Tri veci, na ktoré by ste mali myslieť pri USB-C

Tri veci, na ktoré by ste mali myslieť pri USB-C
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1114 zobrazení
2
 0
Počítače a výpočtová technika

Tie tri veci sú tvar, rýchlosť a napájanie. Universal Serial Bus (USB) je štandard vyvinutý v polovici deväťdesiatych rokov na prepojenie počítačov a periférií zabezpečujúc dátovú komunikáciu aj napájanie periférie. Skutočný rozmach zaznamenal vtedy, keď bol prijatý ako štandard pre nabíjanie akumulátorov hlavne mobilných zariadení. Táto snaha bola zameraná na znižovanie elektroodpadu, pretože sa eliminovalo množstvo rôznych vlastných konektorov každého výrobcu mobilných zariadení. Existujú štyri veľkosti konektorov – štandard, mini a micro, typy “A’, “B” a “AB” a ich protikusy a teraz typ C a päť prenosových módov:

Rev. Rýchlosť Popis Predtým
1 1.5 Mbps Low Speed (LS) Half Duplex  
1.1 12 Mbps Full Speed (FS) Half Duplex  
2.0 480 Mbps High Speed (HS) Half Duplex  
3.1 Gen 1 5 Gbps SuperSpeed USB (SS) Full Duplex USB 3.0
3.1 Gen 2 10 Gbps SuperSpeed USB 10 Gbps Full Duplex SuperSpeed+

 

Konektor USB Typ-C je 24 pinový, reverzibilný, symetrický – takže ho zasuniete do protikusu na prvý pokus. Piny navyše, oproti predchádzajúcim verziám (4-5 resp. 9 pinov) slúžia ďalším protokolom ako DisplayPort 1.3, PCI Express a Base-t Ethernet. Konektory USB Type-C sú menšie (podobné ako Micro-USB) a odolnejšie, s typickou mechanickou životnosťou 10 000 cyklov. Káble majú podporovať prenos až 100W energie na napájanie resp. nabíjanie. Nové špecifikácie USB poskytujú riešenia, ktoré sľubujú zníženie počtu chýb, neobyčajnú vzájomnú prepojiteľnosť a zjednodušenie prepojenia USB zariadení pomocou reverzibilných a symetrických konektorov a káblov a výrazne rýchlejšie nabíjanie. Tieto zlepšenia sú zahrnuté v špecifikáciách USB Type-C™ a USB Power Delivery (PD), ktoré sú kompatibilné s USB 2.0, 3.0, 3.1. Najlepšie riešenie do budúcnosti by teda malo byť - konektor resp. kábel USB-C s rýchlosťou 10Gbit/s (USB3.1/Gen2) a schopnosťou preniesť 100 W.

<>

 

Konektory

Štandardné konektory typ-A, typ B a Micro A,B,AB sú aktuálne najrozšírenejšie, ale majú svoje obmedzenia:

  • Sú relatívne veľké (napr. štandard A má rozmery 4,5x 10,4 mm) a znemožňujú naozajstné „SLIM“ riešenia .
  • Vyžadujú dodržiavať určenú orientáciu konektora a určený smer kábla.
  • Prenášajú len USB signály a VBUS (= 5 V).
  • Napájanie je zložité, drahé a obmedzené na 7,5 W (USB-BC 1.2 (Battery Charging) špecifikuje 5V pri max. 1,5A = 7,5W).

USB Type-C je novým štandardom, rieši tieto nevýhody a prináša ďalšie výhody:

  • Skutočne Slim priemyselné riešenia s výškou konektora iba 2,4mm.
  • Reverzibilná orientácia konektora a smer kábla.
  • Prenos USB signálov, ale aj alternatívnych protokolov ako PCIe alebo DisplayPort na tom istom konektore, schopnosť preniesť ultra-HD 4K video a audio signály
  • Jednoduchá implementácia lacného riešenia pre prenos až 100W pre napájanie.

USB Typ-C (USB-C™) nie je to isté ako USB 3.1. USB-C je konektorový štandard. USB-C kábel môže byť USB 2.0, USB 3.1, a môže ale nemusí podporovať 100W pre napájanie resp. nabíjanie, ktoré je definované v štandarde USB-Power Delivery.

Prehľad tvarov a zapojenia USB konektorov.

Power Delivery – Výstupný výkon pre napájanie a nabíjanie

USB-PD definuje celý systém napájania – smer dodávanej energie a ich úrovne. USB-PD je kompatibilný s USB 2.0 a USB 3.0/3.1, koexistuje s USB On-the-Go a Battery Charging (nabíjanie) nastaveniami. Dokáže registrovať a obmedzovať dodávaný výkon, zvyšovať výstupné napätie – ale to všetko iba na kábloch kompatibilných s USB-PD. Zariadenie, ktoré je kompatibilné s USB-PD štandardom dokáže prepnúť smer dodávania energie bez nutnosti meniť zapojenie kábla. A ešte jedna vec: Ak uvidíte niekde konektor USB-C so značkou blesku – to znamená, že podporuje protokol Intelu zvaný Thunderbolt 3, tento zvláda až 40Gbps, ale nie je plne kompatibilný so všetkými USB štandardmi.

 

A skutočne posledná vec: Majte na pamäti, že ak vidíte konektor na zariadení alebo kábel USB-C, neznamená to automaticky, že dokáže prenášať dáta rýchlosťou 10Gbit/s a dodávať až 100W. Dnes je dokonca pravdepodobnejšie, že to tak nebude. Vždy si pozorne prečítajte špecifikácie týchto komponentov.

Zdroj : sos.sk

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button