Spoločnosť NAD oslavuje 50te výročie svojho vzniku

Spoločnosť NAD oslavuje 50te výročie svojho vzniku
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  96 zobrazení
4
 0
História elektroniky

Spoločnosť NAD vznikla, keď sa veľká skupina dovozcov zvukového priemyslu v Európe, všetci milovníci hudby, rozhodla vyvinúť produkty, ktoré by prekonali zavedené priemyselné štandardy. Cieľom NAD bolo od začiatku dokázať, že vynikajúca kvalita zvuku a  cena môžu spoločne existovať. Bol to pomerne vysoký cieľ - pretože niektoré z najrenomovanejších značiek elektroniky tej doby boli pre väčšinu bežných ľudí ešte vždy cenovo nedostupné, zatiaľ čo cenovo dostupnému spektru trhu dominoval dovoz nie veľmi kvalitnej elektroniky od svetových gigantov. Zakladateľov NAD to však neodradilo a ich originálna vízia viedla k inšpiratívnemu príbehu o tom, ako sa skupina špecializovaných zvukových nováčikov postavila goliášom zvukového priemyslu a vybojovala si vlastné jedinečné miesto na svetovom trhu.

Marty Borish a Bjorn Erik Edvardsen

Keď výkonný riaditeľ spoločnosti NAD, Marty Borish, najal tichého génia spoločnosti, zvukového inžiniera Bjorna Erika Edvardsena, tak vízia značky NAD začala ožívať a naberať jasné kontúry. Čoskoro tento tvorivý tím uvidel na trhu priestor pre novú kategóriu cenovo dostupnej no pritom  vysokokvalitnej elektroniky. Iste, na tú dobu už existovali vysoko výkonné zosilňovače, ale často boli vybavené množstvom zbytočných funkcií, ktoré mali za úlohu iba jedno - zvyšovať ich cenu. Edvardsen však veril, že dokáže vyrobiť cenovo dostupný zosilňovač, ktorý zýroveň využíva najmodernejšie technické riešenia a zameriava sa výlučne na to čo je podstatné pre dobrý zvuk. Mladí ľudia tej doby  chceli získať tento hi-fi zážitok avšak cenová dostupnosť takýchto riešení bola častokrát neprekonateľným problémom! Táto nová revolučná koncepcia sa stala étosom, ktorý viedol NAD k výrobe niektorých z najslávnejších výrobkov tejto generácie.

Edvardsen začal testovať nové spôsoby kombinácie a konfigurácie tranzistorov, zapojenia a podobne, aby vytvoril prvé inovatívne zosilňovače - prototypy, ktoré však ešte neboli označené ako výrobky NAD. Tieto prvé prototypy boli trochu strohé, čo sa týka konštrukcie a výroby, ale hrali na počudovanie oveľa lepšie ako porovnateľné zosilňovače v ich cenovej kategórii. Tieto prvé prototypy takmer okamžite upútali pozornosť audio nadšencov,  a distribútorov a, čo bolo veľmi dôležité, aj niektorých význmných investorov a vydláždili tak cestu spoločnosti NAD.

Rastúci tím inžinierov NAD, ktorý spočiatku sídlil v Londýne v Spojenom kráľovstve, pod vedením Edvardsena posadnuto experimentoval a zdokonaľoval svoje elektronické návrhy, hľadajúc ten pravý  okamih, keď vedeli, že majú na stole víťazný dizajn. To vyvrcholilo najvyššou odmenou pre inžinierov a značku - ocenením za vytvorenie najpredávanejšieho hi-fi zosilňovača v histórii, NAD 3020. Značka sa stala známou v oblasti hi-fi vďaka úspechu integrovaného zosilňovača 3020, ktorý sa časom stal najpredávanejším rozpočtovým zosilňovačom v histórii a dosiahol tento úspech tým, že ohromil hi-fi nadšencov svojím dynamickým výkonom napriek skromným 20 W na kanál a nadchol milovníkov hudby svojimi detailmi a čistotou za dostupnú cenu. To bol pre NAD zlomový bod; bod, keď si Edvardsen aj značka NAD vytvorili kult, ktorý odvtedy zostal verný výrobkom a riešeniam NAD.

NAD 3020

Po úspechu modelu 3020 nasledovali ďalšie úspechy a prvenstvá v odvetví. Kazetový prehrávač NAD 6100 bol prvým prehrávačom Dolby C na svete, ktorý pokračoval v mantre značky, ktorá sa vyznačovala výkonom a hodnotou. NAD 5200 sa stal jedným z prvých prémiových CD prehrávačov na svete. Model M2 nanovo definoval kategóriu digitálnych zosilňovačov a rozbil predsudky mnohých audiofilov, že digitálne zosilňovače nemôžu poskytovať vysoko výkonný zvuk. Všetky tieto výrobky boli podporené pozoruhodnými technológiami vyvinutými v laboratóriách NAD, niekedy v spolupráci s externými technologickými partnermi. Modulárna konštrukcia, HybridDigital, DirectDigital, Enhanced Ambience Recover System (EARS), SoftClipping, okrem mnohých iných technológií, ktoré počas piatich desaťročí predstavovali výskumnú a vývojovú zdatnosť NAD.

