Stolný multimeter Siglent SDM3045X

Stolný multimeter Siglent SDM3045X
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  542 zobrazení
5
 0
Recenzie meracej techniky

Každý z nás má určite na svojom stole, v dielni, alebo na pracovisku jeden alebo viac multimetrov. Ale uvažovali ste niekedy o zakúpení stolového multimetra namiesto ručného? Tieto zvyčajne ponúkajú oveľa viac funkcií, lepšie zobrazenie a aj vyššiu prenosť merania. Siglent SDM3045X je 4½-miestny stolný multimetr so základnou presnosťou 0,02% a mnohými možnosťami prepojenia napríklad s počítačom.

Každý, kto robí čokoľvek s elektronikou, bude mať jeden alebo viac multimetrov. Tie najlacnejšie a aj najjednoduchšie môžete mať za nejakých 5 eur, ale s väčšou robustnosťou, bezpečnosťou, väčším počtom funkcií a lepšou presnosťu sa táto suma rýchlo navýši na niekoľko stoviek eur. Najmä presnosť merania má značný vplyv na výslednú cenu toho ktorého modelu multimetra.

Doma som vždy pracoval s relatívne jednoduchým multimetrom. Nastal však čas nahradiť ručný multimeter lepšou verziou, ktorá má duálny displej a hlavne lepšiu presnosť a konektivitu ako pôvodný doteraz používaný multimeter. Veľmi ma poešila možnosť zapožičania testovacieho multimetra od spoločnosti Siglent, bol by dobrý nápad porovnať ho s mojim ručným multimetrom. Na úvod - tento multimeter od Siglent nie je najlacnejší, nakoľko jeho cena odpovedá výbave a aj značke ale určite stojí za to.

Základné vlastnosti

  • 4 1/2 digit (max. 60000)
  • 0.01% základná presnost
  • 100kHz šířka pásma
  • AC/DC napätie, prúd, odpor, kmitočet, perioda
  • 150 čítaní / sekundu
  • True RMS meranie striedavých veličín
  • 2 / 4 vodičová metoda merania odporov
  • meranie teploty
  • USB, LAN, príkazy SCPI

Možnosti meraní rozširujú funkcie histogram, trend, štatistika, Hold, MAX, MIN, REL hodnoty, dBm apod. .

Zobrazenie 4 1/2 digit
čítanie max. 60 000
Jednosmerné napätie meracie rozsahy :
200mV,2V,20V,200V,1000V
rozlíšenie :
100 uV
Striedavé napätie
20 Hz - 100 kHz
meracie rozsahy :
200mV,2V,20V,200V,750V
rozlíšenie :
100 uV
Jednosmerný prúd meracie rozsahy :
200μA,2mA,20mA,200mA,2A,10A
rozlíšenie :
100 nA
Striedavý prúd
45 Hz - 10 kHz
meracie rozsahy :
20mA ,200mA,2A,10A
rozlíšenie :
1 uA
Meranie odporu meracie rozsahy :
200Ω,2K,20K,200K,2M,10M,100MΩ
rozlíšenie :
0,010 Ohm
Test kontinuity akustická indikácia :
R 2000 Ohm
Meranie kmitočtu meracie rozsahy :
20Hz ~ 1MHz
Meranie kapacity meracie rozsahy :
2nF,20nF,200nF,2μF,20μF,200μF,10000μF
Test diód Áno 2V
Meranie teploty meracie rozsahy :
snímače K, J, S, T, ...
Špeciálne funkcie meracie rozsahy :
MIN, MAX, AVG,dBm
histogram, Hold, Trend
odchylka, bar
Rozhrania meracie rozsahy :
USB, LAN, SCPI príkazy
Frekvencia merania 1μs ~ 0.05 s
Napájacie napätie 100 - 240 V / 45 - 66 Hz
Príkon 20 VA
Rozmery 293 x 260 x 107 mm
Hmotnosť cca 3,75 kg

 

Vybavenie multimetra

Tento stolový multimetr od spoločnosti Siglent je zo série troch ďalích multimetrov SDM3045X, SDM3055X a SDM3065X, ale okrem menšieho počtu číslic a nižšej základnej presnosti ponúka tento multimeter stále tú istú sadu funkcií, ktorú ponúkajú aj jeho drahšie verzie. Ak je táto presnosť dostatočná pre vás, potom vám tento model poskytne najlepší pomer cena / výkon.

