Redmond, máme problém: Windows 11 výrazne spomaľujú niektoré disky NVMe SSD

Redmond, máme problém: Windows 11 výrazne spomaľujú niektoré disky NVMe SSD
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  319 zobrazení
3
 0
Počítače a výpočtová technika

Windows 11 prirábajú niektorým používateľom vrásky na čele. Tentokrát sa objavujú pomerne početné hlásenia o nižšom výkone diskov SSD NVMe, ktorý bol zaznamenaný pri používaní tohto operačného systému. Sťažnosti postihnutých možno nájsť napríklad v niekoľkých vláknach na diskusnom webe Reddit aj na fóre podpory Microsoftu.

Na celej udalosti je smutná predovšetkým skutočnosť, že nejde o žiadnu novinku. Prvé správy o tomto probléme pochádzajú z obdobia pred niekoľkými mesiacmi, kedy bol systém Windows 11 ešte vo fáze testovacieho náhľadu. Sťažnosti používateľov však pretrvávajú aj dva mesiace po jeho uvedení na trh.

Windows 11 spomaľujú SSD

Užívatelia podkladajú svoje tvrdenia meraním v obľúbených benchmarkových aplikáciách CrystalDiskMark a AS-SSD. Podľa zobrazovaných výsledkov môže byť výkon diskov NVMe v systéme Windows 11 v niektorých prípadoch až niekoľkonásobne nižší.

Najčastejšie je problémom výrazne nižší výkon pri náhodnom zápise dát. Väčšina ostatných meraných ukazovateľov nie je ovplyvnená. Nižšie uvedený benchmark, ktorý na Reddite zdieľal užívateľ MahtiDruidi, porovnáva rovnaký SSD disk so systémom Windows 10 a Windows 11.

Porovnanie výkonu disku pod Windows 10 a Windows 11

Deklarované problémy sa ale dosť líšia, pretože rôzne disky zrejme vykazujú odlišné príznaky. Zatiaľ čo niektoré sa stretávajú so zníženou rýchlosťou vstupno/výstupných operácií, iné vykazujú spomalenie rýchlosti čítania/zápisu. Hlásené zníženia výkonu obzvlášť vynikajú v porovnaní so systémom Windows 10.

Hľadanie príčiny

Zdroj problému zatiaľ nebol jednoznačne identifikovaný, ale objavilo sa niekoľko teórií o možných príčinách. Jednou z tých, na ktoré používatelia pôvodne poukazovali, bolo, že zabezpečenie založené na virtualizácii (VBS) spôsobuje pokles výkonu SSD.

Neskoršie zistenia naznačujú, že problém súvisí s tým, na ktorej jednotke sú Windows 11 nainštalované. Pokiaľ benchmark spustíte na sekundárnom disku, budú výsledky zodpovedať inzerovaným hodnotám. Nižšie uvedený obrázok, ktorý zdieľal používateľ PleasedPen25317 na fóre podpory Microsoftu, ukazuje, aký veľký môže byť rozdiel pri porovnaní dvoch 2TB SSD Samsung 980 Pro NVMe v rovnakom počítači.

Rozdiel pri porovnaní dvoch 2TB SSD Samsung 980 Pro NVMe

Samsung 980 Pro je SSD disk štvrtej generácie, ale problémy sa týkajú aj starších diskov PCIe predchádzajúcej generácie. Rozdiel je obzvlášť markantný u diskov s takou vysokou teoretickou rýchlosťou, ako je tento, pričom disk bez systému Windows je takmer päťkrát rýchlejší.

Čakanie na opravu

Ďalší používatelia naznačujú, že príčina môže súvisieť s ovládačmi poskytovanými Microsoftom. „Pri ďalšom testovaní majú tento problém všetky moje disky NVMe, ktoré používajú ovládač od Microsoftu, ale disk Intel 905P, ktorý má vlastný ovládač poskytovaný Intelom, funguje na plný výkon,“ informoval Jeff C. na webe Feedback Hub. V tejto chvíli však ide o špekuláciu a problém môže byť niekde inde.

Posledné správy tvrdia, že najnovšia aktualizácia systému Windows 11, zostavenie 22000.348, mierne zlepšila výkon SSD, ale ten je stále na hony vzdialený tomu, čo bolo vidieť vo Windows 10.

Vývojár Neal Christiansen na Reddite tento problém priznal už pred troma mesiacmi, kedy bol systém Windows 11 až vo fáze testovacieho náhľadu. "Zdravím, pracujem v tíme súborových systémov spoločnosti Microsoft a tento problém skúmam," napísal vtedy. Nezostáva teda než dúfať, že v Redmonde čo najrýchlejšie pripraví opravu.

Zdroj : Zive.cz, Reddit, Microsoft, XDA-Devevelopers

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu a chceli by ste sa o ňu podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button