Robert Noyce - spoluautor predchodcu integrovaného obvodu a procesora

Robert Noyce - spoluautor predchodcu integrovaného obvodu a procesora
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  241 zobrazení
3
 0
História elektroniky
   

Bob Noyce mal prezývku "starosta Silicon Valley", a bol jedným z prvých vedcov, ktorí v tejto oblasti pracovali - dávno predtým, ako si táto časť Kalifornie vyslúžila názov Silicon. Počas svojej kariéry viedol dve spoločnosti, ktoré mali najväčší vplyv na kremíkový priemysel: Fairchild Semiconductor a Intel. Vynašiel tiež integrovaný čip, čo bol jeden zo základných kameňov na ceste k mikroprocesorom v dnešných počítačoch.

Noyce, bol synom kazateľa, ktorý sa narodil 12 Decembera 1927.  Vyrastal v meste Grinnell v štáte Iowa. Na Grinnell College študoval fyziku a počas štúdia prejavoval až zarážajúce sebavedomie.  Vždy bol vodcom davu.  To sa občas mohlo obrátiť proti nemu - miestni farmári ho neschvaľovali a neboli ochotní rýchlo odpustiť, keď urobil niečo také, ako napríklad ukradol prasa na univerzitné luau.  Za tento žartík Noycea takmer vylúčili, hoci farmár o ňom vedel len preto, že sa Noyce priznal a ponúkol, že zaň zaplatí.

Počas štúdia na vysokej škole sa Noyceov profesor fyziky Grant Gale dostal k dvom z prvých tranzistorov, ktoré kedy vyšli z Bell Labs.  Gale ich ukázal svojej triede a Noyce bol z nich hotový.  Táto oblasť však bola mladá, takže keď Noyce v roku 1948 nastúpil na doktorandské štúdium na MIT, zistil, že o tranzistoroch vie viac ako mnohí jeho profesori.

Po krátkom pôsobení pri výrobe tranzistorov pre elektronickú firmu Philco sa Noyce rozhodol, že chce pracovať v spoločnosti Shockley Semiconductor.  V jeden deň odletel s manželkou a dvoma deťmi do Kalifornie, kúpil si dom a išiel navštíviť spoločnosť Shockley, aby ju požiadal o prácu - v tomto poradí.

Zradcovská osmička pri založení Fairchild Semiconductor /Foto: Wayne Miller/

Ako to už bolo, Shockleyho a Noyceova vedecká vízia - a ego - sa stretli.  Keď sa sedem mladých výskumníkov v spoločnosti Shockley semiconductor zišlo, aby zvážili odchod zo spoločnosti, uvedomili si, že potrebujú vodcu.  Všetci siedmi si mysleli, že 29-ročný, ale sebavedomý Noyce je prirodzenou voľbou.  Noyce sa stal ôsmym členom skupiny, ktorá v roku 1957 opustila spoločnosť Shockley. V roku 1957 spoluzakladal spoločnosť Fairchild Semiconductor a v roku 1968 spoločnosť Intel. Spolu s Jackom Kilbym sa zaslúžil o vynález integrovaného obvodu alebo mikročipu. Kilbyho vynález bol síce o šesť mesiacov skorší, ale ani jeden z nich neodmietol titul spoluvynálezcu.

Zakladatelia Intelu Robert Noyce a Gordon Moore pred budovou firmy v roku 1970

Noyce bol generálnym riaditeľom spoločnosti a počas svojho pôsobenia v nej vynašiel integrovaný čip - kremíkový čip s mnohými tranzistormi vyleptanými naraz. To bola prvá revolúcia v polovodičovom priemysle, ktorú spôsobil.  V spoločnosti Fairchild zostal až do roku 1968, keď spolu s Gordonom Moorom odišiel a založil Intel.  V spoločnosti Intel dohliadal na vynález mikroprocesora Teda Hoffa - to bola jeho druhá revolúcia.

V oboch spoločnostiach Noyce zaviedol veľmi neformálnu pracovnú atmosféru, ktorá sa stala kultúrnym stereotypom fungovania kalifornských spoločností.  Ale spolu s touto otvorenou atmosférou prišla aj zodpovednosť.  Noyce sa poučil zo Shockleyho chýb a dal svojim mladým, šikovným zamestnancom fenomenálny priestor na to, aby dosiahli, čo chcú, čo v mnohých ohľadoch definovalo štýl práce v Silicon Valley, bol to jeho tretí prevrat.

V poslednom rozhovore sa Noycea opýtali, čo by urobil, keby bol "cisárom" Spojených štátov. Okrem iného povedal, že by "zabezpečil, aby sme pripravili našu ďalšiu generáciu na rozkvet v dobe špičkových technológií. A to znamená vzdelávanie tých najnižších a najchudobnejších, ako aj na úrovni postgraduálneho štúdia".

V júli 1959 prihlásil americký patent 2 981 877 "Semiconductor Device and Lead Structure", typ integrovaného obvodu. Toto nezávislé úsilie bolo zaznamenané len niekoľko mesiacov po kľúčových zisteniach vynálezcu Jacka Kilbyho. Za spoluvynález integrovaného obvodu a jeho celosvetovo transformačný vplyv ho vyznamenali traja prezidenti Spojených štátov.

Nakoniec získal šestnásť patentov.

Noyceovi bola v roku 1978 udelená medaila cti IEEE "za jeho prínos ku kremíkovému integrovanému obvodu, ktorý je základným kameňom modernej elektroniky". V roku 1979 mu bola udelená Národná medaila za vedu. V roku 1990 mu Národná akadémia inžinierstva udelila Draperovu cenu.

V roku 1989 bol Noyce uvedený do podnikateľskej siene slávy Junior Achievement v USA.

Robert Noyce zomrel na zlyhanie srdca v roku 1990 vo veku 62 rokov. 

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 300.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button