Spájkovacia SMD pinzeta Yihua 938D

Spájkovacia SMD pinzeta Yihua 938D
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  577 zobrazení
1
 0
Vybavenie dielne

Pokúsili ste sa niekedy odspájkovať SMD rezistor pomocou bežnej spájkovačky? Vďaka týmto špeciálnym spájkovacím pinzetám  od spoločnosti Yihua, ktoré stoja približne 40€, sa táto práca stáva oveľa jednoduchšou, rýchlejšou a efektívnejšou. A rovnako ľahko prispájkujete SMD rezistor späť do DPS.

Spájkovaciu pinzetu Yihua 938 si môže kúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Doručenie  a obsah balenia

Musím povedať, že doručenie bolo veľmi rýchle -10 dní!, od vytvorenia objednávky až po doručenie kurierom priamo do rúk.Yihua 938D je štandardne dodávaná v pevnej kartónovej krabici a  skladá sa z troch častí:

  • Spájkovacia pinzeta.
  • Malý priebežný regulátor, ktorým nastavíte teplotu.
  • Odkladací stojan na spájkovaciu pinzetu.

Zabalený box zo spájkovacou pinzetou Yihua 938 SMD.

Stojan spájkovacej pinzety.

Regulátor teploty spájkovacej pinzety.

Spájkovacia pinzeta.

Prevedenie spájkovacej pinzety

Pinzety sú celkovo dlhé asi dvadsať centimetrov a majú rukoväť o dĺžke 135 mm. V spodnej časti je malý ovládací gombík, ktorým môžete nastaviť maximálne otvorenie pinzety. Obidve časti pinzety sú vnútorne spojené pružinou, ktorú môžete stlačiť pomocou rukoväte. Tým sa uzavrú dva spájkovacie hroty pinzety. Obidve časti pinzety sú v skutočnosti dve malé spájkovacie hroty, z ktorých každá má svoj vlastný elektronicky riadený vyhrievací prvok. Rovnako ako u väčšiny spájkovačiek môžete tieto dva hroty odskrutkovať a vymeniť. Môžete ich ľahko vymeniť alebo namontovať nový vyhrievací element. Celá pinzeta je dosť ťažká, 0,4 kg, ale stále sa ľahko drží. Spájkovacia pinzeta je pripojená pomocou približne jedného metra dlhého kábla k ovládacej skrinke, ktorá je riešená ako priebežná. Samotné telo pinzeta ako aj ovládacieho regulátora je solídne spracované a pinzeta bvykazuje dobrú "tuhosť".

Rozmery a ovládacie prvky spájkovacej pinzety.

Ovládací box - regulátor

Tento ovládací regulátor s dĺžkou 135 mm, ktorý je priebežný a s približne jedným metrom dlhým káblom k sieťovej zástrčke a rovnako dlhým káblom k spájkovacím pinzetám, obsahuje inteligentnú reguláciu teploty spájkovacích hrotov. Označenie "inteligentný" nie je iba reklamným sloganom, pretože v regulátore skutočne je nejaká inteligentná elektronika. Napríklad model 938D nepracuje s termostatom alebo s curie efektom, ako dobre známe spájkovačky Weller. Namiesto toho sa používa PID riadenie. Písmená PID znamenajú Proporčný, Integračný a Diferenčný charakter. Mikrokontrolér vypočíta rozdiel medzi nastavenou teplotou a skutočnou teplotou hrotov. Ak je rozdiel veľký, dodáva sa viac výkonu, aby sa hroty rýchlo zahriali na nastavenú teplotu. Ak je rozdiel malý, dodáva sa oveľa menej výkonu.

Pomocou potenciometra môžete nastaviť teplotu hrotov medzi 200 °C a 480 °C. Maximálny výkon, ktorý môže elektronika dodať na oba hroty, nie je menší ako 2 x 60 W. Pomocou prepínača môžete prepínať medzi meraním v °C alebo °F. Nakoniec je tu samozrejme tiež vypínač. Po pripojení hrotov  sa rozsvieti LED dióda.

Ovládacie prvky regulátora teploty spájkovacej pinzety.

Stojan a inteligentný režim spánku

Keď nepotrebujete zariadenie na chvíľu, spájkovačku môžete umiestniť do stojana. Toto je druhý aspekt inteligencie. Po desiatich minútach v stojane sa spájka prepne do režimu spánku a teplota hrotov sa zníži na 200 ° C. Potom jednoducho vyberte spájkovčku zo stojanu, aby ste zariadenie reaktivovali, a vďaka ovládaniu PID dosiahnú hroty rýchlo nastavenú teplotu.

Diely pre spájkovaciu pinzetu 938D

Obrázok nižšie zobrazuje rôzne časti, ktoré tvoria pinzety na spájkovanie. Jednotlivé hroty sa predávajú za približne 10€ za pár. Samostatné vyhrevné teleso stojí približne 5,50 EUR. Je dôležité mať na pamäti, že spájkovacie hroty sú uzemnené. To má výhody, pokiaľ ide o neprítomnosť statickej elektriny na špičkách, má to však za následok, že nikdy nebudete spájkovať v živom obvode.

Rozloženie dielov spájkovacej pinzety.

Technické špecifikácie Yihua 938D

  • Výrobca: Yihua
  • Typové číslo: 938D
  • Napájacie napätie: 130/220 Vac ± 10% ~ 50/60 Hz
  • Maximálny výkon: 120 W
  • Teplotný rozsah: 200 ° C ~ 480 ° C (392 ° F ~ 896 ° F)
  • Teplotná stabilita: ± 2 ° C
  • Odpor spájkovacích hrotov voči zemi: max. 2 Ω.
  • Napätie medzi spájkovacími hrotmi a uzemnením: max. 2 mV.
  • Celkové rozmery: 37 cm x 18 cm x 8 cm
  • Celková hmotnosť: 0,8 kg

Záver

Áno, chce to cvik, dobré oko ale najmä pevnú ruku. Ako dobrá pomôcka sa osvedčila lupa na "tretej ruke", alebo mikroskop. Už po pár testovacích pokusoch si zvyknete na jej váhu a aj spôsob práce s ňou. Je to dobrá pomôcka pri práci s SMD komponentami a rovnako sa s ňou dobre spájkuje a aj odspájkuje. Takže ju môžme odporučiť ako alternatívu k teplovzdušnej spájkovacej stanici, napríklad na opravy dosiek s SMD komponentami, alebo na prototypové DPS.

Spájkovaciu pinzetu Yihua 938 si môže kúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Become a Patron!



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button