Spájkovacia stanica ZD-99

Spájkovacia stanica ZD-99
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  760 zobrazení
1
 0
Vybavenie dielne

Ak sa chystáte spájkovať každý deň, tak nečítajte tento článok, ale kúpte si spájkovaciu stanicu priamo od Wellera, alebo od iného známejšieho výrobcu - je ich dosť. Ak však potrebujete zapnúť spájkovačku iba občas, tak ZD-99 - čínsky klon Wellera WLC100, by mohol byť niečo pre vás.

Rôzne názvy, výrobcovia a aj ceny
Ako je často zvykomu  čínskych výrobkov, tak sa aj táto spájkovačka  predáva pod rôznymi názvami a rôznymi „výrobcami“:

  • Zhongdi ZD-99
  • Basetech ZD-99
  • Basetech JLT-13
  • Duratool DO1843
  • Fixpoint AP2
  • Velleman VTSS4

Typový štítok na zariadení poskytuje definitívnu odpoveď . Výrobca je Ningbo Zhongdi Industry - Čína, samozrejme mi to nič nehovorí. V Európe je zariadenie distribuované spoločnosťou TIPA z Českej republiky za cca 14.50€ na CZ a SK stránkach - práve na čínskych stránkach ako sô Aliexpress a Banggood ju nehľadajte, nakoľko ju tam nenájdete - dôvod? Neviem.
To, čo za ňu zaplatíte, je tiež rozdielne u jednotlivých predajcov. Rozsiahlejšie prehľadávanie internetu poskytlo cenové spektrum od 12,62 do 26,99 EUR (cenová hladina august 2020). Preto sa vyplatí prehľadávať internet. Kúpil som ZD-99, a preto budem toto označenie používať aj naďalej vo zvyšku tohto článku.

Hneď na úvod - vysvetlenie niekoľkých mylných predstáv...

ZD-99 sa na väčšine miest predáva ako "Spájkovacia stanica s nastaviteľnou reguláciou teploty". Pod takýmto opisom si každý elektrotechniký znalý človek predstaví spájkovaciu stanicu, ktorá je napájaná zo zdroja nízkeho napätia prostredníctvom transformátora a zároveň má v hrote teplotný snímač, ktorý zaisťuje, že teplota hrotu zostáva konštantná a automaticky ju zároveň reguluje.
V spájkovacej stanici ZD-99 nič z toho ale nie je. Malá PCB obsahuje iba triakovú reguláciu, ktorá spína fázové napájacie napätie 230 V a toto napätie ďalej "posunie" vykurovaciemu prvku. Takže jedinou vecou, ​​ktorá je regulovaná, je iba výkon spájkovacieho hrotu. A to je na míle vzdialené od regulácie teploty!
ZD-99 si v skutočnosti nezaslúži názov "spájkovacia stanica", ale iba "spájkovačka". Preto do zvyšku tohto článku vložím slovo "spájkovacia stanica" do úvodzoviek.

Rozsah dodávky ZD-99

Balenie vyzerá profesionálne. "Spájkovacia stanica" je dodávaná v peknej kartónovej krabici a jej obsah je dobre zabalený. Súprava sa dodáva iba s jedným spájkovacím hrotom s priemerom 1,5 mm. Našťastie si môžete kúpiť ďalšie hroty za výhodnú cenu.

Balenie ZD-99

"Spájkovacia stanica" ZD-99

Na nižšie uvedenej fotografii môžete vidieť, čo získate za svoje peniaze. "Spájkovacia stanica" má šírku 11,4 cm a hĺbku 14,2 cm a váži 460 gramov. Sieťový kábel s dĺžkou 107 cm je zapojený zozadu. Tento kábel končí neoddeliteľnou uzemnenou zástrčkou. Sieťový kábel má hrúbku 5,5 mm a je dosť tuhý. Kábel samotného spájkovacieho pera je pripojený z ľavej strany do spájkovačky. Tento kábel má dĺžku 110 cm, hrúbku 5,5 mm a je (bohužiaľ) rovnako tuhý ako sieťový kábel.
Pod držiakom spájkovačky je miesto pre špongiu, ktorá sa stará o udržiavanie čistoty spájkovacieho hrotu. "Spájkovacia stanica" stojí stabilne na šiestich gumových nožičkách.

"Spájkovacie stanica" ZD-99.

Spájkovacia rúčka

So svojou hmotnosťou iba 66 gramov je veľmi ľahká, ale bohužiaľ konfortnej práci s ňou bráni hrubý a tuhý kábel. Rúčka je dlhá 20 cm a na držadle má maximálny priemer 22 mm. Na najhrubšej časti rukoväte je gumený kryt, ktorý zaisťuje, že rúčka zostane v ruke.