Kazetový prehrávač NAD 6100

CD prehrávač NAD 5200

Dnes má vývojový tím sídlo v Kanade. Tím vedie jeden z Edvardsenových najbližších spolupracovníkov a chránencov, ktorý pokračuje v dedičstve, ktoré začali Borish a Edvardsen. Hoci Borish a Edvardsen už nežijú, rozhovor s ktorýmkoľvek z členov nášho tímu vám prezradí, že rovnako ako oni, aj my sa riadime len vierou - vášnivým presvedčením, že verný zvuk by mal byť dostupný pre každého. Dôkladný a vytrvalý prístup, s ktorým ideme za svojím cieľom, znamená, že majitelia NAD sa môžu tešiť z toho, že každý produkt, ktorý vyrobíme, znie podstatne lepšie ako ktorýkoľvek pred ním. V skutočnosti nevydáme výrobok, ktorý by dosiahol niečo menej.

Míľniky spoločnosti NAD

  • 1972 - Založenie NAD - Marty Borish a distribútori sa stretli, aby prediskutovali budúcnosť NAD,
  • 1976 - Borish sa vracia - Marty Borish, pôvodný zakladateľ NAD sa vracia do vedenia spoločnosti,
  • 1978 - NAD 3080 - NAD predstavuje svoj prvý zosilňovač na svete s FDP do 2 ohmov,
  • 1979 - NAD 3020 - NAD 3020 je na trhu a posúva hi-fi hudbu na úplne novú úroveň / NAD 7020 - NAD vydáva NAD 7020 Stereo receiver,
  • 1980 - NAD 3140 - NAD predstavuje prvý zosilňovač na svete vybavený Bass EQ,
  • 1981 - NAD 6100 - NAD predstavuje prvý kazetový magnetofón s technológiou Dolby / Ocenenia Back-to-back - NAD 2140 a NAD 3140 získali ocenenie Grand Prix časopisu AudioVideo.
  • 1984 - NAD 5100 - NAD uvádza na trh svoj vôbec prvý vysoko výkonný CD prehrávač,
  • 1987 - #1 Kazetový magnetofón - NAD 6220 získal titul "Kazetový magnetofón roka" od What Hi-Fi?,
  • 1988 - Rok ocenení - NAD získava lavínu ocenení od špičkových hi-fi časopisov,
  • 1992 - Technológia NAD LINK - NAD uvádza na trh CD prehrávač NAD 502 s vlastnou technológiou,
  • 1993 - Best Buys v Hi-Fi Choice - integrované zosilňovače NAD 302 a NAD 304 zaradené do Hi-Fi Choice Zosilňovač roka / NAD 302 - ocenený najvyšším ocenením European Top Audio,
  • 1994 - Opätovný šampión - NAD 302 opäť získal titul "Zosilňovač roka",
  • 1998 - Inovácia EARS - NAD predstavuje inovatívnu technológiu EARS / A/V prijímače uvedené na trh - NAD predstavuje sériu AVR pre aplikácie domáceho kina,
  • 2001 - Učiaci sa diaľkový ovládač NAD - NAD predstavuje svoj prvý, interne vyvinutý učiaci sa diaľkový ovládač HTRM,
  • 2002 - NAD Solution Series - NAD uvádza na trh vysoko výkonné DVD prijímače typu "all-in-one",
  • 2003 - NAD Series AVR - NAD vyvíja výkonné päť-, šesť- a sedemkanálové A/V prijímače,
  • 2005 - Vrchol výkonu - NAD predstavuje svoju novú špičkovú vlajkovú loď radu Master,
  • 2007 - NAD VISO Series - vydanie "červeného" koberca série VISO spoločnosti NAD,
  • 2008 - VISO FIVE je víťaz - NAD VISO FIVE prináša domov viacero kusov hardvéru,
  • 2009 - Predstavenie MDC - NAD predstavuje modulárnu konštrukciu (MDC) / Predstavenie Direct Digital - Zosilňovač M2 je predstavený s technológiou Direct Digital,
  • 2021 - NAD VISO 1 - Predstavenie najlepšie znejúceho inteligentného hudobného systému na svete,
  •  ?

Kvalita overená časom

Spoločnosť NAD Electronics sa po celý čas zasadzovala za pravdivosť špecifikácií a vytvorila vlastný štandard Full Disclosure Power, ktorý hodnotí výkon zosilňovača na základe scenárov počúvania v reálnom svete v porovnaní s laboratórnymi podmienkami, čo ju niekedy na predajných miestach "znevýhodňovalo" oproti konkurencii, ktorá nezdieľala rovnaký záväzok k transparentnosti meraní.