SDM3045X je vybavený robustným kovovým krytom, ktorý má v rohoch plastové ochranné rohy. Rukoväť na prenášanie sa dá otočiť do rôznych polôh, aby sa predná strana meracieho prístroja dala nastaviť smerom nahor. Kryt má rovnaké rozmery ako mnoho ďalších zariadení od spoločnosti Siglent (napríklad generátory signálu), takže je možné zariadenie ľahko stohovať.

Na prednej strane je jasný 4,3" farebný displej. Ďalej je pod ním šesť tlačidiel pre ponuky, ktorých funkcie sa zobrazujú na displeji. Vpravo sú obvyklé funkčné tlačidlá multimetra (väčšina z nich má aj sekundárnu funkciu) plus sada kurzorových kláves na prechádzanie ponukami a nastavovanie hodnôt. Na pravej strane sa nachádza päť vstupných zásuviek (obrázok nižšie), dve pre bežné vstupy, dva snímacie vstupy pre štvorvodičové meranie odporu a vstup na meranie prúdu.

K dispozícii sú aj vstupy pre meranie odporu so štyrmi vodičmi.

Na zadnej strane nájdeme sieťovú vstupnú zásuvku IEC, USB konektor a LAN konektor pre pripojenie k počítaču alebo sieti a dve BNC zásuvky pre externé spúšťanie (na obrázku nižšie). K dispozícii je tiež držiak poistky pre funkciu merania prúdu.

Funkcie merania

SDM3045X má samozrejme všetky tie funkcie, ktoré by ste tiež našli na dobrom ručnom multimetri: napäťové a prúdové rozsahy, odpor, kapacita, frekvencia, dB (m), meranie teploty a diód / kontinuity, automatické nastavenie rozsahu a - ako je to dnes bežné u lepších multimetrov - možnosť zobraziť dve namerané hodnoty súčasne (napríklad striedavé napätie a frekvencia). Merač má displej, ktorý zobrazuje maximálne 66 000 impulzov, a má základnú presnosť 0,02% (pre jednosmerné napätie). Môže vykonať až 150 meraní / s. Prístroj nebol navrhnutý na použitie s vysokonapäťovými obvodmi (CAT I (10 000 V) / CAT II (300 V)), ale potom by ste pre takýto laboratórny multimeter asi nemali využitie (v niektorých prípadoch). Multimeter je možné plnohodnotne ovládať  aj z počítača pomocou pripojenia do siete LAN alebo USB, alebo je možné uložiť výsledky merania buď do pamäte multimetra, alebo na USB kľúč.

Pomocou meraní napätia si môžete vybrať z rôznych možností zobrazenia, napríklad ďalší stĺpcový bargraf pod hlavnou nameranou hodnotou, graf trendu alebo histogram

Klasické zobrazenie merania.

Meranie a zobrazenie formou grafu.

Meranie a zobrazenie formou histogramu.

Existujú aj rôzne matematické funkcie. Mnoho funkcií multimetra má k dispozícii rôzne ďalšie možnosti. Je príliš veľa spomenúť tu všetko, čo tento multimeter dokáže, nakoľko tento článok nie je písaný ako podrobná recenzia, ale uviediem tu niekoľko príkladov. V rozsahu 600 mV si môžete zvoliť medzi vstupnou impedanciou 10 MΩ alebo 10 GΩ, s funkciou testu diódy, ktorú môžete nastaviť testovacie napätie medzi 0 a 4 V a pri meraní teploty si môžete vybrať z rôznych možností konfigurácie, v závislosti od typu použitého teplotného snímača. Multimeter je možné spustiť manuálne alebo externe, aby bolo možné vykonať určitý počet meraní. Ďalej je možné určiť vysoké a nízke prahy na testovanie, či je hodnota v tomto rozmedzí - "PASS" , alebo "FAIL". Na internú flash pamäť multimetra 1 GB je možné uložiť až 10 000 výsledkov merania.

