Sada meracích - testovacích káblov DANIU P1036

Sada meracích - testovacích káblov DANIU P1036
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  611 zobrazení
3
 1
Recenzie meracej techniky

Za jeden meter dlhý testovací vodič z Číny zaplatíte 1.38 €€, zatiaľ čo rovnaký druh káblov od značiek ako Hirschmann, alebo Voltcraft je oveľa drahší. Sú tieto lacné čínske káble horšie v kvalite alebo v elektrických parametroch?

Kde kúpiť?

Sada meracích káblov DANIU P1036 (10ks) - klikni (Banggood)

4mm s dĺžkou 1 m

Bola vybraná vzorka od troch rôznych značiek

Káble, ktoré používate najčastejšie, sú káble so zástrčkou 4 mm na oboch stranách. Tieto káble sú dostupné v rôznych veľkostiach, ale jeden meter je štandardná dĺžka dodávaná takmer všetkými výrobcami. Preto som ich vybral pre tento test.

Dodávateľ 1: Daniu

Čínska značka Daniu dodáva pod kódom P1036 sadu desiatich takýchto káblov v 2 x 5 farbách za cenu 13.87 €, teda za 1.38 € jeden kus (cena bez poštovného). Všetky známe čínske predajné stránky, ako sú Banggood a AliExpress, majú tieto káble vo svojej ponuke. Rovnako ako u takmer všetkých čínskych výrobkov sa nevenuje pozornosť spôsobu balenia káblov pred prepravou. V tomto prípade to znamená, že desať káblov je vložených do príliš malého plastového vrecka. Našťastie v tomto prípade nehrozí zlomenie izolácie káblov, nakoľko je na ich izoláciu použitý kvalitné ohybné PVC, na rozdiel od lacného odpadu v podobe PVC káblov s piatimi medenými žilami, ktoré bývajú pribalené ako lacná náhrada za meracie vodiče v prípade lacných výrobkov, takže spôsob dopravy v tomto prípade nie je sám osebe problémom. O týchto kábloch bohužiaľ nie je veľa technických informácií:

  • Materiál kábla: PVC
  • Priemer kábla: 3,7 mm
  • Priemer konektora v najhrubšom bode: 4,3 mm
  • Plocha jadra: 1,4 mm
  • Maximálny prúd: 15 A.
  • Maximálne napätie: 1 000 V.

1 000 V musí byť, samozrejme, vtipom od výrobcu. Káble sú však určite vhodné na sieťové napätie 230 V.

Dodaná sada meracích káblov Daniu P1036.

Dodávateľ 2: Voltcraft

Táto "domovská" značka spoločnosti Conrad Electronic sa dodáva pod kódom 108608. Tento  testovací kábel, vyzerá takmer rovnako ako v prípade značky Daniu. Iba cena sa mierne líši: za jeden kábel zaplatíte 5,50 €. Tento kábel je k dispozícii v piatich farbách, ktoré má Daniu tiež. Za desať takýchto káblov preto prídete o 55,00 EUR alebo takmer štyrikrát viac ako za káble Daniu. Bohužiaľ, aj o týchto kábloch je málo technických informácií:

  • Materiál kábla: PVC
  • Plocha jadra: 1 mm²
  • Teplotný rozsah: 0 ° C ~ +80 ° C
  • Kategória: CAT 1

Oficiálny opis CAT 1 je: "Vhodné na merania na obvodoch, ktoré nemajú priame pripojenie k elektrickej sieti, napríklad baterky, fotoaparáty, mobilné telefóny a elektrické a elektronické zariadenia v automobiloch". Takže podľa tohto opisu nemôžete použiť káble Voltcraft na pripojenie k sieťovému napätiu! Nemyslíme si však, že existuje jeden elektrotechnik, ktorý ich používa v súlade s touto smernicou.

Kábel od Conrad Electronic pod značkou Woltcraft sa dodáva pod kódom 108608.

Dodávateľ 3: Hirschmann

Tento známy výrobca káblov dodáva rovnaký kábel pod typovým číslom MLN100 / 1, ktorého cena je 9,99 EUR (cena za jeden kus). Za desať kusov teda zaplatíte asi sto eur! Tento kábel je k dispozícii rovnako v piatich štandardných farbách. Pre tento kábel dodáva výrobca katalógový list, z ktorého získame nasledujúce informácie:

  • Materiál kábla: silikón, veľmi pružný
  • Priemer kábla: 3,7 mm
  • Plocha jadra: 1,0 mm²
  • Zloženie jadra: 259 x 0,07 mm
  • Maximálny prúd: 16 A.
  • Maximálne napätie: 30 Vac, 60 Vdc
  • Kontaktný odpor: 22 mΩ
  • Kategória: CAT 1

Skutočnosť, že 259 drôtov s priemerom 0,07 mm zapadá do povrchu 1,0 mm², sa na prvý pohľad nezdá veľmi dôveryhodná, ale skontrolujte to a uvidíte, že je to naozaj tak. Tento kábel firmy Hirschmann je "Odolný voči vysokým teplotám", čo v praxi znamená, že na ňom môžte držať horúci hrot spájkovačky bez toho, aby ste izoláciu roztavili, čo sa stáva pri kábloch z PVC. Okrem toho je pod vrchnou veľmi tenkou farebnou vrstvou iná farba, takže ak sa izolácia poškodí a stratí tak svoju elektrickú pevnosť, dostanete optickú výstrahu.

Kábel od spoločnosti Hirschman pod katalógovým označením MLN100 / 1.

