Termokamera v páre s multimetrom povie viac

Termokamera v páre s multimetrom povie viac
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  414 zobrazení
1
 0
Recenzie meracej techniky

Na multimeter WBM-460 si dávajte pozor. Akonáhle s ním začnete raz pracovať, len ťažko sa budete vracať k inému. Čo je na prístroji s červeným tlačidlom IR a váhou cez pol kilogramu tak neodolateľného?

Hrá farbami

Chytro vybavený kombinovaný multimeter od spoločnosti Voltcraft sa otázok rozhodne nebojí a najradšej na ne odpovedá v teréne. Prečo sa pri výbere nechať oslniť bonusovým svetlom alebo napr. Bezkontaktnou detekciou striedavého napätia NCV, keď tu môžeme mať aj dva "bezodné" akumulátory, funkciu automatického zapisovača alebo krytia IP65?

A ako sa ešte len bude vynímať veľký panel, ktorého sýte farby necháme vyniknúť pri skúmaní prúdu až do 3 000 A, rovnako ako v súbežnom režime termokamery?

Presné meranie všetkých základných veličín ale nestačí a nič na tom nezmeníme ani s kapacitou, frekvenciou či striedou. Výrobca ide preto v definícii modernej, laserovo navádzané pomôcky ešte ďalej.

Aby sa mohol predponou "multi" honosiť po práve, zachytáva prístroj všetko okolo seba pomocou 6400 bodov s ktorými mu v infračervenom spektre neunikne ani myš. Ibaže by mala viac ako 260 °C.

Systém vybavený maticou 80 × 80 pixelov pracuje s presnosťou ± 3 °C (resp. 3%) a citlivosťou NETD pod 100 mK a názorné výsledky ešte zapíše na kartu microSD.

 

 

Vlastnou spevnenou cestou

Odolný prístroj WBM-460 má silnú túžbu vynikať hneď po vytiahnutí z kufríka. Prečo navrhovať zdierky v jednom rade, keď prúdovým vstupom pristane viac ľavá strana, zatiaľ čo všetko ostatné privedieme sprava? To si potom na otočnom prepínači môžeme dovoliť polohu "vypnuté" pekne uprostred a vôbec sa nezdržujeme zdĺhavým nastavením.

Chod voliča je ukážkový, podobne ako ovládanie všetkých zostávajúcich tlačidiel. Vrátane navigácie. Ako odmenu za vynaloženú silu dostávame vždy zreteľnou odozvu sprevádzanou počuteľným zopnutím, rovnako ako pocit istoty, že tak bude možné robiť aj po skončení predĺženej záruky. Zvlášť keď multimeter vďaka členitému gumovému povrchu z rúk prakticky nevykĺzne. Rovnaký materiál navyše nájdeme aj na prepínači. Škoda len, že s každým prechodom cez pozíciu Off zároveň dochádza k vypnutiu. Opätovné spustenie systému však veľa času nezaberie a funkcie NCV okrem toho polohu voliča vôbec nerieši. Ale pozor, v Siemensoch čas nemeriame. Ani v Nemecku.

Jasné výsledky na dosah

Pri pohľade na displej zo všetkých mysliteľných strán a uhlov sa vkráda otázka, prečo taký panel nevídame častejšie. Veľké číslice sú návykové, farebné odlíšenie rovnako tak a časomiera vpravo hore výsledný dojem už len podčiarkuje. Ovládanie meradla nie je vôbec zložité. Bohato stačí jedna ruka a strach nemusíme mať ani z hlavnej ponuky čítajúci 11 položiek. Bude možné stiahnuť vysoký jas, prispôsobiť čas automatického vypínania alebo tiež rýchlo vyvolať uložené snímky obrazovky, a to nielen u termokamery. Zapisovač dát podporuje voľbu intervalu, vrátane dĺžky merania, a spoločne s funkciou Zoom tiež následné vykreslenie trendov.

Prečo ale chýba akákoľvek možnosť exportu, zostáva záhadou.

