Recenzia spájkovacej stanice KSGER T12 STM32 2.1S

Recenzia spájkovacej stanice KSGER T12 STM32 2.1S
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  2455 zobrazení
9
 0
Vybavenie dielne

Dnešná recenzia bude recenziou spájkovacej stanice KSGER T12 STM32 2.1S. Viem, nejedná sa o absolútnu novinku na trhu, nakoľko je už dávno v predaji verzia 3.1, ale ako spomenul kolega Jirka (týmto ho zdravím), tak sa nikde nedopátral k súvislejšej recenzii tejto stanice (a ani iných verzií), takže je čas to napraviť. V recenzii sa pozrieme na niekoľko dôležitých aspektov, akými sú vnútorná a vonkajšia konštrukcia spájkovacej stanice, spájkovacej rúčky,  jej ovládanie a spravím aj zopár testov.

Kde kúpiť?

Spájkovacia stanica KSGER T12 STM32 2.1S -  klikni (Banggood)

Spájkovacie hroty pre spájkovaciu stanicu - klikni (Banggood)

Spájkovacie hroty pre spájkovaciu stanicu - klikni (Aliexpress)

Teplomer FG-100 - klikni (Aliexpress)

Obsah balenia a doručenie

V čase písania tejto recenie je situácia taká, že sa čoskoro v EU príjmu nové nariadenia ohľadom dovozu tovaru, ktorý je mimo EU - čiže sa bude platiť CLO a DPH a netreba zabudnúť, že sa ruší hranica 22€, ktorá platila doposiaľ. Takže i ja som objednával tak, aby som zbytočne nemusel doplácať na na nové nariadenia. Spájkovaciu stanicu som objednával z predajných stránok Banggood 20.5.2021 z českého skladu s dobou doručenia 2 až 4 pracovné dni. Zaujímavé je, že už do 15tich minút mi došiel email od prepravcu GLS (v slovenčine), že položka je zabalená a pripravená na doručenie. Jej cena je 40.20€ + 1.01€ poštovné, čo podľa mňa nie je až tak veľa. Stanica a všetko dodané príslušenstvo je zabalené v pevnej kartónovej krabici. Obsah balenia spájkovacej stanice, je pri tejto konfigurácii pomerne sparťanský. V balení nájdete samotnú spájkovaciu stanicu, spájkovaciu rúčku s označením 907, jeden hrot označný ako K - široký, skosený hrot, a samozrejme žiaden užívateľský manuál. Čo v balení tak isto nenájdete, je sieťová šnúra, ale tú budete mať určite doma.

Obsah balenia spájkovacej stanice

Technické parametre

Pravdu povediac, tých veľa nie je, ale aspoň čo to.

  • Napájanie : 110 VAC až 240 VAC
  • Napájanie : 24V / 5A
  • Výstupný výkon : 72W (Max 120W)
  • Rozsah regulácie teploty : 150 ºC až 480 ºC
  • Doba nábehu : do 8 sekúnd
  • Rozmery : 130 x 88 x 38mm
  • Váha : cca 720g

Konštrukca spájkovacej stanice

Vonkajšia konštrukcia

Spájkovacia stanica pôsobí na prvý pohľad "malo". Áno, toto je prvá vec, ktorá ma napadla ako som ju videl a mal v ruke, ale časom si na jej "malosť" zvyknete. Čo sa týka spracovania samotnej skrinky - nie je čo vytknúť. Na skrinku je použitý kvalitný kliníkový eloxovaný profil čiernej farby. Samotná skrinka sa skladá zo štyroch častí - predné a zadné čelo, spodná a vrchná strana. Časti sú navzájom spojené celkovo 8 skrutkami M3. V zloženom stave skrinka dokonale lícuje. Jej rozmery sú 130 x 88 x 38 mm. Na prednej strane sa nachádza 5 pinový skrutkovací konektor typu GX12-5M pre pripojenie spájkovacieho pera k stanici, výrez pre OLED displej a rotačný enkóder s možnosťou kliknutia pre potvrdenie voľby - to je všetko.

Predná strana spájkovacej stanice

Zadná strana spájkovacej stanice

Zadná strana je ešte strohejšia, než predná strana. Nachádza sa na nej totižto iba jediný komponent, ktorým je kombinovaný sieťový konektor v ktorom je integrovaná hlavná poistka F6A a podsvietený sieťový spínač. Mimochodom musím podotknúť, že súčasťou dodávky nie je (aspoň v mojom prípade) sieťová šnúra.