Konfiguračné nastavenia a výsledky merania je možné uložiť na USB kľúč pomocou USB konektora na prednej strane. Ak chcete pripojiť multimeter k počítaču, máte na výber pripojenie USB alebo LAN na zadnej strane multimetra (obrázok nižšie).

Multimeter je možné pripojiť k počítaču pomocou USB alebo LAN.

Sprievodný softvér EasyDMM (obrázok nižšie) je iba pre operačný systém Windows, ale pre väčšinu užívateľov to myslím si nebude problém.

Bezplatný softvér EasyDMM na obsluhu meracieho prístroja a na čítanie nameraných údajov z počítača.

S týmto softvérom je možné plnohodnotne ovládať multimeter a aj ukladať sekvencií merania do počítača a neskôr s nimi pracovať. Rovnako ako väčšina ďalších zariadení od spoločnosti Siglent, tak aj tento merací prístroj používa štandardné príkazy SCPI, ktoré sú užitočné pre tých, ktorí by chceli zostaviť svoje vlastné testovacie postupy, teda automatizovať celý merací proces.

Multimetr a jeho použitie v praxi

Najväčším rozdielom medzi stolovým multimetrom a ručným multimetrom je skutočnosť, že prvý je napájaný z elektrickej siete, čo je aj tento prípad. Môže to niekedy vyzerať ako nevýhoda, ale ak buede multimeter používaný vždy na rovnakom mieste, tak to za nevýhodu nepovažujem. Dáte SDM3045X na miesto na vašom laboratórnom stole, pripojíte ho a potom tam obyčajne zostane vedľa osciloskopu, laboratórneho zdroja či iného testovacieho zariadenia. Pretože SDM3045X leží na pracovnom stole (obrázok nižšie), sotva som neskôr využil svoj ručný multimetr (oba som použil, keď som chcel vykonať dve merania súčasne).

SDM3045X sa medzi ostatnými laboratórnymi prístrojmi cíti pohodlne ako doma.

Model 3045X je na pracovnom stole oveľa stabilnejší ako bežný ručný DMM a s jeho vyklápacou podporou je ovládanie tlačidiel oveľa pohodlnejšie ako pri otočnom prepínači rozsahov.

Produktové video

Trvá to chvíľu, kým si zvyknete na jeho fungovanie a všetky jeho funkcie, hlavne preto, že existuje veľké množstvo možností jeho konfigurácie. Keď ho zapnete, musíte mať trochu trpezlivosti, kým sa nespustí "počítač", pretože v porovnaní s ručným multimetrom sa to nedá porovnať. Ďalej prevládajú už iba výhody: veľký, prehľadný a jasný displej a takmer všetky funkcie, ktoré by ste si mohli predstaviť pri používaní multimetra. Presnosť je fantastická a pri meraniach striedavého napätia je bonusom aj veľký frekvenčný rozsah, ktorý je pri tomto multimetry od 20Hz až do úctyhodných 100 kHz, pričom väčšina ručných multimetrov má problém obsiahnúť len zvukový rozsah.

Ak však pri svojich meraniach požadujete vyššiu presnosť, môžete sa obrátiť na jeho drahšieho súrodenca SDM3055, ktorý ponúka ďalšiu dodatočnú číslicu. Veľkou výhodou SDM3045X je však to, že na rozdiel od modelu 3055 nepoužíva pre chladenie svojej elektroniky ventilátor, a je teda tichý ako myš. Dodávaný počítačový softvér je prehľadný a ideálny na zaznamenávanie výsledkov merania a prácu s nimi. Ako zistíte časom, sotva neskôr zoberiete svoj ručný multimetr do ruky, pretože tento prístroj toho ponúka oveľa viac.

Záver

Ak ste pripravení minúť trochu viac na kvalitný multimeter, potom vám určite môžem odporučiť, aby ste sa podrobnejšie pozreli na SDM3045X a všetky funkcie, ktoré sú popísané v údajovom liste výrobcu. Tento stolný multimeter bude určite vynikajúcim spoločníkom na pracovnom stole profesionála, ale aj hobby nadšenca do elektroniky, pretože je schopný poskytnúť oveľa viac ako ručný multimetr a podľa mojich skúseností je tiež ľahšie ovládateľný a aj čitateľný.

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button