Stereo FM rádio s TV tunerom

s digitálnym ladením, RDS a diaľkovým ovládaním.
Stereo FM rádio s TV tunerom
Mek Pridal  Mek
  1003 zobrazení
3
 1
Zaujímavé zapojenia

Dnes sa mi konečne podarilo dokončiť túto (moju zatiaľ najkomplikovanejšiu) konštrukciu. Ide o FM rádio s použitím tunera z TV a prevažnej väčšiny ďalších súčiastok s rozobratej elektroniky - som zástancom recyklácie.

Je stereo, má RDS a môže byť ovládané ľubovoľným diaľkovým ovládačom. Má "učiaci mód", kde sa naučí kódy tlačidiel diaľkového ovládača (vo videu tento mod neukazujem). K dispozícii je 10 predvolieb, prepínajú sa diaťkovým ovládaním, spolu s funkciou MUTE. Predvoľby sa ukladaju do EEPROM mikrokontroléra, rovnako ako aj naučené kódy diaľkového ovládania, a posledne naladaná frekvencia. Kvôli podpore slovenskej diakritiky som sa naučil, ako naprogramovať vlastné znaky zobrazované na LCD displeji. Cez RS232 sa vypisujú rôzne debug informácie z RDS dekodára, teda okrem toho, čo sa zobrazuje na displeji, aj napr. PI kód stanice, aktuálny čas, alternatívne frekvencie a tak ďalej. Ospravedlňte prosím nižšiu kvalitu videa, natáčal som to mobilom a lepšie vybavenie nemám. Displej je asi príliš jasný na mobil, preto ho nevedel dobre zachytiť. Je možné, že youtube identifikuje "porušenie copyrightu", ak na naladených staniciach momentálne hral nejaký hit, možno bude kvôli tomu video aj nedostupné, kým to nevyriešim a nenahradím to tichom.

Video

 

Prevedenie

Takto vyzerá samotný plošný spoj - od tunera po stereo NF výstup je na ňom všetko.

A takto to vyzeralo vo fáze vývoja, ešte na breadboarde.

Použité komponenty

  • 7805 - stabilizátor 5V
  • UC3843 - DC menič 12-33V
  • TDA7330B - RDS dekodér
  • ATMEGA1284P - mikrokontrolér
  • NE612 - zmiešavač
  • TBA120U - FM dekodér
  • TDA7266S - NF zosilňovač
  • MAX232 - RS232 interface
  • A290D - stereo dekodér

Napájanie je 12V/500mA pri max. hlasitosti. Inak samotná doska prijímača bez NF zosilňovača odoberá okolo 200mA. Napájacie napätie je brané zo sieťového adaptéra. Tak to je asi všetko, prípadné otázky rád zodpoviem.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Mek pred 4 rokmi

Podrobny clanok so vsetkymi informaciami najdete na: http://mekweb.eu/?q=download-details&file=88

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button