Prvý záver

Z informácií, ktoré poskytli výrobcovia, je však možné konštatovať, že spoločnosť Hirschmann venuje svojim káblom oveľa väčšiu pozornosť ako ostatní dvaja dodávatelia. Z hľadiska vzhľadu a jednoduchého použitia je tento kábel určite lepší. Ale či to odôvodňuje priepastný cenový rozdiel pre elektrotechnika alebo amatéra?

Optické porovnanie: zástrčky

Nie je medzi nimi veľký rozdiel

Je zrejmé, že káble Hirschmann sú vynikajúce, pokiaľ ide o výber materiálu samotného kábla. Existujú však aj ďalšie kvalitatívne rozdiely, ktoré vysvetľujú cenový rozdiel? Potom sa samozrejme pozrieme na zástrčky. Pozlátené, postriebrené, poniklované? Na fotomontáži nižšie sú porovnané vzhľadovo tri zástrčky. Tieto tri káble sú vybavené takzvanými "lamelovými zástrčkami". Lamely zabezpečujú dobrý kontakt v zásuvke a mechanickú pevnosť spojenia. Lamely na všetkých troch svorkách sú vyrobené z niklu (meď). Podľa údajov firmy Hirschmann sú čepele zátky vyrobené z berylia a meďi, respektíve zliatiny medi s 0,5% až 3,0% berylia. Táto zliatina má veľmi vysoké mechanické hodnoty a je vhodná na použitie pri vysokých teplotách a tam, kde môže hrať opotrebenie dôležitú úlohu.

Porovnanie zástrčiek meracích káblov.

Bezpečnosť dotyku

Pozoruhodné je, že zástrčky Daniu a Voltcraft sú oveľa bezpečnejšie na dotyk ako zástrčky Hirschmann. Pri tejto zástrčke bude váš prst v kontakte pri vypadnútí zo zástrčky s kovovým kolíkom zástrčky.

Vnútorný odpor

Jediný merateľný parameter

Môžeme merať iba vnútorný odpor všetkých parametrov tohto kábla. Je to najdôležitejší parameter, ktorý výrobcovia s výnimkou firmy Hirschmann nezverejňujú. Kábel Hirschmanna má "kontaktný odpor" 22 mΩ. Čo to však znamená, nie je jasné. Je to kontaktný odpor jednej zástrčky v jednej štandardnej zásuvke? Alebo je to vlastný odpor kábla? Parameter, ktorý jediný má praktický význam, je celkový odpor kábla, t.j. z jednej zásuvky do druhej. Zmerané bolo všetkých desať dodaných káblov Daniu.

Ako odmerať odpor v rozsahu mΩ ?

Toto nie je možné zmerať priamo na multimetri, pretože meranie tak malého odporu je úplne nespoľahliv. Jedinou metódou je použitie Kelvinovej techniky. Cez odpor, ktorý sa má zmerať, preteká veľký, presne známy jednosmerný prúd. Pomocou multimetra môžete zmerať úbytok napätia, ktorý tento prúd spôsobuje cez odpor. Je pravda, že toto napätie je v mV rozsahu, ale u väčšiny multimetrov je možné také malé meracie napätie presne zmerať.

Príprava a nastavenie pre merania

Na nasledujúcom obrázku je nákres nastavenia merania, ktorý sme urobili na meranie odporu káblov Daniu. Laboratórny zdroj je nastavený ako zdroj konštantného prúdu, obvod napájame jednosmerným prúdom 7 A cez dve zásuvky a testovaný kábel. K rovnakým terminálom je pripojený digitálny multimeter nastavený na dosah 999,9 mV. Podľa ohmovho zákona môžete ľahko vypočítať celkový odpor kábla: vydeľte úbytok napätia v mV 7 a získajte odpor kábla v mΩ.

Princíp merania odporu v rozsahu mΩ.

Výsledky merania

Výsledky merania sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Ako sa ukázalo, všetkých desať dodaných káblov má približne rovnaký vnútorný odpor. Priemerná hodnota je 29,05 mΩ, čo nie je až tak zlé a povedal by som, že na túto cenovú kategóriu je to vynikajúci výsledok.

Meraný kábel Nameraná hodnota v mΩ
Červený - 1 28.8 mΩ
Červený - 2 28.5 mΩ
Čierny - 1 26.8 mΩ
Čierny - 2 29.8 mΩ
Modrý - 1 30.3 mΩ
Modrý - 2 31.3 mΩ
Zelený - 1 28.3 mΩ
Zelený - 2 26.8 mΩ
Žltý - 1 29.8 mΩ
Žltý - 2 30.1 mΩ

 

Záver tohto testu

Aj keď musím pripustiť, že väčšinu parametrov takýchto káblov nemám možnosť vyskúšať, musím aj tak dospieť k záveru, že, ak budete tieto káble používať v súlade s bezpečným používaním tak ich môžem vrelo odporučiť. Viem, sú tu aj iné značky ako je vyššie uvedený Voltcraft, ale po pravde je to "IBA" lepšie Daniu, takže platíte viac za značku, ako za kvalitu. U značky Hirscmann je je to trocha iné, nakoľko túto triedu káblov si určite nekúpite, pokiaľ je pre vás elektronika ako hobby.  Zdá sa, že u väčšiny výrobcov musíte platiť viac za značku a logo ako za kvalitu.

Kde kúpiť?

Sada meracích káblov DANIU P1036 (10ks) - klikni (Banggood)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Tomáš Hujčák pred 3 rokmi

škoda že ste tie káble neporovnali medzi sebou aby z toho bol nejaký zmysluplný výstup. Takto viem len že je tam rozdiel v cene.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button