Reproduktorová sústava UMD365

Reproduktorová sústava UMD365
Andy Gabko Pridal  Andy Gabko
  2840 zobrazení
14
 1
Audio zapojenia

Takže, rád by som Vám predstavil môj zatiaľ najväčší, polročný projekt, na ktorom som sa "namakal zo všetkých hračiek čo som doteraz robil zrejme najviac". Jedná sa o pasívne reproduktorové sústavy UMD365, ktoré navrhol, zmeral, spočítal, vydelil a vynásobil môj dobrý známy z fóra  TheLastUnicorn (TLU), a ja mu za jeho snahu, čas a chuť venovať niečo ľudstvu ZADARMO! nesmierne ďakujem.

Ale pekne od začiatku...

Už dlhší čas som rozmýšľal, že si urobím reproduktorové sústavy, ktoré budem mať aj do budúcna, ktoré sa budú môcť rovnať aj drahšej konkurencií a ktoré budú samozrejme perfektne hrať a budú aj skvelo vyzerať! V tom čase ma zavolal Penjo na posluchovú akciu do Streženíc, kde sa jeho UMD365 nachádzali a tak som mal možnosť vypočuť si ich na vlastné uši a dokonca nie len to, ale ich aj porovnať s inými ! Samozrejme, bola to láska na prvé počutie. Ako sa povedalo na jednom fóre, "sú to také malé skvosty", proste treba vidieť, treba počuť.

Stavba / konštrukcia (keďže jeden pár nestačí, robili sa naraz 4 páry)

Keďže mám švagra, ktorý robí v stolárskej firme, nebol problém zohnať akýkoľvek materiál, a tak padla voľba na surovú MDF hrúbky 22mm. Všetky spoje sú spájané na "tupo", zadná stena a "kastlík" pre stredový a výškový reproduktor sú navyše ešte aj zoskrutkované. Aby sa docielila absolútna a dokonalá pevnosť a tesnosť, všetky spoje sú nielen lepené, ale naviac aj spájané drevenými lamelami. Týmto sa docielilo, že sú reproduktorové sústavy krásne vzducho-tesné a tuhé. Samozrejme v strede každej reproduktorovej sústavy sa naviac nachádza ešte výstuha, ktorá len dopomohla k dokonalej pevnosti a tuhosti celej reproduktorovej sústavy, nehovoriac o tom, že každý spoj bol naviac ešte nanovo zaliaty lepidlom pre absolútnu tesnosť spojov. Vnútorné steny, sú oblepené akustickým rúnom hrúbky 4 - 5cm, a samozrejme kastlík je vyplnený komplet. Aby nevznikal tunel za stredovým reproduktorom, bolo potreba ešte zraziť hrany za otvorom reproduktora.

Použité reproduktory

Design

Nakoľko som sa chcel trochu odlíšiť od klasických konštrukcií bední, kde tvar bedne je klasický kváder s ostrými hranami, vymyslel som si oblé hrany na vrchu a spodku bední, cele predné čelo má zrazenie nie 45°, ale rádius po celom obvode a keďže mi to stále nestačilo chcel som ešte aby predná stena bola k bedni "nepriznaná" to znamená, že je menšia z každej strany o 4mm. Je to síce len designový prvok, avšak zabrať to dalo neskutočne veľa roboty, avšak keď sa chce, všetko sa dá. Týmto by som chcel poďakovať môjmu dobrému kamarátovi Štefanovi, ktorý mi s hranami pomohol a nielen s tým, ale aj samotným lakovaním prednej steny (čela bedne) a môjmu švagrovi, ktorý mal neskutočnú trpezlivosť pri mojom vymýšľaní a ktorý ma neskutočnú presnosť v rezaní a navrhovaní, "kto umí, ten umí !"

