TDA2030 od ST Microelectronics 14W nízkofrekvenčný zosilňovač

TDA2030 od ST Microelectronics 14W nízkofrekvenčný zosilňovač
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1357 zobrazení
7
 0
Komponenty

TDA2030 od ST Microelectronics v dnešnej dobe už archaický, no stále obľúbený integrovaný obvod, je veľmi lacný zvukový zosilňovač triedy AB v púzdre Pentawatt-5, ktorý vám umožňuje zostaviť zosilňovače do maximálneho výkonu 14 W so skreslením 0,5% pri napájaní napájaním 14 V a výstupom s odporom 4 Ω. Čip je vybavený ochranou proti nadmerným výstupným prúdom a zaisťuje, aby výstupné tranzistory vždy zostali nastavené v ich SOA (oblasť bezpečnej prevádzky). IO prejde do režimu vypnutia, keď je teplota čipu príliš vysoká.

Stavebnicu nízkofrekvenčného zosilňovača s obvodom TDA2030 si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood).

Funkcia vývodov

  • Neinvertujúci vstup (1)
  • Invertujúci vstup (2)
  • Ub alebo GND (3) - Uzemnenie obvodu, ak je to potrebné, môžete použiť tento pin na záporné napájanie so symetrickým napájaním (maximálne -18 V)
  • Výstup (4) - Výstup zosilňovača smeruje do separátora (samostatné napájanie) alebo do reproduktora (symetrické napájanie).
  • + Ub (5) - Kladný napájací zdroj, maximálne +36 V pri jednom napájaní alebo +18 V pri symetrickom napájaní).

Pin 3 je vodivo spojený s chladiacim krídelkom.

Technické údaje      

  • Výrobca: ST Microelectronics
  • Púzdro: Pentawatt-5
  • Napájacie napätie: ± 18 V alebo +36 V max.
  • Pokojový prúd: 40 mA typicky
  • Maximálny výstupný prúd: 3,5 A špičkový
  • Diferenčné vstupné napätie: ± 15 V max.
  • Napäťový ofset vstupov: ± 2 mV typicky
  • Prúdový ofset vstupov: ± 20 nA typicky
  • Vstupná impedancia: 5 MΩ typická
  • Vstupný šum: typicky 3 µV
  • Zisk napätia bez spätnej väzby: typicky 90 dB
  • Zisk napätia so spätnou väzbou: 30 dB typicky
  • Výstupný výkon v 4 Ω (d = 0,5% pri 1 kHz): 14 W typický
  • Výstupný výkon v 4 Ω (d = 10% pri 1 kHz): typicky 18 W.
  • Harmonické skreslenie pri 12 W do 4 Ω: typicky 0,2%
  • Harmonické skreslenie pri 8 W do 8 Ω: typicky 0,1%
  • Šírka pásma pri 12 W a 4 Ω: 10 Hz ~ 140 kHz

Príklad zapojenia 1: jednoduché napájanie
Na nasledujúcom obrázku je TDA2020 použitý ako audio výkonový zosilňovač s jedným kladným napájaním +35 V. IC môžete prepínať, akoby to bol obyčajný operačný zosilňovač. Neinvertujúci vstup je pomocou deliča napätia R2 / R3 nastavený na polovicu napájacieho napätia. Toto napätie je oddelené elektrolytickým kondenzátorom C2. Vstupné napätie sa dodáva na neinvertujúci vstup pomocou potenciometra R1 a oddeľovacieho kondenzátora C1. Aby ste zabránili toku signálu na zem cez kondenzátor C2, je pridaný do schémy odpor R4. Kvôli vysokému vstupnému odporu TDA2030 má tento odpor zanedbateľný vplyv na predpätie.

Zisk obvodu závisí od pomeru rezistorov R5 a R6. Kondenzátor C3 zaisťuje, že zisk pre veľmi nízke frekvencie značne klesá. Vysoká impedancia tohto komponentu potom bude hrať úlohu v negatívnej spätnej väzbe.
Medzi výstupom a zemou GND je druh tlmenia R7-C5, ktorá hrá úlohu pri udržiavaní stability zosilňovača.

TDA2030 s jednoduchým napájaním.

Príklad zapojenia 2: symetrické napájanie
Obrázok nižšie ukazuje schému identického zosilňovača, ale teraz so symetrickým napájaním ± 15 V. Tentoraz je vstupný signál privedený priamo na neinvertujúci vstup bez oddeľovacieho kondenzátora. Potenciometer R1 poskytuje nastavenie jednosmerného napätia pre tento vstup, ktoré je nastavené na 0 V. Reproduktor je teraz možné pripojiť priamo na výstup bez veľkého oddeľovacieho kondenzátora.

TDA2030 so symetrickým napájaním.

Príklad zapojenia 3: 40 W zosilňovač
Ako je naznačené na obrázku nižšie, môžete použiť TDA2030 aj ako predzosilňovač pre externý koncový stupeň. Napätie báza / emitor výstupných tranzistorov je privedené cez cez rezistory R6 / R7 a R8 / R9. Samotný TDA2030 takto poskytuje iba malý výstupný výkon. Ak je nastavené zosilnenie TDA2030 na maximum, vytvorí sa napätie, ktoré je teraz dostatočne veľké na to, aby vybudilo výstupné tranzistory.

Zapojenie TDA2030 ako predzozilňovača pre výkonový stupeň.

Príklad zapojenia 4: mostíkové zapojenie TDA2030 s výkonom 35 W
Vyšší výkon môžete vytvoriť aj zapojením dvoch čipov TDA2030 ako mostíkového zosilňovača. Vďaka diferenciálnym zosilňovačom na vstupe obvodu to nie je také ťažké. Koniec koncov, môžete zapojiť jeden TDA2030 ako neinvertujúci zosilňovač a druhý ako invertujúci zosilňovač. Keď sú obidva napájané rovnakým signálom, výstupy vygenerujú dva 180 ° fázovo posunuté signály, ktoré môžete použiť na budenie jedného reproduktora. Schéma je nakreslená na obrázku nižšie. Vstupný signál smeruje na IC1, ktorý je pripojený už známym spôsobom ako neinvertujúci zosilňovač. Malá časť fázového signálu sa privádza na invertujúci vstup IC2 cez odpor R7. Oba zosilňovače majú rovnaké prvky spätnej väzby:

  • IC1: R3, C4, R4
  • IC2: R5, C5, R6

a tým aj dané rovnaké zosilnnenie. Signály v opačnej fáze sa objavia na dvoch výstupoch. Veľkou výhodou tejto konfigurácie je, že do reproduktora je odosielaný maximálny výkon z dostupného napájacieho napätia.

TDA2030 v mostíkovom zapojení.

Záver

Na záver tohto článku o TDA2030 vás upozorňujeme, že veľmi lacnú stavebnicu je možné kúpiť na rôznych predajných stránkach. Nejedná sa vôbec o nejaký Hi-End obvod a to aj vďaka svojmu veku, alebo parametrom, ale i tak je vhodný pre rôzne aplikácie, kde nie je kladený extrémny dôraz na výkon, či skreslenie signálu a iba za necelých 5€ si môžete kúpiť stavebnicu s týmto obvodom. Vynikajúci základ pre experimentovanie s týmto audio zosilňovačom.

Stavebnicu nízkofrekvenčného zosilňovača s obvodom TDA2030 si môžte kúpiť na tomto odkaze - klikni (Banggood).

Ak sa vám článok páčil - nezabudnite ho ohviezdičkovať nižšie, poprípade ak máte záujem o kúpu - použijte jeden z odkazov na stránke :) Ďakujem

 



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button