca prešla aj nejakou výstupnou kontrolou (aspoň tomu tak nasvedčuje nálepka, o nálepke "CE" tu nebudem písať, nakoľko asi každý vie, že neznamená  platnú certifikáciu, ale " China Export"), a na zopár miestach bolo vidno, že sú miesta precínovávané / opravované, ale nič strašné, nakoľko som videl aj horšie. Výstupné vodiče zdroja, ktoré sú pripojené dostatočne silnými vodičmi a sú tak isto kvalitne pocínované.

Výstupné svorky

Napájací zdroj LogWei LW-K3010D má štandardné napäťové výstupné svorky: jedná sa o 4 mm štandardné konektory. K výstupným zásuvkám je možné pripojiť bežný konektor "banánik" (banana plug). Červená je kladný potenciál zdroja (+) a čierna (-). Prostredná žltá výstupná svorka je zem (GND). GND je prepojená s GND na napájacom konektore na zadnej strane a zároveň upevnená o šasi zdroja.

LW-K3010D je napájací zdroj s jediným výstupom napätia, nie je to symetrický napájací zdroj.  Je to v celku dobrý zdroj pre napájanie zariadení jednosmerným napätím. Výrazne uľahčuje proces vzdelávania, drobných opráv a všetkých dielenských a servisných prác.

Bezpečnosť

Prístroj má integrované viacnásobné ochranné funkcie, prúdová limitácia (OCP), ochrana pred nadmernou teplotou (OTP), ochrana pred nadmerným preťažením (OPP) a  ochrana pri skrate na výstupe (short protection).

Technické údaje

LW-K3010D
Výstupné napätie: regulovateľné od 0V – 30V
Výstupný prúd: regulovateľný od 0A – 10A

Napájanie 110-240V, 50Hz-60Hz
Vstupný prúd(pri 220V AC, plná záťaž) 1.6A
Výstupné napätie 0-30V
Výstupný prúd 0-5A
Presnosť pri meraní napätia ±0.5%
Presnosť pri meraní prúdu ±0.5%
Efektivita ≧85%
Regulácia napätia
Load Regulation(10-100%) 50mV
Line Regulation(200-240VAC) 20mV
Ripple & Noise(P-P) 50mV
Regulácia prúdu
Load Regulation(10-100%) 20mA
Line Regulation(200-240VAC) 20mA
Ripple & Noise(P-P) 20mA
Ostatné
Prevádzkové podmienky -10°C to +60°C / 30%RH to 90%RH
Veľkosť 7 x 16 x 22 cm
Váha 1.35kg

 

Zhrnutie a záver

Keď nebudeme brať v úvahu, že zdroj LW-K3010D je (iba) čínskym lacným zdrojom, tak je to po funkčnej a úžitkovej stránke dobrá investícia a dobrý pomocník s právoplatným miestom na pracovnom stole. Doporučujem však aby ten, kto ho bude používať bol riadne zaškolený. Za seba ho odporúčam, používam ho už niekoľko mesiacov bez akéhokoľvek náznaku problému.

Kde kúpiť?

Tento zdroj si môžte zakúpiť priamo na tomto odkaze - klikni (Banggood)

Schému zapojenia tohoto zdroja nájdete na fóre v časti "zdroje" - klikni

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button