Steve Wozniak oslávil 71 rokov.

Steve Wozniak oslávil 71 rokov.
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  373 zobrazení
2
 0
História elektroniky
   

Stalo sa v tento deň, pred 71.rokmi. 11.augusta 1950 sa narodil v San José, štát Kalifornia, USA pán Steve Wozniak. Jeho rodičia boli Američania s poľskými a ukrajinskými koreňmi. Bol to kamarát Steva Jobsa a spoluautor Apple I, výnimočného počítača z rokov 1975/ 1976.

Vyštudoval strednú školu Homestead High School v Cupertine a nastúpil na Coloradskú univerzitu, ale bol vylúčený za hacknutie univerzitného počítačového systému. To bol začiatok búrlivej akademickej kariéry mladého informatika. Wozniak nastúpil na De Anza College, ale krátko nato prestúpil na Univerzitu v Berkeley, odkiaľ ho nakoniec tiež vylúčili. Akademické neúspechy však nemali vplyv na Wozniakove ambície a talent. Ako to začalo? V roku 1971 mal Steve Jobs iba 16 rokov, stretol nového priateľa, 21 ročného počítačového nadšenca, Steva Wozniaka. V tom čase boli "domáce" počítače iba v plienkach. Popravde, obidvaja boli mladí a veľmi veľa toho nedokázali. Mali svoje predstavy, koníčky, školu. Ako išiel čas, z Jobsa a Wozniaka sa stali dobrí priatelia. Mladí vizionári začali svoju spoluprácu kontroverzne. Wozniak skonštruoval zariadenie, ktoré umožňovalp oklamať telefónny systém a bezplatne telefonovať, zatiaľ čo Jobs sa zaoberal ich predajom. Ten si v nasledujúcich rokoch vybudoval kariéru v spoločnosti Atari, kde bolo možné, aby zamestnanci dostávali príplatky výmenou za zjednodušenie vyrábaných hier. Jobs mal záujem o takúto formu príjmu navyše, ale nemal dostatočné zručnosti, preto ponúkol Wozniakovi rovnaký podiel na zisku, ak uspeje v tejto úlohe. Ako sa neskôr ukázalo, dohodu nedodržal, pretože Jobs znížil hodnotu priznanej prémie a uviedol, že dostal 700 USD (vrátane 350 USD pre partnera), zatiaľ čo v skutočnosti zinkasoval 5000 USD. To však nemalo vplyv na príbeh budúcich zakladateľov technologického gigantu. Navyše, skúsenosti s prácou na návrhoch hier Atari a počítači Cream soda, ako aj vášeň pre seriál Star Trek, dali Wozniakovi základ pre prácu na počítači, ktorý sa zapísal do histórie - Apple I. Konštruktér ponúkol svoj prototyp svojmu vtedajšiemu zamestnávateľovi, spoločnosti HP, ale tá nemala o projekt záujem. V tejto situácii Jobs presvedčil svojho priateľa, aby si založili vlastnú firmu. Takto vznikla spoločnosť Apple Inc. Aby sa mohla začať výroba, Wozniak predal svoju kalkulačku HP-65, zatiaľ čo Jobs predal Volkswagen Transporter. Investícia sa však rýchlo vyplatila. Už po prvej prezentácii počítača si jeden z jej účastníkov objednal 50 kusov. Pri rozvoji spoločnosti zohralo úlohu aj šťastie - zakladatelia spoločnosti Apple získali finančnú podporu od Mika Markkulu, ktorý sa neskôr stal riaditeľom spoločnosti Apple.

O štyri roky neskôr, v roku 1975, sa Steve Wozniak v záujmovom krúžku, ktorý navštevoval, zoznámil s úplne novým počítačom. Model Altair 8800, ktorý mu vnukol skvelý nápad – postaviť svoj vlastný počítač, ako stavebnicu, súčiastku po súčiastke. Svoj výtvor, Apple I - prototyp dokončil už v roku 1975 . Keď si Jobs pred práve dokončeny Wozniakov počítač sadol, pochopil že toto je budúcnosť počítačov.
Ich počítač Apple I používal komerčné, bežne dostupné súčiastky aj procesor. No bol azda prvým počítačom, postaveným iba na 1 doske a používal klávesnicu. S.Jobsovi sa podarilo presvedčiť majiteľa miestneho obchodu s elektronikou a elektronic. súčiastkami, že pre neho vyrobia 50 ks týchto počítačov , model Apple I , v pomerne krátkom čase. Výsledná cena počítača bola 666.66 US $. Nakoniec sa ich podľa neoficiálnych informácií predalo až 200. S.Wozniak pracoval pre Apple computers až do roku 1985.

Všetko najlepšie, Woz k 71. narodeninám.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button