Povrchová úprava

Keďže som si vybral materiál MDF, mohol som si prakticky s bedňami robiť čo len chcem, a práve preto som dlho rozmýšľal ako vlastne bude vyzerať konečný vzhľad bední. Za toto by som sa chcel poďakovať, aj mojej polovičke, ktorá pomohla pri výbere farebných kombinácií. Čo sa týka samotného povrchu bední, je urobený pomocou špeciálnej na mieru urobenej tapety od firmy DIMEX, ktorý mi vytvorili perfektne lepivú tapetu, ktorá nieje tenká ako vlas, má štruktúru dreva, je perfektne tvarovateľná a navyše je odolná vode, slnku, oderom, úderom, a pod. Predná stena, je lakovaná do matnej čiernej farby, v lakovni v Bánovciach, kde sa samotná firma venuje lakovaniu práve MDF materiálom, a aj keď to z fotiek nieje až tak vidieť, predné čelo má na sebe až 11 vrstiev laku ! Je vidieť, že lakovanie robili profesionáli a som rád, že som si dal poradiť, a nerobil som to doma, kto niekedy lakoval doma MDF, vie, že treba plniče a podobné somarinky a to sa v domácich podmienkach proste nedá len tak...

Detail uchytenia reproduktora a povrchovej úpravy čelnej dosky.

Stavba

Nižšie je zobrazený priebeh stavby týchto sústav, tak povediac od ničoho k niečomu.

Zlepený korpus s priloženým predným čelom.

Detail predného čela s vyfrézovanými otvormi pre reproduktory.

Prvotné zloženie na "nečisto".

Výstelka tlmenia basovej časti.

Osadenie výhybky a prípojnej kabeláže.

Výhybky.

Detail použitej tapety, ktorá verne imituje svojou štruktúrou drevený povrch.

Detail prípojného terminálu reprosústavy.

Detail terminálu.

Stredový reproduktor.

V priestore.

Osadenie a zapustenie výškového reproduktora.

Basový reproduktor.

Konečný výsledok.

Záver / zvuk / zhodnotenie

Čo sa týka mojej polročnej práce, osobne som nadmieru spokojný a nielen ja, ale aj hrdý ďalší dvaja majitelia bedničiek, a zvyšok budete musieť posúdiť Vy sami, nieje problém prísť vypočuť, stojí to naozaj za to.

Ja osobne som rád, že som konečne dokázal urobiť niečo fakt poriadne a dotiahnuť to do absolútneho konca. Zvyšok už zvážte Vy sami, budem rád, ak sa vyjadríte prípadne napíšete postrehy a pod... Prakticky som celý projekt fotil od začiatku, od obrovskej dosky až po samotné hotové bedne, avšak nebudem to sem všetko dávať, zbytočne by som to tu len zapratal fotkami.... Ku koncu by som chcel len zhodnotiť zvuk, a ako sa vyjadril už môj ujo, "bedničky hrajú krásne medovo a zároveň neskutočne presne a prekvapujúco", malé no zároveň dospelé bedne.

Nespomenul som akurát ceny, celkové náklady na stavbu (nepočítam moju robotu, šikovnosť že mám známych a robotu švagra) ma vyšli niečo málo cez 400€ za pár.

 

V konečnom dôsledku reprosústavy elegantne ladia s nábytkom.

Ak sa bude konať aj tento rok posluchová akcia, je dosť možné, že ak budem pozvaný samozrejme, reproduktorové sústavy tam budú, takže bude možnosť si ich aj vypočuť, avšak nieje problém dohodnúť sa a prísť si ich aj osobne vypočuť.

Ešte by som chcel spomenúť, že jeden pár bedničiek ostal a teda je na predaj v inzercii na ElektroLab.eu - klikni

 

Autor konštrukcie: Andrej Gabko - (Gabki)

Kontakt na autora - klinkni

Pokiaľ sa vám článok páčil - nezabudnite ho ohodnotiť hviezdičkami - Ďakujeme.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Marian Tkáč pred 2 rokmi

Pekná práca.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button