Viditeľná časť spájkovacieho hrotu je pomerne malá, iba 20 mm, čo je podľa mňa málo. Priemer dodávaného spájkovacieho hrotu je 1,5 mm na špičke a 4,8 mm na upevňovacej matici. Medzi rukoväťou a hrotom je kovový valec s dĺžkou 72 mm, ktorý obsahuje vyhrievací prvok. Okamžite si všimnite, že tento valec je pripevnený k rukoväti tromi pevnými skrutkami, čo je úpmerne robustná konštrukcia. Spájkovacia špička je vo valci upevnená maticou. Zhrnutie je, že  matica sa uvoľní pomerne rýchlo, a pri výmene hrotu neboli žiadne problémy (až na popálené prsty).

Detail spájkovacej rúčky ZD-99.

Lacný klon WLC100?

Ak porovnám vzhľad ZD-99 s WLC100 od spoločnosti Weller, pozrite si fotografiu nižšie, všimnete si, že obe zariadenia vyzerajú ako dve kvapky vody. WLC100 sa tiež nesprávne predáva ako "spájkovacia stanica", pretože aj táto spájkovačka má zabudovanú iba jednoduchú triakovú reguláciu, ktorá nereguluje teplotu, ale výkon. WLC100 je predávaný na rôznych stránkach, napríklad na eBay za ceny okolo 50,00 €. Takže v tomto prípade domnienka, že keď kupujem značku tak kupujem kvalitu, je mylná pretože dostanete zariadenie, ktoré funguje na rovnakom princípe ako ZD-99!

"Drahý" WLC100 od Wellera a jej klon ZD-99.

Spájkovacie hroty

Hroty pre ZD-99  nájdete všade za veľmi odlišné ceny. Kódy týchto hrotov sú C1-1, C1-2, C1-3 a C1-4. Bolo by múdre objednať si nejaké ďalšie hroty na spájkovanie. Rovnako ako u všetkých lacných spájkovacích hrotov, tak aj tieto hroty  pomaly "miznú", pretože materiál hrotov sa v roztavenej spájke pomaly rozpúšťa a tak pomaly, ale isto zmizne v spájke.
Zaujímavé je, že hroty sú dosť dlhé a to najmä časť, ktorá zasúva do vyhrievacieho telesa.

Detail hrotov použiteľných pre ZD-99. Mimochodom, tieto hroty "pasujú" do viacerých typov čínskych spájkovacích staníc.

Náhradné diely

Veľmi peknou vlastnosťou ZD-99 je to, že diely citlivé na opotrebenie si môžete objednať zvlášť a nie za príliš vysoké ceny:

  • Samostatný výhrevný článok: 0.957 € (TPA)
  • Spájkovacie hroty: 1,072 EUR každý (TIPA)
  • Náhradná špongia: 1.11 EUR (TIPA)
  • Samostatná spájkovacia rúčka: 4.94 € (TIPA)

Výmena výhrevného telesa je však prácou, ktorá si vyžaduje veľa trpezlivosti a najmä šikovné a jemné prsty.

Samotný výhrevný element.

Vo vnútri ZD-99

Odskrutkovanie krytu
Spodok "spájkovacej stanice" má šesť gumených nôh. Pod štyrmi z týchto pätiek sú skrutky, pomocou ktorých môžete odskrutkovať kryt. Ako vidno na obrázku nižšie, vnútorná strana je dosť "prázdna". Pod priestorom pred špongiou bola prilepená kovová platňa, ktorej jediným mysliteľným účelom je, aby bola skrinka ťažšia a "netancovala" vďaka tuhosti káblu po stole.
V ľavej časti je malá DPS s hriadeľom potenciometra priskrutkovaným za predný panel. Z elektrického zapojenia môžete zistiť, že uzemňovací vodič z napájacieho kábla je priamo pripojený k uzemňovaciemu vodiču z kábla spájkovacej rúčky. Spájkovací hrot a aj samotná rúčka (presnejšie jej kovové časti) je preto uzemnená.   

Vnútro "Spájkovacej stanice" ZD-99.

Elektronika ZD-99
Na obrázku nižšie sú vyobrazené obe strany dosky plošných spojov. Je zrejmé, že zapojenie obsahuje niečo viac ako iba základnú triakovú reguláciu. Je tu dokonca aj nejaká forma potlačenia rušenia pomocou LC filtra!

Doska plošných spojov ZD-99.

Pre vašu bezpečnosť: zabudujte držiak poistky!
Všetky zapojenia s triakovou reguláciou sú napájané priamo zo siete majú kondenzátory na veľké napätia. Tieto kondenzátory môžu explodovať a spôsobiť tak vážne poškodenie samotného obvodu a v meposlednom rade aj spôsobiť úraz elektrickým prúdom. Preto je veľmi dôležité, aby v obvode bola poistka. ZD-99 štandardne nemá žiadnu poistku a to je skutočnosť, že výrobcu tejto "spájkovacej stanice" bezpečnosť svojho výrobku vôbec nezaujíma. Dôrazne preto odporúčam nainštalovať držiak poistky a osadiť ho poistkou 500 mA. Je na to dostatok miesta, napríklad nad káblom, ktorý vedie do spájkovačky. Je to jednoduchý a lacný "zlepšovák", ktorý vám môže ušetriť veľa problémov.

