Se společností Metra Blansko měříte už 110 let

Se společností Metra Blansko měříte už 110 let
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  242 zobrazení
2
 0
História elektroniky

Tradiční značka firmy METRA BLANSKO s.r.o. s více než stoletou tradicí je pro široké spektrum zákazníků symbolem kvalitních a přesných výrobků a služeb. Od roku 2009 patří METRA BLANSKO s.r.o. do skupiny firem Blue Elephant – BEC Investment a.s.

Historie firmy

V roce 1911 začali v malé dílně v Blansku nedaleko Brna vyrábět elektrické měřicí přístroje, a to jako první v tehdejším Rakousko-Uhersku a jedni z prvních v Evropě. Byla to doba výrazného technického a průmyslového rozvoje, kdy parní a první elektrické stroje se už bez elektrického měření nemohly obejít. U počátků výroby elektrických měřicích přístrojů v Blansku stál významný český vynálezce Ing. Erich Roučka. Své nápady projednával ve Spojených státech i s Thomasem A. Edisonem. Jeho dílna se brzy rozrostla na malou továrnu. Zaměstnanci si pod vedením Ing. Roučky rychle osvojili novou techniku a výrobky továrny si získávaly dobrou pověst na trhu.

Český vynálezce Ing. Erich Roučka

Válečné dodávky za první světové války umožnily rozšíření a modernizaci výroby a počet zaměstnanců se rozrostl na 120. Konec války a s ním ukončení vojenských zakázek si vynutily změnu výroby. Majitel překlenul toto složité období zavedením doplňkové výroby kuchyňských vah, brzy se však vrátil k výrobě měřicích přístrojů. Začínají se vyrábět i složitější a náročnější přístroje – laboratorní můstky, dekády a v roce 1929 i první registrační přístroje. Velkým rozmachem prošla firma ve druhé polovině dvacátých let, kdy se začaly projevovat zkušenosti, které si Ing. Roučka přivezl ze své studijní cesty do Ameriky, uskutečněné v letech 1919 až 1921. Zavedl jako první v Evropě sériovou výrobu automatických kotelních regulací, nazvaných se souhlasem Karla Čapka „Roučkovy roboty“. Měřicí přístroje a kotelní regulátory pod značkou ER se staly známými nejen v Evropě, ale i v zámoří. Nalezly široké uplatnění v dílenských a elektrárenských provozech, při stavbě a kontrole elektrorozvodných soustav a v řadě laboratoří. Byly zkonstruovány rovněž přístroje pro těžké podmínky hutního a důlního prostředí, značná část produkce byla instalována v palubní výzbroji námořních lodí i v jiných náročných aplikacích. U jejich zrodu stála vždy klíčová postava tohoto období historie firmy – Ing. Erich Roučka, člověk s obdivuhodnou tvůrčí invencí a neobyčejnou pracovní pílí, člověk, který dovedl spojit možnosti nových technologií s potřebami praxe. Za války byl nucen ve své továrně vyrábět odlitky pro německou armádu, továrna však byla bombardována a velmi silně poničena. Roučka již dále v podnikání nepokračoval, od roku 1952 pracoval ve Výzkumném ústavu energetickém v Brně, kde již ale jeho návrhy nebyly realizovány. V roce 1959 se rozhodl emigrovat do Západního Berlína, několik let byl zaměstnancem firmy AEG.

O jeho neobyčejné invenci a píli svědčí fakt, že za dobu svého plodného života přihlásil k patentování kolem 850 vynálezů, z nichž většinu úspěšně realizoval. Historické exponáty původních Roučkových elektrických měřicích přístrojů a kotelních regulátorů zůstávají i dnes jedním z názorných dokladů našich průmyslových tradic. Po roce 1990 naše společnost METRA BLANSKO s.r.o. prošla úspěšnou transformační etapou. Privatizace kuponovou metodou vytvořila předpoklady dalšího rozvoje. Společnost aktivně sleduje a zapracovává nejvyspělejší poznatky zvolených podnikatelských činností. Spolupráce se známými nadnárodními společnostmi přináší pozitivní dopady pro prosperitu společnosti METRA BLANSKO s.r.o.

Současnost

V současné době se METRA BLANSKO s.r.o. zabývá již výhradně vývojem, výrobou a prodejem tradičních přístrojů pro měření elektrických i neelektrických veličin.

Součastnost společnosti Metra Blansko

Kvalita a ekologie

Abychom mohli zaručit svým zákazníkům odpovídající kvality produktů a služeb, je zaveden Systém managementu jakosti podle normy ČSN EN ISO 9001:2016 a ISO 14001:2016.

Společnost Metra Blansko s.r.o. je zapojena do sběrného systému, s ohledem na novelu zákona o odpadech má uzavřenu smlouvu se společností ASEKOL a.s. dle zák.č.185/2001 Sb. a č. 7/2005 Sb., o zajištění kolektivního plnění, jejímž prostřednictvím se podílí na financování zpětného odběru a likvidace výrobků v oblasti měřící techniky.
Má uzavřenu smlouvu o sdruženém plnění se společností EKO-KOM a.s. a plní své povinnosti zajistit zpětný odběr a využití odpadu z obalů způsobem podle § 13 odst.1 písm.c) zákona o obalech. Zapojila se do Systému sdruženého plnění EKO-KOM pod klientským číslem EK – F00170054.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button