USB PD: Čo sú nabíjačky s funkciou Power Delivery?

USB PD: Čo sú nabíjačky s funkciou Power Delivery?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  2023 zobrazení
2
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie

USB Power Delivery (USB PD) je technológia, vďaka ktorej je nabíjanie rýchlejšie pomocou kábla USB typu C. Ale ako funguje USB PD?

Existuje veľa rôznych spôsobov nabíjania telefónov a zariadení a USB-PD je ten, ktorý sa veľmi rýchlo udomácňuje. V skutočnosti budú čoskoro všetky telefóny s Androidom, ktoré nájdete na pultoch, využívať túto technológiu pre čo rýchlejšie nabíjanie.

Čo je teda to USB-PD a k čomu je dobré?

USB časť USB-PD znamená "Universal Serial Bus". Malo by vám to byť povedomé, pretože ide o rovnakú technológiu, ktorá vám umožňuje pripojiť k počítaču myši, klávesnicu či ďalšie periférne zariadenia. Časť PD je však nový bit, ktorý znamená "Power Delivery".

Čo je teda "Power Delivery" a na čo slúži? Jeho cieľom je nabiť vaše gadgety rýchlejšie ako bežný USB port. Využíva formát USB-C, ktorý v súčasnosti používa množstvo moderných zariadení. Ak vám "USB-C" nič nehovorí, určite si prečítajte o rôznych typoch káblov USB a o tom, ako sa líšia.

Nabíjačka USB-PD dokáže nabíjať zariadenia s požiadavkami až do 100 wattov, čo môže napájať niektoré dosť ťažké zariadenia USB-C. Samozrejme, ak ste do telefónu zapojili 100-wattový kábel, pravdepodobne to narobí viac škody ako úžitku! To je dôvod, prečo takýto kábel "sleduje" spotrebu daného zariadenia vo wattoch a prispôsobuje jeho energetický tok.

Vďaka univerzálnemu štandardu USB-C v kombinácii s prispôsobiteľným výstupným výkonom USB-PD získate kábel, ktorý sa dá zapojiť do širokého spektra zariadení a dostatočne ho nabíjať.

Prečo je USB-PD dôležité

Prečo teda hovoríme konkrétne o USB-PD? Koniec koncov, ak sa pozriete na ďalšie technológie rýchleho nabíjania, uvidíte, že existuje veľa konkurencie. USB-PD bude musieť súťažiť s technológiami Qualcomm Quick Charge, Huawei SuperCharge a Adaptive Fast Charging od Samsungu - aby sme spomenuli aspoň niektoré.

Odstraňovanie proprietárnych bariér a znižovanie odpadu

Problém s týmito technológiami je však v tom, že sú proprietárne. Výrobcovia ich vyrobili na nabíjanie svojich vlastných zariadení a nič iné. Napríklad nabíjačka Qualcomm Quick Charge odvedie skvelú prácu s telefónom určeným na jej použitie, ale určite nebude dobre fungovať so zariadením od Samsungu, ktorý používa adaptívne rýchle nabíjanie.

Veci sa zhoršia, ak sa vám pokazí telefón s podporou Qualcommu a vy ho vymeníte za telefón Samsung. Vaša nabíjačka Qualcomm teraz nezodpovedá špecifikáciám vášho nového telefónu, takže namiesto toho používate rýchlu nabíjačku Samsung. Ten od Qualcommu už nepotrebujete, tak ju vyhodíte. To je významný problém, keď je trh zaplavený proprietárnymi metódami pre nabíjanie. Ako technológie prichádzajú a odchádzajú, ľudia vyhadzujú staré nabíjačky a káble, ktoré už nefungujú, čo zvyšuje množstvo vytvoreného technologického odpadu.

Cieľom USB-PD je zastaviť tento trend zavedením nového štandardu. Na rýchle nabitie telefónu použijete nabíjačku USB-PD a potom použijete rovnakú nabíjačku na nabitie telefónu od inej spoločnosti alebo dokonca niečoho väčšieho, ako je napríklad prenosná herná konzola. Nezáleží teda na tom, aké malé alebo veľké zariadenie je, alebo kto ho vyrobil, pretože nabíjačka vždy prispôsobí svoj výkon požiadavkám zariadenia.

