Regulovateľný výkonový rezistor 10Ω / 2A / 120 W

Regulovateľný výkonový rezistor 10Ω / 2A / 120 W
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  535 zobrazení
0
 0
Komponenty

Regulovateľný výkonový rezistor je veľmi užitočný v každom hobby laboratóriu. Môžete ním regulovať rýchlosť motorov, merať stabilizáciu napájacieho zdroja alebo variabilne zaťažovať výkonový zosilňovač. Jedným z najlacnejších rezistorov je séria J2354, ktorú si môžete kúpiť za približne 7,50 €.

Tento výkonový rezistor si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni

Obsah balenia

J2354 vyrába čínska spoločnosť Yueqing Lianying Import and Export Trade Co., výrobca špecializujúca sa na predaj lacných technických zariadení pre vzdelávanie. Reostat je dodávaný v elegantnej krabičke so štvorstránkovou príručkou s niektorými príkladmi použitia. Bohužiaľ, je napísaný výlučne v čínštine, takže z toho nebudete mať veľa úžitku.

Obsah balenia.

Rozmery

V porovnaní s obrovskými reostatami, ktoré som videl, J2354 má skôr skromnejšie ​​rozmery: 150 mm x 30 mm x 55 mm, pozri obrázok nižšie.

Rozmery rezistora.

Konštrukcia rezistora

Ako ukazuje obrázok nižšie, tento lacný nastaviteľný výkonový rezistor nevyzerá až tak zle. Odporový drôt je navinutý na robustnom keramickom valci a posúvač sa hladko pohybuje dozadu a dopredu cez vodiacu tyč. Posuvný kontakt je vo forme vidlice, ktorá vytvára kontakt s odporovým drôtom na oboch stranách. Jedinou nepríjemnou vecou je to, že prípojné kontakty nie sú vybavené banánovými konektormi 4 mm, ale skrutkovými konektormi, pozri nižšie. Riešením by možno bola výmena týchto konektorov za normálne banánové konektory s priemerom 4 mm, takže bude môžné pripojiť klasické testovacie káble, a náklady na takúto úpravu by boli zanedbateľné.

Prevedenie úchytu konektora pre pripojenie vodiča k rezistoru.

Špecifikácie

Bohužiaľ, so špecifikáciami tejto série reostatov sa zaobchádza tak, akoby išlo o vládne tajomstvo, ale ako je to bežné u výrobko z tohto konca sveta ani nič nové. Niektoré veľmi stručné údaje sme našli až po prehľadaní niekoľko desiatok webov. Tieto údaje poukazujú, že maximálny výkon, ktorý je dovolené rozptýliť na týchto reostatoch, je 120 W a maximálne napätie, ktoré môžete pripájať medzi svorky, je 200 V. Toto je ovšem iba teoretická hodnota, pretože vzhľadom na dostupné hodnoty odporu zhrnuté v tabuľke nižšie, tak veľmi tomu čísla nenasvedčujú, že je možné, alebo bezpečné priviesť napätie 200 V na taký komponent. Na ďalšom mieste sme sa dozvedeli, že tolerancia hodnoty odporu je ± 10%.

Typ rezistora Rozsah odporu Maximálny prúd
J2354 0 Ω - 10 Ω 2.0 A
J2354 0 Ω - 20 Ω 2.0 A
J2354-1 0 Ω - 50 Ω 1.5 A
J2354-2 0 Ω - 200 Ω 1.25 A
J2354-3 0 Ω - 2000 Ω 0.3 A
J2354-4 0 Ω - 5 Ω 3.0 A

 

Testovanie verzie 20 Ω J2354

Tolerancia hodnoty odporu

Na takom jednoduchom komponente nie je toho veľa čo testovať. Najzaujímavejšia je samozrejme tolerancia hodnoty odporu a zmena odporu v závislosti od teploty. Na test bola použitá vzorka s odporom 20 Ω. Použitím zdroja konštantného prúdu sme aplikovali presné prúdy cez celý odpor reostatu a po zahriatí na konečnú teplotu zmerali napätie na komponente. Týmto spôsobom je možné pomocou Ohmovho zákona rýchlo vypočítať odpor. Na meranie teploty odporového drôtu sme použili termočlánok. Urobili sme to zovretím termočlánku pod posuvným kontaktom. Výsledky týchto testov sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke.

Prúd (A) Napätie (V) Odpor (Ω) Teplota (°C)
0.1 A 1.85 V 18.50 Ω 22 °C
0.5 A 9.33 V 18.66 Ω 75 °C
1.0 A 18.81 V 18.81 Ω 175 °C
1.5 A 28.41 V 18.94 Ω 244 °C
2.0 A 38.16 V 19.08 Ω 373 °C

 

Interpretácia tabuľky

Najprv si treba všimnúť, že testovaná vzorka s hodnotou 18,50 Ω, pri izbovej teplote  je v rámci danej tolerancie ± 10%. Druhým je, že odpor má kladný teplotný koeficient. Čím je drôt teplejší, tým vyšší je odpor. Čím je materiál teplejší, tým viac atómových vibrácií sa vytvára v materiáli a tým väčší odpor majú elektróny, ktoré tečú cez materiál. Tretím pozoruhodným bodom je extrémne vysoká teplota odporového drôtu pri maximálnom prúde, ktorý môže pretekať cez odpor. J2354 sa však pri tejto teplote veľmi dobre drží. Keramický valec dokáže túto teplotu bez ujmy vydržať a koeficient rozťažnosti odporového drôtu je veľmi nízky, takže vinutia zostávajú na valci bez viditeľnej deformácie. Pretože vinutia majú iba veľmi malú kontaktnú plochu s konštrukciou (dva klzné kontakty), zostávajú ostatné komponenty celkom chladné. Aj po pätnástich minútach zapojenia a pretekajúcom prúde 2 A reostatom zostáva teplota v skrutkových spojoch konštatntne na 122 ° C. Štvrtým bodom je, že špecifikácia maximálneho výkonu 120 W, ktorá  je nsamozrejme nezmysel. Ak teplota odporového drôtu už pri záťaži do 76 W stúpne na 373 ° C, dá sa očakávať, že pri záťaži 120 W bude celý reostat fungovať ako elektrické vykurovacie teleso. Preto vážne neodporúčame testovať systémom "čo to dá"!

Merný odpor prípojných kontaktov

Ak nastavíte jazdec do ľavej krajnej polohy, alebo pravej polohy, reostat by mal mať odpor presne nula ohmov vzhľadom na ľavú alebo pravú stranu. Toto je ľahké otestovať umiestnením reostatu do týchto extrémnych polôh, prejsť ním prúdom 2 A a zmeraním úbytku napätia cez kontakty reostatu. Výsledky:

  • Posuvný kontakt úplne vľavo: 0,007 Ω
  • Posuvný kontakt úplne vpravo: 0,006 Ω

Sú to malé hodnoty, čo je dobré aj keď merania boli vykonané dvakrát a dávajú takmer rovnaké hodnoty.

Záver

Tieto reostaty sú užitočným a lacným doplnkom do každého hobby laboratória. Väčšina vecí, ktoré testujem, sa bude čo najskôr predávať, ale tento reostat si naozaj ponechám!

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!

Tento výkonový rezistor si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni

Táto stránka obsahuje affliate odkazy pre nákup vybraných produktov. Pokiaľ nás chcete podporiť malou sumou pri písaní našich recenzií budeme radi. Ďakujeme vám



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button