Sir Clive Sinclair tvorca legendárneho počítača Sinclair ZX80 a ZX81 a ZX Spectrum.

Sir Clive Sinclair tvorca legendárneho počítača Sinclair ZX80 a ZX81 a ZX Spectrum.
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  197 zobrazení
3
 0
História elektroniky

Sir Clive Sinclair, vynálezca a podnikateľ, ktorý sa zaslúžil o uvedenie domácich počítačov pre širokú verejnosť, zomrel vo veku 81 rokov (30. júla 1940 - 16. septembra 2021).

Jeho dcéra Belinda uviedla, že zomrel vo štvrtok ráno doma v Londýne po dlhej chorobe. Sinclair vynašiel vreckovú kalkulačku, ale preslávil sa predovšetkým popularizáciou domáceho počítača a jeho uvedením do britských obchodov na vyššej úrovni za relatívne dostupné ceny.

Mnoho súčasných titánov herného priemyslu začalo s jedným z jeho modelov ZX. Pre istú generáciu hráčov bol vybraným počítačom buď ZX Spectrum 48K, alebo jeho konkurent, Commodore 64.

57 -ročná Belinda Sinclairová pre Guardian povedala: „Bol to úžasný človek. Samozrejme, bol taký šikovný a vždy ho všetko zaujímalo. Moja dcéra a jej manžel sú inžinieri, takže by sa s nimi rozprával o technike. “

V 17 rokoch opustil školu a štyri roky pracoval ako technický novinár, aby získal finančné prostriedky na založenie spoločnosti Sinclair Radionics.

Sinclair ZX Spectrum. Fotografia: Stephen Cooper/Alamy

Začiatkom 70. rokov minulého storočia vynašiel sériu kalkulačiek navrhnutých tak, aby boli dostatočne malé a ľahké, aby sa zmestili do vrecka v čase, keď väčšina existujúcich modelov mala veľkosť menšej skrinky. "Chcel urobiť veci malé a lacné, aby k nim mali ľudia prístup," povedala jeho dcéra.

Jeho prvý domáci počítač ZX80 pomenovaný podľa roku, v ktorom sa objavil, priniesol revolúciu na trhu, aj keď od dnešných modelov mal ďaleko. Pri cene 79,95 libry v zostave a 99,95 libry v zmontovanom stave to bola zhruba pätina ceny vtedajších domácich počítačov. Predalo sa 50 000 kusov, pričom jeho nástupca ZX81, ktorý ho nahradil, stál 69,95 libry a predal sa 250 000. Mnoho veteránov z herného priemyslu začalo písať programy na dotykovej klávesnici a začalo sa hrať o hry, ako sú 3D Monster Maze a Mazogs. ZX80 a ZX81 ho veľmi zbohatli: v roku 2010 Sinclair pre Guardian povedal: „Do dvoch alebo troch rokov sme za rok dosiahli zisk 14 miliónov libier.“

V roku 1982 vydal ZX Spectrum 48K. Jeho gumené klávesy, podivný vizuál a plechový zvuk však nezabránili tomu, aby bol kľúčovým vo vývoji britského herného priemyslu. Obľúbené hry teraz už farebné, ktoré inšpirovali generáciu, zahŕňali Jet Set Willy, Horace Goes Skiing, Chuckie Egg, Saboteur, Knight Lore a Lords of Midnight a mnoho ďalších nezabudnuteľných herných titulov vtedajšej doby.

Sinclair sa stal známym, pretože jeho výrobky rýchlo mizli z regálov a v roku 1983 mu udelili rytiersky titul. Stal by sa však aj synonymom jedného zo svojich menej úspešných vynálezov - Sinclair C5 -, ktorý ho stál pomerne vysoké financie. Elektrická trojkolka C5 na batérie bola uvedená na trh v januári 1985, pričom Sinclair predpovedal predaj 100 000 kusov v prvom roku.

Sir Clive Sinclair predvádza svoje elektrické vozidlo C5 v roku 1985. Fotografia: PA Media

Ale tento projekt znamenal prepad a spoločnosť Sinclair Vehicles sa ocitla v nútenej správe do októbra toho istého roku. Recenzie vyjadrili obavy o bezpečnosť riadenia vozidla na bežných cestách a pri ostatných motoristoch, ako aj o vystavenie vodiča poveternostným živlom. Nasledujúci rok Sinclair predal svoju počítačovú firmu Amstradu.

Sir Clive Sinclair s vreckovým televízorom. Fotografia: Rex Features

Vreckový televízor Sinclair TV80 bol ďalším zariadením, podobne ako C5, ktoré sa neuchytilo, aj keď ľudia si teraz programy pravidelne prezerajú na mobilných telefónoch. A hoci nevyzerajú ako Sinclair C5, ktorý neskôr získal kultový status, dnes sú elektrické autá, samozrejme v móde.

Belinda Sinclair povedala: „Boli to nápady, výzva, ktoré považoval za vzrušujúce. Prišiel s nápadom a povedal: „Nemá zmysel sa pýtať, či to niekto chce, pretože si to nevie predstaviť.“

Osobne však nevyužíval svoje vlastné vynálezy. Jeho dcéra povedala, že nikdy nemal vreckovú kalkulačku, pokiaľ vedela, namiesto toho vždy nosil so sebou zvinovací meter. Raz dokonca povedal anketárom, že nepoužíva počítač a ani e-mail.

Mimo vymýšľania jeho záujmy zahŕňali poéziu, beh maratónov a poker. Objavil sa v prvých troch sériách televízneho seriálu Late Night Poker a vyhral finále prvej série spinoffu Celebrity Poker Club, keď porazil Keitha Allena.

Sinclair uviedol, že je nevyhnutné, že umelá všeobecná inteligencia jedného dňa povedie k vyhynutiu ľudí: „Akonáhle začnete vyrábať stroje, ktoré budú svojou inteligenciou súperiť s ľuďmi a prekonávať ich, bude pre nás veľmi ťažké prežiť. Je to jednoducho nevyhnutné."

V 80. rokoch bol Clive Sinclair tvárou britskej technologickej budúcnosti, z jednej časti vizionár, z jednej časti milý strýko a z jednej časti marketingový génius. Sir Clive Sinclair bol výnimočným tvorcom a konštruktérom a naštartoval revolúciu v podobe domáceho osobného počítača, za čo mu bez pochyby patrí česť a uznanie. Tento priekopník výpočtovej techniky zomrel 16.9.2021 vo veku 81 rokov.

Fotografie / Zdroj : Rex Features, PA Media, Stephen Cooper/Alamy, The Guardian



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button