Testovanie ZD-99

Dodávaný výkon
Podľa špecifikácií musí byť ZD-99 schopná dodať maximálny výkon 48 W. Testoval som to zahrnutím multimetra do série so sieťovým káblom a meraním účinného prúdu absorbovaného pre rôzne polohy potenciometra. Výsledky sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Sieťové napätie bolo v čase merania 236 V. Maximálny výkon je 46,0 W. To sa takmer rovná špecifikovanému výkonu.

Pozícia potenciometra Nameraný prúd Vypočítaný výkon
Min. 76 mA 17.9 W
300 ºC 115 mA 27.1 W
350 ºC 147 mA 34.7 W
450 ºC 183 mA 43.2 W
Max. 195 mA 46.0 W

 

Činnosť fázovej regulácie
Napätie privádzané na vyhrievacie teleso sa meralo na osciloskope v troch polohách potenciometra: minimálny, polovičný a maximálny. V maximálnej polohe sa do prvku privádzajú takmer celé periódy sieťového napätia. Ploché vrcholy sú výsledkom saturácie jadra izolačného transformátora medzi sieťou a spájkovačkou.

Priebeh meraní na ZD-99.

Teplota spájkovacieho hrotu
Potenciometer má tri kalibračné polohy: 300 °C, 350 °C a 450 °C. Tieto teploty boli zmerané uvedením termočlánku do dobrého tepelného kontaktu so špičkou spájkovacieho hrotu pomocou teplovodivej pasty. Potom bol potenciometer pootočený do minimálnej polohy a následne do troch kalibrovaných polôh. Po 15 minútach bola potom odčítaná teplota.
Pretože merania termočlánkov sú známe veľkou chybovosťou, boli vykonané tieto merania pre istotu viackrát. Prvýkrát s multimetrom VC650BT s vlastným termočlánkom a dvakrát s teplomerom TM-902C s vlastným termočlánkom. Hodnoty v nasledujúcej tabuľke sú priemernými hodnotami oboch meraní.

Ako je vidieť, skutočná teplota spájkovacej špičky je výrazne pod špecifikovanou hodnotou. Otázkou zostáva, či je to zlé. Spájka, ktorú obvykle používate, obsahuje olovo a pozostáva z 63% cínu a 37% olova. Táto spájka sa topí pri 183 °C. Spájka bez olova pozostáva z cínu, medi a striebra a má teplotu topenia približne 217 °C. Keď sa však spájka roztaví, nemá zmysel spájkovanie. Hrot spájkovačky nie je potom dostatočne horúci na to, aby dopravil dostatočné množstvo tepla do spájkovaných častí. Dobrá teplota, ktorá sa má použiť ako východiskový bod pre spájku obsahujúcu olovo, je 350 °C a pre bezolovnatú spájku 380 °C.
Ako je zrejmé z tabuľky, ZD-99 spĺňa uvedenú požiadavku minimálnej počiatočnej teploty pre oba typy spájok.

Pozícia potenciometra Nameraná teplota hrotu
Min. 154 ºC
300 ºC 233 ºC
350 ºC 307 ºC
400 ºC 382 ºC

 

Čas zahrievania
Dôležitým faktorom je rýchlosť zahriiatia spájkovačky na nastavenú pracovnú teplotu. Aktívne spájkovacie hroty iných výrobcov so zabudovaným snímačom teploty a dobrá regulácia teploty sú niekedy na požadovanej teplote už po jednej minúte. Bude preto zrejmé, že pasívne spájkovačky, ako je ZD-99, tento čas dosiahnú oveľa neskoršie. Meralo sa pomocou funkcie daztalogger multimetra VC650BT. Výsledky sú uvedené v nasledujúcom grafe. Z tohto dôvodu trvá zahrievanie ZD-99 z izbovej teploty (20 °C) na maximálnu teplotu (380 °C) desať minút. Po asi piatich minútach je teplota spájkovacieho hrotu pri teplote 350 °C, dostatočne vysoká na to, aby sa začalo tavenie spájky.

 

Záver a zhrnutie

Táto "spájkovacia stanica" nie je v žiadnom prípade "High-End" výrobkom vo svojej katgórii a ako som spomenul hneď na začiatku nie je určená pre dlhodobé nasadenie a ani pre PROFI, či POLOProfi nasadenie. Je to spájkovačka za "pár drobných", ktorá ovšem nie je na zahodenie pri občasných drobných opravách v domácnosti, alebo aj na pracovnom stole - avšak za predpokladu, že ju "dovybavíte" poistkou na sieťovej časti. Áno, viem, je to "Low Cost Čína", ale takým istým "Low Cost" výrobkom je v tomto prípade aj jej podstane drahší "značkový" náprotivok Weller WLC100, takže nie je o čom. Pokiaľ vám bude vyhovovať na drobné a občasné opravy, tak ju odporúčam, ale PRO to určite nie je.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button