SK hynix vyvíja PIM, akcelerátor AI novej generácie pre pamäte GDDR6

SK hynix vyvíja PIM, akcelerátor AI novej generácie pre pamäte GDDR6
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  103 zobrazení
1
 0
Počítače a výpočtová technika

Spoločnosť SK hynix 16. februára oznámila, že vyvinula PIM(1), pamäťový čip novej generácie s rozšírenými výpočtovými schopnosťami. Nová pamäť SK Hynix GDDR6-AiM tak začne používať skratku vo svojom názve, ktorá predstavuje označenie "Accelerator in Memory", čo znamená, že už nejde iba o klasickú "hlúpu" DRAM. Architektúra týchto čipov v skutočnosti už obsahuje základné výpočtové obvody, ktoré tak významne urýchľujú úlohy neurónových sietí.

Vo všeobecnosti sa uznáva, že pamäťové čipy ukladajú údaje a CPU alebo GPU ich následne spracúváva tak, ako ľudský mozog. Spoločnosť SK hynix v nadväznosti na spochybnenie takejto predstavy a v úsilí o inováciu v oblasti inteligentných pamätí novej generácie našla prelomové riešenie vďaka vývoju tejto najnovšej technológie.

Spoločnosť SK hynix plánuje koncom tohto mesiaca predstaviť svoj vývoj PIM na najprestížnejšej svetovej konferencii o polovodičoch 2022 ISSCC(2) v San Franciscu. Spoločnosť očakáva, že pokračujúce úsilie o inováciu tejto technológie priblíži pamäťovo orientované počítače, v ktorých polovodičová pamäť zohráva ústrednú úlohu, o krok bližšie k realite v zariadeniach, ako sú napríklad smartfóny a segment virtuálnej reality.

Ako prvý produkt, ktorý využíva technológiu PIM, vyvinula spoločnosť SK hynix vzorku GDDR6-AiM (Accelerator(3) in memory). GDDR6-AiM pridáva do pamäťových čipov GDDR6(4) výpočtové funkcie, ktoré spracúvajú dáta rýchlosťou 16 Gb/s. Kombinácia GDDR6-AiM s CPU alebo GPU namiesto typickej pamäte DRAM zvyšuje určitú rýchlosť výpočtov 16-krát. Všeobecne sa očakáva, že GDDR6-AiM sa bude používať na strojové učenie, vysoko výkonné výpočty a výpočty a ukladanie veľkých objemov dát.

GDDR6-AiM pracuje s napätím 1,25 V, čo je menej ako prevádzkové napätie 1,35 V v už existujúcich produktoch. Okrem toho PIM znižuje pohyb dát do CPU a GPU, čím znižuje spotrebu energie až o 80 %. To v súlade s tým pomáha spoločnosti SK hynix plniť svoj záväzok v oblasti riadenia ESG znížením emisií uhlíka zariadení, ktoré tento produkt prijímajú.

Spoločnosť SK hynix tiež plánuje predstaviť technológiu, ktorá kombinuje GDDR6-AiM s čipmi AI v spolupráci so spoločnosťou SAPEON Inc, ktorá sa nedávno oddelila od spoločnosti SK Telecom.

"Využívanie údajov umelých neurónových sietí sa v poslednom čase rýchlo zvyšuje, čo si vyžaduje výpočtovú technológiu optimalizovanú pre výpočtové charakteristiky," povedal Ryu Soo-jung, generálny riaditeľ spoločnosti SAPEON Inc. "Naším cieľom je maximalizovať efektivitu výpočtu dát, nákladov a spotreby energie spojením technológií oboch spoločností."

Ahn Hyun, vedúci oddelenia vývoja riešení, ktorý stál na čele vývoja najnovšej technológie a produktu, uviedol, že "spoločnosť SK hynix vytvorí nový ekosystém pamäťových riešení s využitím GDDR6-AiM, ktorý má vlastnú výpočtovú funkciu." Dodal, že "spoločnosť bude naďalej rozvíjať svoj obchodný model a smer vývoja technológií".

Zdroj : SK hinix,


(1) PIM (spracovanie v pamäti): Technológia novej generácie, ktorá poskytuje riešenie problémov s preťažením dát pre umelú inteligenciu a veľké objemy dát pridaním výpočtových funkcií do polovodičovej pamäte.

(2) ISSCC: Medzinárodná konferencia o polovodičových obvodoch sa tento rok bude konať virtuálne od 20. do 24. februára a jej témou bude "Inteligentný kremík pre udržateľný svet".

(3) Akcelerátor: Špeciálny hardvér vyrobený pomocou spracovateľských a výpočtových čipov

(4) Grafická pamäť DDR (GDDR): štandardná špecifikácia grafickej pamäte DRAM, ktorú definoval Joint Electron Device Engineering Council (JEDEC) a ktorá sa špecializuje na rýchlejšie spracovanie grafiky, pričom jej generácia prešla z GDDR3, GDDR5 a GDDR5X na GDDR6. V súčasnosti je to jeden z najobľúbenejších pamäťových čipov pre aplikácie umelej inteligencie a veľkých dát.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button