Spoločnosť TSMC plánuje ukončiť výrobu niektorých polovodičov

Spoločnosť TSMC plánuje ukončiť výrobu niektorých polovodičov
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  265 zobrazení
2
 1
Komponenty

V skratke: V súčasnosti sa vyrábajú 5nm a 3nm uzly, o ktorých sa hovorí, že sú najvýkonnejšie, pretože poháňajú najnovšie a najvýkonnejšie produkty. Výrobcovia však aj naďalej používajú staršie, menej husté uzly pre iné rovnako dôležité dôležité čipy. Taiwanská spoločnosť TSMC chce, aby jej klienti v týchto odvetviach prešli na 28 nm uzly.


Spoločnosť TSMC nedávno uviedla, že nebude zvyšovať výrobnú kapacitu pre procesné uzly staršie ako 28 nm. Spoločnosť tak bude musieť postupne presvedčiť svojich klientov, ktorí ešte stále vyrábajú produkty na 40 nm alebo 65 nm, aby prešli na drahší 28 nm, ktorý bude v budúcnosti jej hlavným výrobným uzlom.

Procesory v najnovších počítačoch, herných konzolách a smartfónoch využívajú najnovšie, najhustejšie a najnákladnejšie uzly, ako sú 8 nm a 7 nm. Pripravované zariadenia, ako napríklad grafické procesory RDNA 3 od spoločnosti AMD, budú využívať 5 nm a spoločnosť TSMC pracuje na 3 nm a 2 nm pre budúce produkty.

Čipy v zariadeniach s relatívne nízkou spotrebou energie, ako sú obrazovky, počítačové systémy v automobiloch, modemy, mikrokontroléry alebo riadiace integrované obvody, však využívajú lacné a spoľahlivé procesy ako 28 nm, 40 nm a 65 nm. Tieto uzly preto tvoria významnú časť príjmov polovodičových spoločností, ako je aj TSMC.

Taiwanská spoločnosť rozširuje kapacity pre 22nm a 28nm uzly, ale senior viceprezident pre rozvoj podnikania Kevin Zhang uviedol, že tak nerobí pre 40nm a staršie uzly. Presun produktov na novšie uzly zvyšuje výkon a efektivitu, ale prečo používať niečo drahšie, keď staršie uzly sú pre potreby konkrétnych klientov dostatočne dobré? Zhang povedal, že TSMC bude spolupracovať s inými spoločnosťami, aby podporila tento prechod, ale zatiaľ nešpecifikoval ako.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Tomáš Srbský pred rokom

Zajímal by mě ten cenový rozdíl výsledných produktů. Jak víme tak čipy se tvoří na waferu a pro výrobce je žádoucí aby se na jeden wafer vešlo co nejvíce čipů což přechod z 65 na 28nm rozhodně přinese. 28nm není žádná novinka a neřekl bych že výrobní cena takových čipu bude drahá. Vůbec bych se nedivil kdyby nakonec přechod z 65nm na 28nm znamenal snížení výrobní ceny pro výrobce.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button