USB-PD využíva obojsmerné nabíjanie

Teraz poďme o krok ďalej a predstavme si, že kábel môže smerovať napájanie oboma smermi. Namiesto zariadení, ktoré sa iba nabíjajú, a zariadení, ktoré iba nabíjajú, môže akékoľvek zariadenie USB-PD energiu buď prijímať alebo vydávať. Táto užitočná funkcia znamená menej motania sa s rôznymi typmi nabíjačiek a viac zariadení, ktoré sa "pripájajú" k iným zariadeniam USB-PD. Vo vyššie uvedenom videu Josh Averyt uvádza príklad monitora pripojeného k notebooku cez USB-PD. Kábel USB-C má tiež DisplayPort, ktorý umožňuje prenos obrazu. Keď je monitor zapojený do elektrickej siete a následne pripojený cez USB-C k notebooku, monitor zobrazuje to, čo notebook zobrazuje a tiež nabíja batériu notebooku.

To je dôvod, prečo je USB-PD také nevyhnutné; má potenciál rozptýliť svet technológie rýchleho nabíjania a vytvoriť jediné, jednoduché riešenie pre spotrebiteľov aj výrobcov.

Ako to bude s USB-PD v budúcnosti?

To všetko znie dobre a dobre, ale je to ďalší štandard nabíjania v mori plnom proprietárnych nabíjačiek. Ako stručne hovorí XKCD, čo bráni tomu, aby sa USB-PD nestratilo v mori nabíjačiek? Ak sa vám USB-PD začína páčiť, určite vás poteší, že nejde len o módny výstrelok. Dôkazom toho je článok Digital News, ktorý odhaľuje, že Google chce, aby všetky budúce telefóny s Androidom podporovali USB-C PD hneď po vybalení. USB-PD ako taký nebude len luxusnou metódou nabíjania --- čoskoro bude štandardom medzi zariadeniami so systémom Android.

Ako využívať USB-PD?

Ak teda chcete použiť túto novú technológiu, ako začať? Ak chcete dosiahnuť rýchlosť nabíjania USB-PD, potrebujete nabíjačku aj zariadenie, ktoré podporuje USB-PD. Preto musíte predtým, ako začnete, dvakrát skontrolovať, či všetko v reťazci môže používať USB-PD. V prípade vašich zariadení si pozrite ich manuály a špecifikácie, či podporujú USB-PD. Stojí za to urobiť prieskum kompatibility vášho zariadenia, pretože niektoré podporujú USB-PD, ale nie sú kompatibilné s USB-C.

Napríklad Nintendo Switch používa USB-PD a funguje dobre, ak používate jeho oficiálny dok alebo značkovú nabíjačku. Ako však poukazuje príspevok na Reddit, nie je v súlade so štandardom USB. Ako také, ako uvádza Ars Technica, nabíjačky tretích strán používajúce USB-PD môžu konzolu aj zničiť.

Čo sa týka vašich nabíjačiek, možno už vlastníte nabíjačku kompatibilnú s USB-PD. Ak vlastníte rozbočovač USB a zaujíma vás, na čo slúžia nabíjacie porty "PD", sú to jedinečné porty, ktoré vyhovujú špecifikáciám USB-PD. Tieto porty preto môžete smelo  použiť na rýchlejšie nabíjanie zariadení USB-PD. Ak žiadne nevlastníte, dajú sa ľahko nájsť v elektronických obchodoch. Stačí vyhľadať nabíjačku s portom označeným ako "USB-PD" alebo iba "PD" a použiť tento port na nabíjanie zariadení.

Sú rýchle nabíjačky bezpečné?

So všetkými týmito rečami o patentovaných nabíjačkách a rôznych úrovniach výkonu sa môžete obávať zmiešania a kombinácií rôznych nabíjacích káblov a nabíjačiek. Ak omylom zapojíte rýchlonabíjačku Samsung do telefónu, ktorý ju neakceptuje, usmažíte elektroniku? Odpoveď je nie. Ak ste zmätení, vyskúšajte najlepšie nabíjačky USB-C, čo je bezpečné a čo nebezpečné.

Prijatie budúcnosti USB-PD

USB-PD sa na prvý pohľad zdá mätúce a možno pre niekoho aj zbytočné. Ak však vývojári prijmú tento štandard na svojich zariadeniach, čoskoro uvidíme budúcnosť rýchleho nabíjania USB, ktoré funguje na väčšine zariadení a dá sa nabíjať oboma spôsobmi.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button