Vnútorná konštrukcia

Opäť podotknem, spájkovacia stanice je pomerne malá na a tomu zodpovedá aj montáž jej vnútrnej časti a celkové usporiadanie, nakoľko priestor je účelne využitý. Celú vnútornú konštrukciu je možné zhrnúť do dvoch systémových celkov. Prvým je zdroj spájkovacej stanice 24V / 5A, ktorý je v spínanom prevedení - teda s vysokou účinnosťou. Zdroj je poňatý kompaktne - teda jeho pevnou súčasťou je aj sieťový prívod a zaberá skoro celé vnútro krabičky. Z neho v jeho prednej časti je vyvedené dvojicou vodičov napájanie predného panela 24V v ktorom je mikrokontrolér STM32, napájanie a regulácia spájkovacej rúčky. Čo ma ale zarazilo je to, že výrobca nijako neprepojil PE vývod sieťového napájania s kostrou skrinky - to neskoršie napravím (čítaj nižšie). Rovnako sa nikde pod doskou zdroja nenachádza žiadna izolačná fólia, ktorú tak isto pravdepodobne doplním.

Vnútorná konštrukcia spájkovacej stanice. Všimnite si nie príliš šťastné upevnenie zálohovacej batérie. Oveľa vhodnejšie je ju umiestniť na dno skrinky,

Riadiaca logika

Predný panel v sebe obsahuje kompletnú riadiaci logiku v podobe mikrokontroléra STM32, konkrétne v mojom prípade je to typ STM32F103CBU6 a obvodov pre spínanie napájania a reguláciu teploty spájkovacej rúčky. Ďakej tu nájdeme pamäť typu EEPROM AT24C08N-10SC-2.7 Microchip Technology / Atmel EEPROM 8K, operačný zosilňovač OPA336NA a poľom riadený TPC8107 P Channel MOS. Z prednej strany panelu dominuje OLED displej o veľkosti 1.3" s rozlíšením 128 x 64 bodov. V pravej časti sa nachádza 5 pinový skrutkovací konektor pre pripojenie spájkovacej rúčky typu 907. V pravej časti je umiestnený enkóder, ktorý je zároveň klikací pre potvrdenie zvolenej voľby. Do prednáho panela sa ešte napája zálohovacia batéria zatavená v izolačnej zmršťovacej bužírke. PCB nie je plne osadená, nakoľko ako som vyzistil, tak táto doska (po doplnení komponentov, nakoľko menu v firmware už je) sa používa aj pre odsávaciu stanicu. Za zmienku stojí, že riadiaca logika už má v menu položky pre "DESOLDERING", ale na PCB chýba niekoľko komponentov, ako Q3, Q4 a ďalších a aj  zopár konektorov. Navyše je potreba vymeniť konektor za GX16-8, ale určite by bolo zaujímavé pokúsiť sa svojpomocne "dovybaviť" stanicu aj o túto možnosť, za predpokladu, že je firmware tejto funkcii uspôsobený, ale neviem, či je aj plne funkčný pre toto rozšírenie.

Poznámka : Internetom kolujú rôzne alternatívne firmware s podporou spájkovacích hrotov od JBC, ale osobne sa mi zdá nelogické, prečo prerábať spájkovaciu stanicu, ku ktorej sa dá za cca 4€ kúpiť pomerne kvalitný hrot typom spájkovacej rúčky, do ktorej hroty stoja 5 x viac.

Detail riadiacej dosky. Všimnite si označenú pozíciu SMD rezistora R10 (klikni na obrázok pre zväčšenie). O ňom sa dočítate nižšie.

Pokiaľ by vás zaujímala schéma zapojenia predného panela, nájdete ju na tomto odkaze - klikni

