Tento rok Európska únia zavedie colné poplatky na tovar zo zahraničia.

Tento rok Európska únia zavedie colné poplatky na tovar zo zahraničia.
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  822 zobrazení
3
 0
Zaujímavosti

Už tento rok Európska únia zavedie colné poplatky na tovar zo zahraničia.

Zákon, ktorého platnosť mala začať od 1. januára 2021 sa kvôli pandémii koronavírusu posúva na 1. júla 2021. Čo to ale v praxi znamená? Európska únia chce týmto krokom spoplatniť všetky zásielky prichádzajúce z mimo-členských krajín, medzi ktoré patrí aj Čína, z ktorej sa asi v najväčšom množstve dováža tovar do Európy. Už predtým platila výnimka a to na takýto tovar, ktorý ste si objednali do hodnoty 22€. Vtedy ste neplatili DPH ani clo. Ak ste mali zásielku v hodnote od 22€ do 150€, tak ste maximálne zaplatili DPH, ak ste prekročili hodnotu 150€, tak ste platili k DPH aj clo.

To sa ale od 1. júla mení a na všetok tovar prichádzajúci z nečlenských krajín sa už budú vzťahovať poplatky súvisiace s DPH či clom, čo nakoniec môže vašu objednávku pekne predražiť. Pozrime sa rovno na príklad. Ak si objednáte tovar v podobe krytu na smartfón, napríklad v hodnote 3€, tak si k tomu pripočítajte 20% DPH, čo je hneď 60 centov naviac. Lenže k tomu prichádza ešte najdrahšia položka clo a colné konanie. Tu vás môže zastúpiť napríklad Slovenská pošta, ktorá asi v najviac doručuje zásielky z Číny, lenže si za to vypýta poplatok 9€ za každé takéto konanie, no zároveň si k tomu treba pripočítať ešte aj samotné clo 3 - 11%. K doposiaľ vypočítanej sume je potrebné si pripočítať ešte 2€ za doručenie. Zrazu z ceny z troch eur za kryt sa dostávate na cenu 14,6€ + clo, podľa ceny tovaru a takýto nákup sa už ako môžete vidieť neoplatí.

Mimo-európsky predajcovia sa taktiež na túto situáciu pripravujú a vo veľkom stavajú po Európe takzvané medzisklady, kde skladujú najčastejšie predávaný tovar, čím by chceli aspoň z časti odľahčiť výslednú cenu tovaru, než keď si tovar objednáte priamo z Číny.

 

Ako na to? Jednoducho. Čínsky predajcovia včas a správne pochopili dosah týchto opatrení, takže už teraz väčšina z nich začína zasielať svoj tovar z európskych skladov. V niektorých prípadoch síce s miernym príplatkom, ale vždy v zaujímavej cene.

 

Pozor, nakoľko tieto opatrenia budú zavedené aj pre tovar z Veľkej británie nakupovaný prostredníctvo nákupných stránok eBay. (Tovar ktorý je priamo v UK).

Zdroj: Pošta, Europa

 

Become a Patron!



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button