V zadnej oblasti senzora alebo diód začína telo prístroja výrazne vyčnievať, avšak nie na úkor stability. Práve naopak. Ukazovákom sa máme aspoň o čo oprieť a ešte bude možné "upratať" aj oba meracie hroty. Stojan je skôr núdzovú záležitosťou. Po jeho vyklopení stačí len pol otočky plochým skrutkovačom a manipulujeme už s akumulátorom alebo pamäťovou kartou.

Na zdroji výrobca nešetril, v prípade nie celkom jasného grafického ukazovateľa zostávajúcej kapacity už áno. A potešilo by aj nejaké komunikačné rozhranie.

 
 

Všetko ostatné je "singlemetr"

Meranie odporu síce môže s automatickým rozsahom zdržovať, ale termosnímky na seba našťastie dlho čakať nenechajú. Voltcraft dáva na výber z piatich paliet, umožňuje definovať vlastnú emisivitu, sledovať stupnicu a tiež pohodlne odčítať údaje pre stredový bod, vrátane oboch krajných medzí. Brániť sa prístroj dokonca nebude ani súbežnému sledovanie ďalších elektrických veličín! Stačí len poodstoupit, zmieriť sa s uhlami FOV 21 ° v oboch smeroch a kvôli chýbajúcemu prelínanie s viditeľnou oblasťou možno aj s menej zreteľnými hranami.

WBM-460 je v prvom rade robustné multimeter, avšak s veľkým M. Spomeňte si na to, až zase budete na svojom zariadení márne hľadať funkciu termokamery.

Technické parametre

Typ meraní teploty (kategória) Multimeter s termokamerou
Kalibrované podľa Bez certifikátu
Min. hodnota emisivity 0.01
Základná presnosť (±) 3 %
Min. teplotny rozsah -20 °C
Šírka 57 mm
Rozlišenie displeja 80 x 80 px
Max. hodnota emisivity 0.99
Geometrické rozlišenie (IFOV) 4.53 mrad
Základná presnosť merania (+/-) 3 °C
Minimálna zaostrovacia vzdialenosť 7.5 mm
Výška 197 mm
Ostrenia Automatika
Rozlišení teploty 0.1 °C
Krytie IP65
Teplotný rozsah -20 až +260 °C
Napájanie 7,4 V
Rozhranie (Počítač/Multumédia) MicroSD
Rozlišenie senzora 80 x 80 px
Max. teplotný rozsah +260 °C
Dĺžka 78 mm
Hmotnosť 559 g
Frekvencia opakovania obrazu 50 Hz
Typ (výrobca) WBM-460

 

Rozsah balenia

  • Termomultimetr WBM-460
  • Meracie káble
  • Li-Ion akumulátor
  • AC / DC adaptér
  • Teplotný snímač typu K
  • Adaptér sondy typu K
  • SD karta (8 GB)
  • Pútko s magnetom
  • Púzdro

Vlastnosti

  • 12 meracích funkcií, okrem iného meranie striedavého a jednosmerného prúdu, striedavého a jednosmerného napätia, odporu, kapacity a frekvencie, meranie teploty pomocou senzora typu K, meranie striedy impulzov (Duty Cycle), test priechodnosti, test diód, termokamera
  • Integrovaná termokamera s vyrovnaním nitkového kríža na stred alebo pre zobrazenie max. A min. hodnôt.
  • Filter dolnej priepuste pre presné meranie signálov s premenlivou frekvenciou
  • Farebný LCD displej s uhlopriečkou 6,1 cm (2,4 ")
  • Funkcia automatického vypnutia
  • Funkcia zobrazenia min., Max. A priemerných hodnôt
  • Funkcia Data Hold
  • Indikátor vybitia batérie
  • Prístroj je navrhnutý tak, aby mu neuškodil dážď, sneh ani prúd vody. Možno ho bez problémov používať a skladovať na miestach s vysokou vlhkosťou, ako sú firemné areály, strojovne a nie celkom suché garáže.
  • Integrovaný digitálny multimeter, CAT IV 600 V, CAT III 1 000 V, 6 000 hodnôt (counts), A/AC 600 µA - 10 A, A/DC 600 µA - 10 A, V AC 600 mV - 1 000 V, V DC 600 mV - 10 V, zorné pole: 21°, minimálna ohnisková vzdialenosť: 0,5 m
     


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button