Spájkovacia rúčka a jej konštrukcia

Konštrukcia spájkovacej rúčky s oznčením 907 a aj samotná konštrukcia spájkovacích hrotov je veľmi dobrá. Prípojná šnúra je úctyhodnej dĺžky - má cc 80 cm a je vyrobená (aspoň pocitovo) zo silikónu, nakoľko je necitlivá na oheň, či omylom priložený hrot. Na jej konci nájdete skrutkovací 5 pinový konektor typu GX12-5F. Musím podotknúť, že táto rúčka neumožňuje tak ako je tomu zvykom u podstatne drahších (či drahých) spájkovacích staníc výmenu spájkovacieho hrotu v prípade potreby systémom "On The Fly",čo znamená že pre výmenu hrotu nie je bezprostredne nutné spájkovaciu stanicu vypínať a čakať za jej vychladnutím. Táto rúčka je základná a preto je konštruovaná tak, že na upnutie spájovacieho hrotu slúži kovový nádstavec, ktorý má na konci hranu, ktorá drží hrot. Preto, ak si chete vymieňať hroty jednoduchšie - za použitia buď vhodného nástroja, či stojanu spájkovacej rúčky, musíte si dokúpiť inú rúčku, ktorá to umožňuje. Hrot sa potom iba jednoducho "zapriete" a vytiahnete ho z rúčky von a môžte ho vymeniť za iný. Toto riešenie je tak povediac "okukané" z drahých spájkovacách staníc napríklad  výrobcu JBC, čo veľmi oceňujem. Za zmienku stojí, že samotný spájkovací hrot obsahuje v sebe topné teleso a teplotný senzor, takže vy v rukách máte prakticky iba akýsi konektor. V rúčke sa nachádza PCB na ktorú je pripojený 5 žilový vodič, ktorý je zaistený sťahovacou páskou. Na samotnom plošnom spoji sa nachádzajú kontaktné planžety pre zabezpečenie napájania hrotu +24V a GND a vývod teplotného čidla. Ďalej je tu osadený otrasový snímač, ktorý slúži na detekciu STAND-BY módu. Výrobca ponúka niekoľko typov spájkovacích rúčok, ktoré sú odlišné výzorovo, ale aj cenovo, takže je na vás, pre ktorú sa rozhodnete, nakoľko rúčka typu 907 je základná, ale plne postačuje.

Spájkovacia rúčka typ 907

Detail vnútornej konštrukcie spájkovacej rúčky TYP 907

Detail pripojenia napájacieho vodiča k spájkovacej rúčke TYP 907

Spájkovací hrot

Ako som spomenul vyššie, tak hrot typu T12 je kompaktnou kombináciou samotného spájkovacieho hrotu, tepelného čidla a tepelného telesa. Na obrázku nižšie si môžte pozrieť konštrukciu samotného hrotu. Hrotov pre túto stanicu je viac než dosť, takže každý si vyberie podľa svojich potrieb. Rovnako je možné dostať aj špeciálne "T" hroty v rôznych šírkach, ktoré využijete najmä pri plošnom spájkovaní, či odspájkovaní napríklad radových konektorov, či integrovaných obvodov.

Zapojenie a konštrukcia spájkovacieho hrotu

Používanie a ovládanie spájkovacej stanice

Spájkovacia stanica sa zapína spínačom na zadnej strane. Po jej zapnutí sa na krátky okamich objaví na displeji logo výrobcu a následne systémová obrazovaka so základnými údajmi.

Úvodná obrazovka.

  • SET: 480 ºC -  je nastavená užívateľská teplota.
  • 480 ºC  - je dosiahnutá teplota hrotu
  • K(0) - typ vloženého spájkovacieho hrotu
  • 10% - aktuálny výkon spájkovacej stanice v %
  • 17:01 - zobrazenie hodín
  • 28 ºC - vnútorná teplota spájkovacej stanice, meraná senzorom na PCB mikrokontrolera

Veľmi kladne hodnotím funkcie, ktoré nájdete po vstupe do menu. Standby - úspora napájania v stave nečinnosti, Sleep - mód, ktorý sa aktivuje po nastavenom čase a uspí spájkovaciu stanicu, zároveň však na nej udržiava určitú uloženú teplotu. Boost - okamžitý nárast teploty na nastavenú maximálnu hodnotu. Musím podotknúť, že stanica je veľmi dobre funkčne / softwerovo vybavená. Mal som pred tým klon"QUICKO", ktorého som sa radšej vzdal a musím povedať, že zďaleka nedosahovala kvalít a možností nastavenia aké má KSGER.

Funkcia enkódera

Enkóderom môžme jednoduchým pootočením okamžite navoliť najpoužívanejšie funkcie.

Teplotné testy

Test rýchlosti nábehu

Tento test bol realizovaný pri izbovej teplote a jeho cieľom bolo zistiť celkový čas nábehu z nulovej teploty (stanica bola vypnutá) na vopred nastavenú a uloženú teplotu 350 ºC. V tomto prípade bola rýchlosť nábehu do 8 sekúnd, čo je o veľmi dobré a deklaruje ju aj výrobca. Toto platí pre spájku na báze olova a aj na bezolovnatej spájke.

