Spoločnosť Zenobē začala s výstavbou prvej batérie pripojenej na prenosovú sústavu v Škótsku

Spoločnosť Zenobē začala s výstavbou prvej batérie pripojenej na prenosovú sústavu v Škótsku
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  225 zobrazení
2
 0
Výroba energie alternatívnym spôsobom

Dňa 28. apríla 2022 britský poskytovateľ batériových a prepravných riešení, spoločnosť Zenobē Energy Ltd (Zenobē), oznámila, že dosiahla finančnú dohodu a začala výstavbu svojho 50 MW batériového projektu vo Wishaw v grófstve North Lanarkshire. Zenobē uvádza, že batéria bude prvou batériou, ktorá sa pripojí priamo na prenosovú sústavu v Škótsku, a bude zároveň aj najväčšou, akú kedy krajina videla. Očakáva sa, že batéria prinesie obyvateľom Škótska bezpečnú, spoľahlivú a cenovo dostupnú energiu v čase, keď existujúca prenosová sieť nedokáže dostatočne pokryť dopyt po elektrickej energii.

Škótsko pokračuje v ceste k čistej nule

Podľa Škótskej národnej strany (SNP) si Škótsko stanovilo ambiciózne ciele v boji proti zmene klímy. Ako sa uvádza v indikatívnom národne stanovenom príspevku škótskej vlády, krajina chce do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov (GHG) aspoň o 75 %. Škótsko sa tiež bude snažiť znížiť emisie o 90 % do roku 2040 a dosiahnuť svoj cieľ nulových čistých emisií do roku 2045.

Začiatok projektu batérií Zenobē bude pre Škótsko a jeho ciele čistých nulových emisií znamenať významný skok vpred. Batéria s výkonom 50 MW/100 MWh bude prvým z mnohých projektov, ktoré spoločnosť plánuje realizovať v priebehu nasledujúcich troch rokov. Očakáva sa, že zariadenie v meste Wishaw umožní, aby v nasledujúcich 15 rokoch putovalo zo severu na juh o 640 GWh viac výroby z obnoviteľných zdrojov. Projekt má tiež výrazne ovplyvniť množstvo CO2 v atmosfére, pričom sa z nej odstráni až 450 000 ton.

50 MW/100 MWh batéria Zenobē bude najväčšou batériou, ktorá bude postavená v Škótsku

Jedno z batériových úložísk Power plant Zenobē

V nedávnej tlačovej správe spoluzakladateľ a riaditeľ spoločnosti Zenobē James Basden uviedol: "Tento projekt je dôkazom skutočnej inovácie. Škótsko je svetovým lídrom v prechode na obnoviteľné zdroje energie a spoločnosť Zenobē je hrdá na to, že poskytuje kritickú infraštruktúru potrebnú pre prechod krajiny na čistú energiu. Spolu s našimi partnermi Fluence, Centrica, H&MV a Santander UK zvyšujeme flexibilitu dodávok energie pre Glasgow a širšiu sieť, a tak umožňujeme väčšie využívanie obnoviteľnej energie."

Basden dodal: "Batéria vo Wishaw je prvým zo série veľkých projektov spoločnosti Zenobē zameraných na flexibilitu batérií a je súčasťou balíka investícií približne 500 miliónov libier, ktoré plánujeme investovať v Škótsku v nasledujúcich piatich rokoch."

Partnerstvá a projekt Pathfinder

Zenobē bude spolupracovať so spoločnosťou Centrica Business Solutions (Centrica) na základe dlhodobej zmluvy o podlahovej ploche. Spoločnosť Centrica má v úmysle podporiť Zenobē optimalizáciou batérie a otvorením prístupu k rôznym zdrojom príjmov z tohto aktíva. Spolupracuje tiež so spoločnosťou Fluence Energy Inc (Fluence), ktorá slúži ako dodávateľ systému na skladovanie energie v batérii.

V tej istej tlačovej správe výkonný riaditeľ spoločnosti Fluence pre Spojené kráľovstvo, Írsko a Izrael Marek Kubik uviedol: "V projekte vo Wishaw sa bude využívať vysoko konfigurovateľný produkt Gridstack s inteligentným riadením na okraji, ktorý je určený pre najnáročnejšie trhové aplikácie a sieťové služby. Vďaka systému s výkonom 50 MW, ktorý bude nasadený za menej ako jeden rok, bude môcť Škótsko v blízkej budúcnosti využívať výhody pridanej nízkonákladovej kapacity s nulovými emisiami, zatiaľ čo sa bude približovať k svojmu cieľu nulovej čistej spotreby do roku 2045."

Na projekte batérií spolupracuje so spoločnosťou Zenobē aj špecialista na vysokonapäťové inžinierstvo, spoločnosť H&MV Engineering, ako hlavný projektant a dodávateľ. Projekt financuje spoločnosť Santander UK.

Batéria Zenobē sa začala stavať a očakáva sa, že bude uvedená do prevádzky do konca roka 2022. Batéria bude prvou batériou v Spojenom kráľovstve, ktorá sa bude používať ako "nástroj flexibility" na riadenie obmedzení v rámci projektu Constraints Management Pathfinder spoločnosti National Grid ESO, ktorý sa snaží zabezpečiť dodávky elektrickej energie pre Glasgow a okolitý región.

Zdroj : Zenobe

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button