"Hodnotenie výkonu pri jednej frekvencii, jednej úrovni hlasitosti a pri použití zjednodušenej testovacej záťaže je dobré na predkladanie dokumentácie regulačným orgánom, ale v skutočnosti hudba ovplyvňuje naše emócie tým, že je komplexná a dynamická," hovorí Greg Stidsen, technologický riaditeľ spoločnosti Lenbrook International, materskej spoločnosti NAD Electronics. "Je ľahké vytvoriť zosilňovač, ktorý funguje dobre v úzkych podmienkach, ale my sme milovníci hudby a navrhujeme produkty pre milovníkov hudby, preto hodnotíme naše zosilňovače v celom frekvenčnom pásme a dynamickom rozsahu, aby naši spotrebitelia mali reálne očakávania o výkone zosilňovača pre všetku hudbu, ktorú si užívajú. To často znamenalo, že výkonové parametre výrobkov NAD na papieri boli nižšie, ako by zverejnila naša konkurencia, ale naše hodnotenia lepšie odrážajú plný a bohatý zvuk, ktorý obsahujú skvelé nahrávky."

Tento principiálny spôsob navrhovania produktov vychádza z hlbokých základných hodnôt značky, medzi ktoré patria hodnota za peniaze, výkon, jednoduchosť a inovácie, a ktoré boli prítomné od samého začiatku u zakladateľa Martyho Borisha a legendárneho génia zosilňovačov Bjorna Erika Edvardsena. Obaja medzitým zomreli - Borish v roku 2017 a Edvardsen v roku 2018 - ale nie skôr, ako sa stali mentormi globálneho tímu, ktorý teraz pokračuje v Borishovej práci na rozvoji trhu a Edvardsenovom inovatívnom prístupe k vývoju technológií. Dnes je značka naďalej jednou z najuznávanejších a najoceňovanejších značiek v hi-fi priemysle.

Stereofónny zosilňovač NAD C 3050 LE

Pri príležitosti  výročia NAD vytoril pozoruhodný zosilňovač C 3050 LE, ktorý bude členom  limitovanej edície, vytvorený pri príležitosti 50. výročia založenia spoločnosti NAD v roku 1972. Má nádherný retro dizajn so saténovým orechovým puzdrom, dvoma VU meračmi, tlačidlovými ovládačmi a značkou NAD v kurzíve 70. rokov. Pod vintage zovňajškom sa však skrýva úplne moderný zosilňovač s pokročilými funkciami, ako je BluOS high-res multi-room music streaming, Dirac Live room correction a osvedčená konštrukcia zosilňovača NAD HybridDigital UcD. Na počesť roku založenia spoločnosti NAD je výroba obmedzená na 1 972 kusov, z ktorých každý je individuálne očíslovaný na zadnom paneli.

Zosilňovač NAD C3050 LE

"C 3050 LE vychádza z priemyselného dizajnu pôvodného stereofónneho zosilňovača 3030 z roku 1974, ktorý vo svojej dobe produkoval 30 W na kanál pomocou konštrukcie triedy A/B a ponúkal audiofilom a milovníkom hudby cenovo dostupnú možnosť výkonovo orientovaného zosilňovača v porovnaní s jeho súčasníkmi," hovorí Cas Oostvogel, produktový manažér spoločnosti NAD Electronics. "Pôvodný model 3030 mal zodpovedajúci sprievodný tuner, ale model C 3050 LE ho modernizuje ako produkt, ku ktorému stačí pridať reproduktory a ktorý je vybavený BluOS, platformou na streamovanie hudby vo viacerých miestnostiach s vysokým rozlíšením, ktorá milovníkom hudby poskytuje prístup k tisícom internetových rozhlasových staníc, ako aj k viac ako 20 službám na streamovanie hudby."

V polovici novembra bude mať premiéru aj dokumentárny film s názvom NAD Electronics: 50 Years of Truth in Power, ktorý sa zaoberá začiatkami značky a jej vývojom až k dnešnej pozícii inovátora v oblasti hi-fi. Film, v ktorom sa miešajú archívne zábery a materiály s rozhovormi s kľúčovými osobnosťami spojenými so značkou, divákov prevedie od jej založenia až po uvedenie legendárneho modelu 3020 a následné rastové bolesti, ktoré priniesol jej mimoriadny rast a úspech. Príbehový oblúk sa uzatvára cestou značky ako zásadového obhajcu pravdy v špecifikáciách so svojimi štandardmi Full Disclosure Power a pevnou vierou v maximálnu hodnotu za peniaze pre spotrebiteľov s koncepciou modulárnej konštrukcie. Film, ktorý produkovala mediálna produkčná spoločnosť 1Project so sídlom v Toronte, trvá približne 30 minút a vyznačuje sa odborným sprievodným komentárom a krásnou kamerou.

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button