Test presnosti nastavenej teploty

V tomto teste som sa pozrel na presnosť nastavenej - udávanej teploty na displeji spájkovacej stanice a reálne nameranej teploty. Teplota hrotu bola meraná špeciálnym teplomerom FG-100 určeným práve na takéto merania. Jeho udávaná presnosť je ±3 ºC  v rozsahu meraných teplôt 300 až 600 ºC. Merania boli vykanávané na piatich teplotných nastaveniach. Z výsledkov meraní je viditeľné, že regulácia odvádza svoju prácu veľmi dobre.

Prednastavená teplota na stanica Nameraná teplota na FG-100
150 ºC 148 ºC
200 ºC 202 ºC
300 ºC 301 ºC
400 ºC 400 ºC
480 ºC 483 ºC

 

Na niekoľkých stránkach som sa dočítal o probléme, že teplota zobrazená na spájkovacej stanici nie je presná so skutočnou teplotou. Na nastavenie / kalibráciu reálnej teploty je vhodné použiť tester teploty hrotu spájkovačky FG-100 (nepoužívajte multimeter a k nemu dodávané čidlo pre meranie teploty, nakoľko takáto meracia zostava je nevyhovujúca - poznámka nižšie). Keď spájkovacia stanica pracuje pri nízkej teplote (menej ako 280 stupňov), teplota zobrazená na spájkovacej stanici a skutočná teplota hrotu spájkovačky sú iba orientačné, teda neukazuje presnú - skutočnú teplotu hrotu, pretože tá je ovplyvnená okolitým prostredím. Okolité prostredie bude odvádzať teplo, čo spôsobí, že hrot spájkovačky bude trochu chladnúť. Ak používate teplomer pre meranie teploty spájkovacieho hrotu FG-100, uistite sa, že je hrot spájkovačky zavesený presne v strede čidla na snímanie teploty.

Poznámka : FG-100 využijete napríklad aj pri teplotnej kalibrácii hrotov, takže odporúčam dokúpiť. Cena nie je tak vysoká aby sa to pre občasnú kontrolu nevyplatilo. Nevhodnou metódou je kalibrácia za pomoci čidla dodávaného multimetrom, nakoľko veľkosť meracej "perličky" je príliš malá na to aby efektívne previedla nameranú teplotu z hrotu a vy navyše musíte neustále sledovať, či sa hrot správane dotýka inak dostanete nesprávne výsledky merania.

FG-100 testovací teplomer s termočlánkom. V balení nájdete 5 náhradných testovacích termočlánkov.

Poznatky s používania

Zo spájkovacou stanicou sa pracuje veľmi dobre. Výmena spájkovacích hrotov je v prípade základnej rúčky 907 tak trocha zdĺhavá, nakoľko je potreba neustále stanicu vypínať a počkať aý ochladne, ale vyrieši to kúpa inej - vhodnejšej rúčky, ich cena začína okolo 10€, takže sa nejedná o vysokú investíciu. Pozornosť treba venovať najmä na začiatku jej používania a to jej nastaveniam tak, aby vám čo najlepšie vyhovovali a uľahčili vám tak prácu. Pri prvom zapnutí je predvolená teplota výrobcom nastavená na 300 ºC a funkcia BOOST na 350 ºC.  Zaujímavým poznatkom je detekcia typu spájkovacieho hrotu. Zároveň je v pamäti uložená databáza spájkovacích hrotov v pamäti, ktoré nájdete v hlavnom menu pod voľbou "05.TIP" a vy tak máte možnosť nastavenia toho ktorého hrotu individuálne.

Poznámka : Odporúčam rovnako k spájkovačke dokúpť aj držiak rúčky. Je masívny a praktický aj pre odkladanie práve nepoužívaných hrotov, rovnako je v ňom miesto pre čistiacu špongiu, či drôtenku, takže máte všetko potrebné príslušenstvo pokope.

Doporučenia a možné "úpravy"

Na margo plastovej verzie skrinky, je PE vodič spojený zo svorkou E spájkovacieho hrotu. Ak môžte, tak sa pri výbere zamerajte na hliníkové prevedenie, síce je o trochu drahšie, ale spájkovačku si tiež nekupujete každý deň a určite chcete, aby vám čo to vydržala. A keď už sme pri tých úpravách, tak v prvom rade je vhodné vykonať dodatočné zemnenie krátkym kusom zeleno žltého vodiča zo svorky PE napájacieho konektora o šasí skrinky na ktoré "súdruhovia" tak trocha v rámci úsporných opatrení asi pozabudli. Rovnako je vhodné nalepiť na dno a boky spodného hliníkového dielu izolačnú fóliu. Pokiaľ máte jednu zvyšnú 4 mm zdierku, môžte ju pomocou vyvŕtaného otvoru upevniť na zadný panel skrinky a prepojeiť ju cez 1 MOhm rezistor k šasí skrinky. Získate tak ESD pripojenie, napríklad pre váš antistatický náramok bez ktorého sa nezaobíte najmä pri práci s citlivejšou elektronikou. Ďalším "vylepšením" je zlepšenie výdrže "žltej" zálohovacej batérie. Konštruktéri tejto v celku podarenej spájkovacej stanice totižto spravili "chybu v konštrukcii", ktorou je SMD rezistor na prednej doske ovládacej logiky, ktorý je označený ako R10 (na fotografii vyššie). Opatrne ho odstráňte z PCB - zabránite tak zbytočnému nechcenému vybíjaniu kapacity záložnej batérie práve cez tento zbytočný rezistor. Rovnako, ak by bola batéria upevnená o chladič, či transformátor - nalepte ju radšej na dno skrinky. Možné teplo jej nesvedčí a rovnako ani elektromagnetické pole indukvané transformátorom. Ešte poznamenám, že táto batéria má za úlohu zálohovať pamäť mikrokontroléra a uložené užívateľské nastavenia v nej, takže ak nechcete zakaždým meniť batérie a nastavovať opätovne stanicu, tak určite spravte túto úpravu. Ešte jedno zistenie a to také, že som preskúmal niekoľko dosiek tejto verzie sa na niektorých tento rezistor objavuje a na niektorých nie, takže si skotrolujte svoje dosky a v prípade potreby tento rezistor odstráňte, ak by sa zálohovacia batéria vybíjala. Zaujímavá riešenie, by bolo doplniť stanicu aj o konektor externého napájania a napájať ju tak napríklad z výkonného accupacku, čo je výhoda najmä pre občasné práce v teréne. Prípadný accupack môžte zabudovať do prázdnej skrinky, nakoľko ich je dostať za pár eur a v mieste displeja ju môžte opatriť voltmetrom.

Poznámka : Sem tam sa stane, že stanica po prvom zapnutí zobrazuje chybový stav "ERROR" bez zjavnej príčiny. Svoje o tom vie aj kolega Jirka, ktorého som spomenul na úvode. Príčin môže byť niekoľko - prvou môže byť poškodený MOSFET, druhou vymené vodiče napájajúce spájkovaciu rúčku buď v koncovke, alebo na PCB spájkovacej rúčky, no a treťou poškodený NTC senzor na rúčké. Závada sa v tomto prípade prejaví tak, že teplota hrotu vystúpa na maximálnu teplotu a spájkovací hrot je doslova červený. Ak je to váš prípad, okamžite vypnite stanicu aby ste nezničili spájkovací hrot a skontrolujte si to ešte pred podaním prípadnej reklamácie ak už oprava nie je možná.

Záver

Nevravím, že sa jedná o "prelomovú" spájkovaciu stanicu, ale o veľmi dobrú spájkovaciu stanicu v pomere cena / výkon o čom svedčí jej prítomnosť na nejednom pracovnom stole. Síce má niekoľko malých chýb, ale nie je to nič také, čo by sa nedalo spraviť. Samozrejme, že ju nie je možné zrovnávať s drahými stanicami, ale na "domáce" spájkovanie sa jedná bezpochyby o luxus. Plusom je široká škála cenovo prijateľných spájkovacích hrotov, či rúčok, ako aj rýchlosť jej nábehu na prevádzkovú teplotu, presná regulácia teploty, široké možnosti nastavenia, automatické detekovanie typu hrotu a ich individuálna konfigurácia a preto ju jednoznačne môžem odporučiť na každý pracovný stôl, nakoľko je ju nemožné zrovnávať s ostatnými lacnými stanicami. Kto ju už má, tak mi určite dá za pravdu, žeby ju už nemenil.

Kde kúpiť?

Spájkovacia stanica KSGER T12 STM32 2.1S -  klikni (Banggood)

Spájkovacie hroty pre spájkovaciu stanicu - klikni (Banggood)

Spájkovacie hroty pre spájkovaciu stanicu - klikni (Aliexpress)

Teplomer FG-100 - klikni (Aliexpress)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 270.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button